Kimya plastik

Kimyalı laboratuvarı nda alınacak tedbirler

Kimyalı Laboratuvarda Alınacak Tedbirler

Cevap:

Kimya laboratuvarları, çeşitli deneylerin ve çalışmaların yapıldığı, tehlikeli maddelerle çalışıldığı alanlardır. Bu yüzden güvenlik tedbirleri son derece önemlidir ve çeşitli kategorilerde alınmalı ve uygulanmalıdır.

Güvenlik Ekipmanları

1. Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD):

• Göz Koruma: Kimyasallarla çalışırken mutlaka koruyucu gözlük kullanılmalıdır.
    • Eldiven: Uygun tipte kimyasal eldivenler kullanılmalıdır.
    • Lab Önlüğü: Yanmaz ve kimyasallara dayanıklı laboratuvar önlükleri giyilmelidir.
    • Maske: Uçucu veya toz şeklindeki kimyasallar ile çalışırken uygun maske kullanılmalıdır.
  2. Yangın Söndürme:

• Çalışma alanlarında yangın söndürme cihazları erişilebilir ve çalışır durumda olmalıdır.
    • Yangın battaniyeleri ve yangın dolapları bulundurulmalıdır.

Prosedürler ve Yöntemler

1. Kimyasal Depolama:

• Kimyasallar belirli protokollerle depolanmalı; asitler, bazlar ve organik solventler ayrı tutulmalıdır.
    • Kimyasal etiketi okunabilir ve düzgün konumlandırılmış olmalıdır.
  2. Atık Yönetimi:

• Kimyasal atıklar uygun kaplarda toplanmalı ve etiketlenmelidir.
    • Yerel yönetmeliklere uygun biçimde bertaraf edilmelidir.
  3. Havalandırma:

• Çeker ocaklar etkin bir şekilde kullanılmalı, tehlikeli buharlar ve tozlar sürekli bir dolaşımla uzaklaştırılmalıdır.
    • Laboratuvar genel havalandırma sistemleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Acil Durum Prosedürleri

1. Acil Durum Kitleri:

• İlk yardım kutuları, kimyasal dökülme kitleri ve göz duşları yerleşik ve erişilebilir olmalıdır.
  2. Eğitim ve Tatbikatlar:

• Laboratuvar personeli düzenli olarak güvenlik eğitimi almalıdır.
    • Acil çıkış planları gözden geçirilmeli ve acil durum tatbikatları yapılmalıdır.
  3. İlk Yardım:

• Personelin ilk yardım uygulamaları konusunda eğitilmiş olması gerekir.

Denetim ve İyileştirme

1. Rutin Denetimler:

• Laboratuvarlar düzenli güvenlik denetimlerinden geçirilmeli, eksiklikler giderilmelidir.
    • Kimyasal güvenlik veri sayfaları (MSDS) güncel ve erişilebilir olmalıdır.
  2. Risk Değerlendirmesi:

• Yeni bir deney veya kimyasal kullanımı öncesinde risk değerlendirmesi yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Bu tedbirler, kimya laboratuvarında çalışmanın güvenli ve sürdürülebilir bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlar. Her bir laboratuvar, kendi ihtiyaçlarına göre ek tedbirler ve protokoller de oluşturabilir.