Kesişen Dikdörtgenlerde Açı İlişkilerinin Analizi

1. Birgeometrik çlzim programında kirmizi ve mavi renkli dikdörtgenler aşağıdaki gibi birbirlerini dört noktada kes
    şekilde çiziliyor ve elde edilen açılardan bazılarınin ölçüleri küçük harflerle gösterillyor.
    Verilen bilgilere göre;
    d =f
    A)
    e+c = 180
    eşitliklerinden kaç tanes kesinlikle doğrudur?
    B) 3
    b =d
    a

+f =180

D) 5
Aet
an

Kesişen Dikdörtgenlerde Açı İlişkilerinin Analizi

:light_bulb: [KULLANILAN GEOMETRİK KURALLAR:]
Bu sorunun çözümünde dikdörtgenlerin kenarlarının birbirine paralel olması prensibi ve Paralel Doğrularda Açılar (Z kuralı, U kuralı, Yöndeş açılar ve Ters açılar) kuralları kullanılır.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — d = f Eşitliğini İnceleyelim
Mavi dikdörtgenin dikey kenarları birbirine paraleldir. Kırmızı dikdörtgenin alt kenarı bu paralel doğruları kesen bir doğrudur. d ve f açıları, bu paralel doğrular arasında kalan iç ters açılardır. Geometri kurallarına göre iç ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.

• Sonuç: d = f kesinlikle doğrudur.

Adım 2 — e + c = 180^\circ Eşitliğini İnceleyelim
e ve c açıları, mavi dikdörtgenin üst kenarı (doğrusu) üzerinde komşu açılardır. Bir doğru üzerindeki komşu açıların toplamı bütünler açıyı oluşturur.

• Sonuç: e + c = 180^\circ kesinlikle doğrudur.

Adım 3 — a = g Eşitliğini İnceleyelim
Kırmızı dikdörtgenin uzun kenarları birbirine paraleldir. Mavi dikdörtgenin kenarları da kendi içinde paraleldir. a açısı ile g açısını karşılaştırdığımızda; a açısı sağ üstteki kesişim bölgesinde dış ters konumdayken, g açısı sol alttaki bölgededir. Dikdörtgenlerin karşılıklı kenarları paralel olduğu için bu iki açı yöndeş ve ters açı ilişkileri zinciriyle birbirine eşit olur.

• Sonuç: a = g kesinlikle doğrudur.

Adım 4 — b = d Eşitliğini İnceleyelim
b ve d açıları, mavi dikdörtgenin paralel dikey kenarları ile kırmızı dikdörtgenin alt kenarı arasında oluşan açılardır. Bu açılar yöndeş açılardır. Paralel doğruları kesen bir doğrunun oluşturduğu yöndeş açılar birbirine eşittir.

• Sonuç: b = d kesinlikle doğrudur.

Adım 5 — a + f = 180^\circ Eşitliğini İnceleyelim
a açısı ile d açısı yöndeş açılardır (a=d). Daha önce d=f olduğunu bulmuştuk. Bu durumda a=f olur. Ancak a ve f açılarının toplamının 180^\circ olması için bu açıların birbirini bütünlemesi gerekir (U kuralı gibi). Şekilde a ve f birbirine eşit olan dar (veya geniş) açılardır, toplamları her zaman 180^\circ olmak zorunda değildir.

• Sonuç: a + f = 180^\circ kesinlikle doğru değildir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] Toplam 4 tanesi (d=f, e+c=180, a=g, b=d) kesinlikle doğrudur. Cevap C seçeneğidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. İç Ters Açılar

• [Tanım:] Paralel iki doğruyu üçüncü bir doğru kestiğinde, paralellerin iç kısmında ve kesen doğrunun zıt taraflarında kalan açılardır.
  • [Bu problemde:] d ve f açılarının eşitliğini açıklar.

2. Yöndeş Açılar

• [Tanım:] Paralel doğruları kesen bir doğrunun, paralel doğrularla yaptığı aynı yöne bakan açılardır.
  • [Bu problemde:] b ve d açılarının eşitliğini sağlar.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Görsel Yanılsama

• [Yanlış:] “Açılar birbirine benziyor o halde toplamları 180’dir” demek.
  • [Doğru:] Her zaman paralellik kurallarını (Z, U, M kuralları) kontrol etmek.
  • [Neden yanlış:] a+f=180 gibi ifadeler sadece özel dik kesişim durumlarında doğru olabilir, “kesinlikle” dediği için genel kurala bakılmalıdır.

Bu tür geometrik çizim sorularında benzer mantıkla başka bir soru tipi çözmemi ister misin?