Kök Türk alfabesini kullanmaları II

I. Kök Türk alfabesini kullanmaları
II. Türk boylarını ikinci kez bir bayrak altında topla-
maları
IlII. Türk adıyla kurulan ilk devlet olmaları
Yukarıdakilerden hangileri Kök Türklerde ulusal
devlet anlayışının benimsendiğine kanıt olarak
gösterilebilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız |||
D) Il ve II
C) I ve I|
E) I, Il ve ll|

Kök Türklerde Ulusal Devlet Anlayışının Kanıtları

Ulusal (milliyetçi) devlet anlayışı, bir devletin kendi kültürüne, diline ve kimliğine sahip çıkması, halkını ortak bir kimlik altında birleştirmesi demektir. Kök Türk Devleti, bu anlayışın Türk tarihindeki en belirgin temsilcilerinden biridir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — I. Öncülün Analizi: Kök Türk Alfabesini Kullanmaları
Bir topluluğun kendine özgü bir alfabe oluşturması ve kullanması, kültürel bağımsızlığın ve milli kimliğin en büyük kanıtıdır. Başka bir milletin alfabesini taklit etmek yerine kendi alfabesini geliştirmek, ulusal bir tutumdur. Bu nedenle I. öncül kanıt olarak kabul edilir.

Adım 2 — II. Öncülün Analizi: Türk Boylarını İkinci Kez Bir Bayrak Altında Toplamaları
Türk boylarını bir araya getirmek “siyasi birliği” sağlamaktır. Ancak burada odak noktası, yabancı unsurları değil, sadece Türk boylarını bir çatı altında toplamaktır. Bu durum “Türk birliği” (Turancılık/Pan-Türkizm) idealine hizmet ettiği için ulusal devlet anlayışıyla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle II. öncül de kanıttır.

Adım 3 — III. Öncülün Analizi: Türk Adıyla Kurulan İlk Devlet Olmaları
Bir devletin isminde kendi milletinin adını (Türk) kullanması, o devletin etnik kimliğini ön plana çıkardığını ve milliyetçi bir temel üzerine kurulduğunu gösterir. Tarihte “Türk” adını siyasi bir kimlik olarak ilk kullanan devlet Kök Türklerdir. Bu durum ulusal devlet yapısının en somut örneğidir. Bu nedenle III. öncül de kanıttır.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A. Yalnız I — Eksik, diğer öncüller de ulusaldır.
  • :cross_mark: B. Yalnız III — Eksik, kültürel ve siyasi unsurlar da vardır.
  • :cross_mark: C. I ve II — Eksik, isim faktörü unutulmuştur.
  • :cross_mark: D. II ve III — Eksik, alfabe kültürel bir kanıttır.
  • :white_check_mark: E. I, II ve III — Her üç öncül de milliyetçi/ulusal devlet yapısını doğrular.

Adım 5 — Son Doğrulama
Kök Türkler; kendi alfabelerini kullanarak kültürel, Türk boylarını birleştirerek siyasi, “Türk” adını kullanarak ise etnik açıdan ulusal bir karakter sergilemişlerdir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) I, II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Ulusçu (Milliyetçi) Devlet

• Tanım: Kendi milletinin çıkarlarını ve kimliğini esas alan devlet yapısı.
  • Bu problemde: Kök Türklerin dili, alfabesi ve ismiyle bu yapıyı kurduğu vurgulanmıştır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Siyasi Birliği Sadece Güç Olarak Görmek

• Yanlış: Boyları birleştirmeyi sadece toprak kazanmak sanmak.
  • Doğru: Türk boylarını birleştirmek, ortak bir “Türk kimliği” oluşturma çabasıdır.
  • Neden: Eğer Çinlileri veya Persleri de içine alarak kozmopolit bir yapı kurulsaydı bu ulusal olmazdı; ancak Kök Türkler “Türk Birliği” odaklıdır.

Kök Türklerin bu ulusalcı yaklaşımının bir diğer önemli kanıtı olan Orhun Abideleri’nin içeriği hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misin?