Fotoğraftaki etkinlikleri nasıl çözerim?
Cevap:
Fotoğrafta bir eşleştirme etkinliği ve boşluk doldurma etkinliği bulunmaktadır. Şimdi bu etkinlikleri nasıl çözeceğimizi detaylı bir şekilde inceleyelim.
Adım 1: Tanım-Kavram Eşleştirmesi
-
Tanımlar ve Eşleşmeler:
-
(I) “Çok eski zamanlardan beri var olan ve toplumun temelini oluşturan temel toplumsal kurumlardan biridir.”
- Eşleşen Kavram: Aile (A)
-
(II) “Yasal bir sözleşmeyle aile kurumunun oluşmasını sağlayan; tarafların hak ve yükümlülüklerinin kayıt altına alındığı birlikteliktir.”
- Eşleşen Kavram: Evlilik (F)
-
(III) “İslamiyet’ten önceki Türklerde evliliği ifade eden bir sözdür.”
- Eşleşen Kavram: Kültür (D)
-
(IV) “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ‘Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları’ başlığı altındaki 41. maddesi ile güvence altına alınan haklardan biridir.”
- Eşleşen Kavram: Eğitim (B)
-
(V) “Bireyin aile tarafından karşılanan en temel ihtiyaçlarından biridir.”
- Eşleşen Kavram: Barınma (C)
-
Adım 2: Boşluk Doldurma Soruları
-
Aile kurumunun oluşmasını ve devamını sağlayan temel unsurlar nelerdir?
- Cevap: Aile sistemi, toplumsal birlik, güvenlik ve korunma gibi unsurlarla sağlanır. Bu unsurlar aile yapısının temel taşlarını oluşturur.
-
Ailenin karşıladığı fiziksel ihtiyaçlar hangileridir?
- Cevap: Barınma, beslenme ve güvenlik gibi temel fiziksel ihtiyaçlar aile tarafından karşılanır.
-
Ailenin işlevleri hangileridir?
- Cevap: Sosyalizasyon, kültürel aktarım, sosyal destek sağlama gibi işlevleri vardır.
-
Yerleşim yeri esasına göre aile türleri hangileridir?
- Cevap: Kent ailesi, köy ailesi gibi farklı yerleşim türlerine göre aile çeşitleri vardır.
-
Ailenin etkilediği toplumsal birimler hangileridir?
- Cevap: Eğitim kurumları, ekonomik sistem ve sosyal organizasyonlar gibi toplumsal birimler aile ile doğrudan ilişkili olabilir.
Son Cevap:
Tanım ve kavramlar, aile yapısı ve toplumsal rollerine dair temel bilgileri verir. Çeşitli kavramları ve işlevleri anlamak, toplumsal yapı ve kültürel etkileri kavrayabilmek önemlidir. Aile, bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılayan ve topluma yön veren bir kurumdur.