kız ile ilgili eş sesli cümleler
Kız ile ilgili eş sesli cümleler
Cevap:
Eş sesli kelimeler (homonim) aynı yazılış ve/veya aynı telaffuza sahip fakat anlamları farklı olan kelimelerdir. “Kız” kelimesi de Türkçede eş sesli kelimelerden biridir. Aşağıda “kız” kelimesi ile ilgili eş sesli (eş sesle yazılıp farklı anlamlarda kullanılan) örnek cümleler verilmiştir:
| Cümle | Açıklama (Anlamı) |
|---|---|
| 1. Kız çocuğu parkta oynuyor. | Burada kız: dişi çocuk anlamında. |
| 2. Kızgın yağ tavaya döküldü. | Burada kız: sıcağa bağlı anlamında (kızmak fiilinden türemiş sıfat). |
| 3. Kız kardeşim beni ziyarete geldi. | Burada kız: aileden dişi birey (kardeş anlamında). |
| 4. Sınavda kızdım çünkü zor sorular vardı. | Burada kız: sinirlenmek, öfkelenmek anlamında (fiil). |
| 5. Bahçedeki kızıl çiçek çok güzel kokuyor. | Burada kızıl: renk anlamında, kız kelimesine yakın sesli. |
Daha fazla örnekler
- Kız: Dişi insan veya hayvan için kullanılır.
- “O çok zeki bir kızdır.”
- Kızmak (fiilden türemen eş sesli kelime): Öfkelenmek, sinirlenmek.
- “Yalan söylediğinde hemen kızdım.”
- Kızgın: Öfkeli veya aşırı sıcak anlamında.
- “Kızgın demir işleniyor.”
Özet Tablosu
| Kelime | Anlam 1 | Anlam 2 | Cümlere Örnek |
|---|---|---|---|
| Kız | Dişi çocuk / dişi insan | Öfkelenmek, sinirlenmek (fiil) | “Kız çocuk oynuyor.” / “Sınavda çok kızdım.” |
| Kızgın | Öfkeli ya da aşırı sıcak | - | “Kızgın yağ lavaboya döküldü.” |
| Kızıl | Renk olarak kırmızıya yakın | - | “Kızıl saçlı adam geldi.” |
Bu örnekler “kız” kelimesinin hem isim hem de fiil olarak, farklı anlamlarda nasıl kullanıldığına dair eş sesli cümlelerdir.
Dilerseniz farklı kelimelerle ilgili eş sesli örnekler için de destek sağlayabilirim.