Kesişen Dikdörtgenlerde Açı İlişkilerinin Analizi
[KULLANILAN GEOMETRİK KURALLAR:]
Bu sorunun çözümünde dikdörtgenlerin kenarlarının birbirine paralel olması prensibi ve Paralel Doğrularda Açılar (Z kuralı, U kuralı, Yöndeş açılar ve Ters açılar) kuralları kullanılır.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — d = f Eşitliğini İnceleyelim
Mavi dikdörtgenin dikey kenarları birbirine paraleldir. Kırmızı dikdörtgenin alt kenarı bu paralel doğruları kesen bir doğrudur. d ve f açıları, bu paralel doğrular arasında kalan iç ters açılardır. Geometri kurallarına göre iç ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.
- Sonuç: d = f kesinlikle doğrudur.
Adım 2 — e + c = 180^\circ Eşitliğini İnceleyelim
e ve c açıları, mavi dikdörtgenin üst kenarı (doğrusu) üzerinde komşu açılardır. Bir doğru üzerindeki komşu açıların toplamı bütünler açıyı oluşturur.
- Sonuç: e + c = 180^\circ kesinlikle doğrudur.
Adım 3 — a = g Eşitliğini İnceleyelim
Kırmızı dikdörtgenin uzun kenarları birbirine paraleldir. Mavi dikdörtgenin kenarları da kendi içinde paraleldir. a açısı ile g açısını karşılaştırdığımızda; a açısı sağ üstteki kesişim bölgesinde dış ters konumdayken, g açısı sol alttaki bölgededir. Dikdörtgenlerin karşılıklı kenarları paralel olduğu için bu iki açı yöndeş ve ters açı ilişkileri zinciriyle birbirine eşit olur.
- Sonuç: a = g kesinlikle doğrudur.
Adım 4 — b = d Eşitliğini İnceleyelim
b ve d açıları, mavi dikdörtgenin paralel dikey kenarları ile kırmızı dikdörtgenin alt kenarı arasında oluşan açılardır. Bu açılar yöndeş açılardır. Paralel doğruları kesen bir doğrunun oluşturduğu yöndeş açılar birbirine eşittir.
- Sonuç: b = d kesinlikle doğrudur.
Adım 5 — a + f = 180^\circ Eşitliğini İnceleyelim
a açısı ile d açısı yöndeş açılardır (a=d). Daha önce d=f olduğunu bulmuştuk. Bu durumda a=f olur. Ancak a ve f açılarının toplamının 180^\circ olması için bu açıların birbirini bütünlemesi gerekir (U kuralı gibi). Şekilde a ve f birbirine eşit olan dar (veya geniş) açılardır, toplamları her zaman 180^\circ olmak zorunda değildir.
- Sonuç: a + f = 180^\circ kesinlikle doğru değildir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] Toplam 4 tanesi (d=f, e+c=180, a=g, b=d) kesinlikle doğrudur. Cevap C seçeneğidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. İç Ters Açılar
- [Tanım:] Paralel iki doğruyu üçüncü bir doğru kestiğinde, paralellerin iç kısmında ve kesen doğrunun zıt taraflarında kalan açılardır.
- [Bu problemde:] d ve f açılarının eşitliğini açıklar.
2. Yöndeş Açılar
- [Tanım:] Paralel doğruları kesen bir doğrunun, paralel doğrularla yaptığı aynı yöne bakan açılardır.
- [Bu problemde:] b ve d açılarının eşitliğini sağlar.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Görsel Yanılsama
- [Yanlış:] “Açılar birbirine benziyor o halde toplamları 180’dir” demek.
- [Doğru:] Her zaman paralellik kurallarını (Z, U, M kuralları) kontrol etmek.
- [Neden yanlış:] a+f=180 gibi ifadeler sadece özel dik kesişim durumlarında doğru olabilir, “kesinlikle” dediği için genel kurala bakılmalıdır.
Bu tür geometrik çizim sorularında benzer mantıkla başka bir soru tipi çözmemi ister misin?