Ki nin yazımı 4 sınıf

ki nin yazımı 4 sınıf

Ki’nin Yazımı 4. Sınıf

Cevap:
4. sınıf seviyesindeki öğrenciler için “ki” nin yazımı konusu Türkçe’de önemli bir dil bilgisi kurallarından biridir. “Ki” eki ve bağlacı, cümlenin anlamına ve kullanım biçimine göre farklı yazılır. İşte 4. sınıf için anlaşılır şekilde “ki” nin yazımı kuralları ve örneklerle açıklaması:

Table of Contents

1. Ki Bağlacı Nedir?
  2. Ki Eki Nedir?
  3. Ki Bağlacı Nasıl Yazılır?
  4. Ki Ekinin Yazımı
  5. Örnek Cümleler
  6. Özet Tablo

1. Ki Bağlacı Nedir?

Ki bağlacı, iki cümleyi veya iki ifadeyi birbirine bağlamak için kullanılır. Bağlaç olduğu zaman ayrı yazılır ve genellikle öncekinin anlamını pekiştirir ya da sonraki cümleyi açıklamak için kullanılır.

• Örnek:
    • Çok çabaladı ki başarılı oldu.
    • Duydum ki yarın sınav var.

2. Ki Eki Nedir?

Ki eki, kelimeye bitişik yazılır ve anlam bakımından başka görevleri olur. En yaygın olarak tamlayan eki ya da ilgi eki olarak kullanılır.

• Örnek:
    • Kitapki sayfa çok yıpranmış.
    • Evki bahçe çok büyük.

3. Ki Bağlacının Yazımı (Ayrı Yazılır)

• Ki bağlacı anlamında daima ayrı yazılır.
  • Bağlaç olduğunda cümleyi birbirine bağlar, ama kendisi anlam taşımayan bir kelime grubu oluşturmaz.

Örnekler:

Cümle Yanlış Yazım Doğru Yazım Açıklama
Duydum ki gelmiş. Duydumki gelmiş. Duydum ki gelmiş. Bağlaç olduğu için ayrı yazılır.
Gördüm ki o orada. Gördümki o orada. Gördüm ki o orada. Bağlaç.

4. Ki Ekinin Yazımı (Bitişik Yazılır)

• Ki eki tamlayan anlamında veya ilgi zamiri görevinde ise kelimeye bitişik yazılır.
  • Çoğunlukla “ki” eki, “bu”, “şu”, “o” gibi işaret zamirlerini açıklarken kullanılır.

Örnekler:

Cümle Yanlış Yazım Doğru Yazım Açıklama
Bugün ki etkinlik çok eğlenceliydi. Bugün ki etkinlik Bugünkü etkinlik Bitisik yazılır.
Evdeki çocuklar oynuyor. Evde ki çocuk Evdeki çocuklar Bitisik yazılır.
Bu çocuk çok zeki. - Bu çocuk çok zeki. Ki yok.

5. Örnek Cümleler

Cümle Yazımı Açıklama
Sınavın zor olduğunu duydum ki çok çalışmam gerekiyor. Ayrı Bağlaç olarak kullanılmış.
Bugünki ders çok verimli geçti. Bitişik Ki ekidir, tamlama eki.
Bana söylediklerini anladım ki yardım etmek istiyorsun. Ayrı Bağlaç.
Okuldaki öğretmenler çok nazik. Bitişik Ki eki.

6. Özet Tablo

Durum Yazım Şekli Örnek Açıklama
Bağlaç “ki” Ayrı yazılır Duydum ki geldi. Cümleleri bağlar, ayrı yazılır.
Ek “ki” Bitişik yazılır Bugünkü, evdeki, dersteki Tamlayan eki, bitişik yazılır.

Özet

• Ki bağlacınin yazımı cümleleri birbirine bağladığı için her zaman ayrı yazılır.
  • Ki eki ise genellikle isimlerin tamlayanı olduğu zaman bitişik yazılır.
  • Yazımın doğru olması için "ki"nin cümledeki görevini iyi belirlemek gerekir.
    1. sınıf öğrencileri için bol bol örnekle öğrenmek ve pratik yapmak çok faydalı olacaktır.

Eğer istediğiniz seviyeye uygun daha fazla örnek veya egzersizler isterseniz, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım!

@Dersnotu