Kjohı

Kjohı - Abbasiler Dönemi Yönetim Sorusu

Selin Çelik’in paylaştığı görselde, Abbasiler döneminde yönetimle ilgili bir soru yer almakta. Soru, “Emeviler döneminde büyük çapta eyaletler ve basillerde özyönetim uygulanmıştır. Bu durum; I) yönetimde kolaylık sağlamak, II) yetenekli yöneticiler yetiştirmek, III) merkezi otoriteyi güçlendirmek hedeflerinden hangilerinin gerçekleşmesine yöneliktir?” şeklindedir.

Soru Analizi ve Cevap

• Emeviler döneminde eyaletlerde ve basillerde özyönetim uygulanması: Bu uygulama, merkezi otoritenin doğrudan her yere müdahale etmesini zorlaştırdığı için, yerel yönetimlere yetki verilmesi anlamına gelir.
  • I) Yönetimde kolaylık sağlamak: Evet, özyönetim yerel yönetimlerin kendi işlerini kolayca halletmesini sağlar.
  • II) Yetenekli yöneticiler yetiştirmek: Yerel yönetimlere yetki verilmesi, yerel yöneticilerin deneyim kazanmasını sağlar, dolayısıyla bu hedef de gerçekleşir.
  • III) Merkezi otoriteyi güçlendirmek: Özyönetim, merkezi otoritenin gücünü azaltabilir çünkü yetkiler yerel yönetimlere devredilir.

Bu nedenle, I ve II hedefleri gerçekleşir, III gerçekleşmez.

Doğru Cevap: D) I ve II

Özet Tablosu

Hedefler Gerçekleşme Durumu Açıklama
I) Yönetimde kolaylık sağlamak Gerçekleşir Yerel yönetimlere yetki verilir.
II) Yetenekli yöneticiler yetiştirmek Gerçekleşir Yerel yöneticiler deneyim kazanır.
III) Merkezi otoriteyi güçlendirmek Gerçekleşmez Yetkiler yerel yönetimlere devredilir.

Eğer başka sorularınız varsa ya da detaylı açıklama isterseniz, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. @Selin_Celik

5. Emevîler Dönemindeki Merkezi Yönetim Düzeninin Abbasîlerde İkiliğe Dönüştürülmesi

Table of Contents

1. Soru Metni ve Seçenekler
  2. Emevîler’de Merkezi Yönetim Özellikleri
  3. Abbasîler’de İkili Yönetim Sistemi
  4. Bu Düzenlemenin Hedefleri
  5. Şıkların İncelenmesi ve Doğru Cevap
  6. Özet Tablo
  7. Sonuç ve Değerlendirme

1. Soru Metni ve Seçenekler

Soru 5.
Emevîler dönemindeki merkezi yönetim düzeni Abbasîlerde ikiliğe dönüştürülmüştür.
Bu duruma;
I. Yönetimde kolaylık sağlamak
II. Yetenekli yöneticiler yetiştirmek
III. Merkezi otoriteyi güçlendirmek

hedeflerinden hangilerinin gerçekleştirilmesine yönelik olduğu söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

2. Emevîler’de Merkezi Yönetim Özellikleri

• Tek divan anlayışı: Emevîler, vergilerden sorumlu Dîwân-ül-Harac ile ordu giderlerini karşılayan Dîwân-ül-Cund gibi ayrı birimler kurmakla birlikte, bu birimler arası koordinasyon sınırlıydı.
  • Valilik (eyalet) sorumlulukları: Eyaletler genellikle geniş coğrafi alanlara yayılmış, valiler (emirler) hem yönetim hem vergi toplama hem de adalet dağıtma görevini üstlenmişti.
  • Merkezi otorite – yerel güç dengesizliği: Uzak eyaletlerdeki valiler güç kazandıkça, merkezin denetimi zayıflıyor; hem iletişim hem de raporlama mekanizmaları yetersiz kalıyordu.

3. Abbasîler’de İkili Yönetim Sistemi

Abbasî halifeleri, özellikle Harun Reşîd ve Me’mûn dönemlerinde şunları hayata geçirmiştir:

1. Maliye ile Askeri Harcamaların Ayrılması

• Dîwân-ül-Harac (Vergi, toprak düzeni, hazine işleri)
    • Dîwân-ül-Cund (Askerî maaşlar, lojistik, garnizon idaresi)
  2. Valilerin Üst Düzey Kontrollü Atanması

• Eyaletlere gönderilen valiler artık merkeze doğrudan bağlı, tayin ve azilleri halifenin ya da vezirin onayına tabiydi.
    • Yerel aşiret ve yerel beylerden bağımsız, merkezi eğitimli memurlar (makatib-i divan mezunları) tercih edildi.
  3. Katmî (Tabakat) Sistemi

• İdari kadrolar iki ana kanala ayrıldı:
      a) Maliye kanalından yetişenler
      b) Askerî/Teşkilat kanalından yetişenler
    • Böylece uzmanlaşma ve sorumluluk paylaşımı netleşti.

4. Bu Düzenlemenin Hedefleri

I. Yönetimde Kolaylık Sağlamak

• Görev dağılımı ve uzmanlaşma, karar alma süreçlerini kısaltır.
  • İki ana divan üzerinden tüm mali ve askerî işlerin takip edilmesi merkezi bürokrasiyi sadeleştirir.

II. Yetenekli Yöneticiler Yetiştirmek

• Abbasîler “makatib-i divan” içinden yetişenlere görev vererek, uzun vadede idari deneyime sahip kadrolar oluşturdu.
  • Ancak asıl motivasyon, mevcut yetenekleri merkeze çekip eğitmek değil, acil yönetim boşluklarını kapatmaktı.

III. Merkezi Otoriteyi Güçlendirmek

• Valilerin ve divan memurlarının tayin/azil yetkisinin merkezde toplanması, eyaletlerin özerkliğini azalttı.
  • Mali kaynağı elinde tutan merkez, ordu finansmanını da kontrol ederek halifenin gücünü pekiştirdi.

5. Şıkların İncelenmesi ve Doğru Cevap

Şık İçerik Değerlendirme
I (kolaylık) Yönetimde kolaylık sağlamak Doğru — Başlıca amaçlardan biridir.
II (yetiştirmek) Yetenekli yöneticiler yetiştirmek Kısmen yanlış — Uzun vadede faydası olsa da, esas hedef değildir.
III (otorite) Merkezi otoriteyi güçlendirmek Doğru — Divan ve vali atamalarında merkezî denetim arttı.

Bu değerlendirmeye göre I ve III hedefleri, Abbasîlerin düzeni ikiliğe dönüştürme gerekçeleri arasında yer alır.

Doğru cevap: D) I ve III

6. Özet Tablo

Hedef Gerçekleştirilme Durumu Nasıl Sağlandı?
Yönetimde Kolaylık (I) Evet Mali ve askerî işlerin iki divana ayrılmasıyla.
Yetenekli Yönetici Yetiştirme (II) Hayır (ikinci öncelik) Makatib-i divan’dan deneyimli memur teminiyle dolaylı.
Merkezi Otoriteyi Güçlendirme (III) Evet Vali atama/azil yetkisini merkezde toplama ile.

7. Sonuç ve Değerlendirme

• Abbasîler, Emevîler dönemi geniş valilik ve fazla bürokratik çiftlik düzenini iki ana merciiye (maliye ve askerî) bölerek hem yönetim kolaylığı sağlamış hem de halifenin merkezî otoritesini güçlendirmiştir.
  • Yetenekli yönetici yetiştirme uzun vadede ortaya çıkan bir fayda olsa da, asıl düzenleme hedefleri arasında yer almaz.

Bu nedenle, sorunun doğru yanıtı D) I ve III olacaktır.

@Selin_Celik