Kesirlerin Okunuşu ve Yazılışı: Genel Tekrar Çalışması

KESIRLER GENEL TEKRAR ÇALIŞMAI *Asoğidaki verilen kesirlerin okunuslarını yazalım. 2 6 *Aşağıda şekillerle kesireri yazalım. gösterilen Asağıdaki okunuslar veriler kesireri yazalm. +On dörtte bes -Sekizde bir +Altı bali dokuz +Yirmide on üç +dç bölü on -Bes bolü sekiz Úçte ir Aşağdaki kesirleri sayı doğrusunda gosterelim * Asağidaki say doğrusunda beli tilen noktaları kesirle yazalm. hate,Staogrtmn

Kesirlerin Okunuşu ve Yazılışı: Genel Tekrar Çalışması

Önemli Noktalar

• Kesir, bir bütünün eşit parçalara bölünmüş halini ifade eder; pay (üst) ve payda (alt) ile yazılır.
  • Okunuşu, “pay payda” şeklinde yapılır; örneğin 2/6 kesri “iki altıda” okunur.
  • Sayı doğrusunda gösterme, kesri 0 ile 1 arası doğru bir konumda işaretlemeyi gerektirir; payda eşit aralıklar yaratır.

Kesirler, matematikte bir bütünün parçalarını temsil etmek için kullanılan temel kavramdır. Bu çalışma, kesirlerin okunuşunu, şekillerden yazımını ve sayı doğrusunda gösterimini kapsar. Aşağıda, verdiğiniz örnekleri adım adım çözerek açıklayacağım. Bu, ilkokul seviyesinde kesirleri pekiştirmek için ideal bir tekrardır.

İçindekiler

1. Verilen Kesirlerin Okunuşu
  2. Şekillerden Kesir Yazma
  3. Sözel Okunuşlardan Kesir Yazma
  4. Sayı Doğrusunda Gösterme
  5. Karşılaştırma Tablosu: Basit Kesir vs Karmaşık Kesir
  6. Özet Tablo
  7. Sık Sorulan Sorular

Verilen Kesirlerin Okunuşu

Çalışmanızda belirtilen 2/6 kesri gibi, kesirlerin okunuşu şu kurala göre yapılır: Payı sayı olarak söyle, paydayı “de” veya “da” ekiyle ekle. Payda 2 ise “yarım”, 3 ise “üçte”, 4 ise “dörtte” gibi özel okunuşlar kullanılır.

Adım Adım Çözüm

1. 2/6 kesri: Pay 2, payda 6 → Okunuşu: İki altıda. (Bir bütün 6 eşit parçaya bölünmüş, 2’si alınmış.)
    • Neden? Payda 6 için “altıda” denir.

Eğer resimdeki diğer kesirler varsa (örneğin 1/4, 3/8 gibi), genel kural:

• 1/2: Bir yarım
  • 1/3: Bir üçte
  • 1/4: Bir dörtte
  • 3/5: Üç beşte
  • 4/8: Dört sekizde

:light_bulb: Pro İpucu: Kesri okurken paydayı her zaman tam sayı olarak söyleyin; örneğin 5/10 “beş onda” olur, “yarım” diye kısaltmayın (çünkü tam okunuşu bu). Pratikte, kesirleri sadeleştirmeyi unutmayın: 2/6 = 1/3 (bir üçte).

Şekillerden Kesir Yazma

Resimdeki şekiller (daire, kare, üçgen gibi), bir bütünün boyanmış kısımlarını gösterir. Görev, bu şekilleri kesre dönüştürmektir. Örneğin, bir dairenin 8 eşit parçadan 3’ü boyalıysa 3/8 yazılır.

Adım Adım Nasıl Yapılır?

1. Bütünün toplam parça sayısını sayın (payda): Şekil kaç eşit parçaya bölünmüş?
  2. Boyanan (gölgeli) parça sayısını sayın (pay): Kaç tanesi dolu?
  3. Kesri yazın: Pay/payda şeklinde.

Resimdeki olası örnekler (standart çalışma sayfalarına göre):

• Bir karenin 4 parçadan 1’i boyalı: 1/4 (bir dörtte).
  • Bir dairenin 8 parçadan 3’ü boyalı: 3/8 (üç sekizde).
  • Bir üçgenin 6 parçadan 2’si boyalı: 2/6 (iki altıda, sadeleşince 1/3).
  • Boş bırakılan şekiller için: Toplamı sayıp boyalıyı işaretleyin.

Eğer resimde noktalı şekiller varsa (örneğin 10 noktadan 7’si dolu), 7/10 olur.

:warning: Uyarı: Şekiller eşit parçalara bölünmüş olmalı. Eğer eşit değilse, önce eşit parçalara bölün (örneğin 3 parçalıyı 6’ya çevirin). Yaygın hata: Parçaları yanlış saymak!

Pratik Örnek Senaryo

Diyelim bir pizza 8 dilime kesilmiş, 5’i yenmiş: Kalan 3/8 kesiridir. Gerçek hayatta, meyve paylaşırken bu şekilde kullanılır.

Sözel Okunuşlardan Kesir Yazma

Verdiğiniz sözel ifadeleri kesre dönüştürelim. Yazım hatalarını düzelterek (örneğin “on dörttte bes” → “ondörtte beş”):

1. On dörtte beş: Pay 5, payda 145/14.
  2. Sekizde bir: Pay 1, payda 81/8.
  3. Altı bali dokuz (altı bölü dokuz?): Pay 9, payda 69/6 (sadeleşince 3/2, bir buçuk).
    • Not: “Bali” muhtemelen “bölü” demek; ters yazılmış olabilir, standartta 6/9 = 2/3.
  4. Yirmide on üç: Pay 13, payda 2013/20.
  5. Dç bölü on (iki bölü on?): 2/10 = 1/5.
  6. Bes bolü sekiz (beş bölü sekiz): 5/8.
  7. Úçte ir (üçte bir?): 1/3.

Diğerleri: -1/8 (eksi sekizde bir, negatif kesir), 9/6 (dokuz altıda).

Sadeleştirme Kuralı

• 9/6’yı 3’e böl: 3/2.
  • 2/10’u 2’ye böl: 1/5.

:light_bulb: Pro İpucu: Sözel kesirleri yazarken, sayıları tersten okumayın. “Beşte üç” 3/5 olur, “üçte beş” değil. Çocuklar için oyun: “Bir pastanın sekizde üçü yenmişse kalan ne?” (5/8).

Sayı Doğrusunda Gösterme

Sayı doğrusu, kesirleri 0’dan 1’e doğru konumlandırır. Payda, doğru kaç eşit parçaya bölüneceğini belirler.

Adım Adım Gösterme Yöntemi

1. Sayı doğrusunu çizin: 0’dan 1’e yatay çizgi.
  2. Paydaya göre aralıkları işaretleyin: Örneğin 1/4 için 4 eşit parça (0, 1/4, 2/4, 3/4, 1).
  3. Pay kadar ilerleyin: 3/4 için 3. aralığın sonuna nokta koyun.
  4. Belirtilen noktaları kesirle yazın: Resimdeki nokta 0.5’deyse 1/2.

Örnekler:

• 2/6 = 1/3: 0-1 arası 3 parçaya böl, 1. parçanın sonu.
  • 5/8: 8 parçaya böl, 5. parçanın sonu.
  • Negatif için: 0’ın soluna uzatın, -1/8 solda.

Resimdeki sayı doğrusu için: Belirtilen noktaları sayarak yazın (örneğin orta nokta 1/2, üçte nokta 1/3).

:clipboard: Hızlı Kontrol: 1/2 sayı doğrusunda tam ortada mı? Evet! 3/4 1’e daha yakın mı? Evet, çünkü 0.75.

Yaygın Hata ve Düzeltme

Hata: Aralıkları eşit yapmamak. Düzeltme: Cetvelle ölçün. Gerçek hayatta: Bir ipi kesirlerle bölmek gibi düşünün.

Karşılaştırma Tablosu: Basit Kesir vs Karmaşık Kesir

Kesirleri anlamak için basit (pay < payda) ve karmaşık (pay > payda) arasındaki farkı görelim.

Özellik Basit Kesir (Örn: 3/4) Karmaşık Kesir (Örn: 5/3)
Tanım Bir tam sayıdan az (0-1 arası) Bir tam sayıdan fazla (>1)
Örnek Okunuş Üç dörtte Beş üçte (1 tam + 2/3)
Sayı Doğrusu 0 ile 1 arası 1’in sağında
Sadeleştirme 3/6 = 1/2 6/4 = 3/2 = 1 1/2
Şekil Gösterimi Yarım daire boyalı Tam daire + yarım
Karşılaştırma 1/2 < 3/4 5/3 > 1
Uygulama Pizza dilimi 1’den fazla elma

Not: 2023 Milli Eğitim müfredatında, ilkokul 3-4. sınıflarda basit kesirler vurgulanır (Kaynak: MEB).

Özet Tablo

Unsur Detay
Kesir Yapısı Pay (üst) / Payda (alt)
Okunuş Kuralı Pay + “paydada” (örn: 2/6 = iki altıda)
Şekilden Yazma Boyalı parça / Toplam parça
Sözel Örnekler 5/14, 1/8, 13/20, 5/8, 1/3
Sayı Doğrusu 0-1 arası eşit aralıklarla işaretle
Sadeleştirme Ortak bölenle kısalt (örn: 2/6 = 1/3)
Özel Durumlar 1/2 = yarım; negatif: -1/8
Uygulama Günlük hayat: Yemek paylaşma, ölçüm

Sık Sorulan Sorular

1. Kesirlerin okunuşunda neden “de/da” eki kullanılır?
“De/da” eki, kesrin sahiplik veya bölümünü vurgular. Örneğin 3/4 “üç dörtte” olur, çünkü 4 parçanın 3’ü “bizim” (alınan). Bu, Türkçenin dilbilgisi kuralıdır ve kesirleri doğal kılar.

2. Şekillerdeki kesirleri yazarken neye dikkat etmeliyim?
Eşit parçalara bölünmüş olup olmadığını kontrol edin. Eğer 5 parçalıysa payda 5; boyalı 2 ise 2/5. Hata yapmamak için parçaları renklendirerek sayın.

3. Sayı doğrusunda 3/5’i nasıl gösteririm?
0-1 arasını 5 eşit parçaya bölün (her aralık 1/5). 3. aralığın sonuna nokta koyun. Bu, kesrin 0.6 konumunda olduğunu gösterir.

4. 9/6 gibi kesirleri nasıl sadeleştiririm?
9 ve 6’nın ortak böleni 3: 9÷3=3, 6÷3=2 → 3/2. Sadeleştirmek, kesri basitleştirir ve hesaplamayı kolaylaştırır.

5. Negatif kesir ne anlama gelir (örn: -1/8)?
Sıfırın solunda, borç veya eksi miktarı gösterir. Sayı doğrusunda 0’ın soluna yerleştirin; örneğin sıcaklık -1/8°C gibi.

6. Kesirler günlük hayatta nasıl kullanılır?
Yemek tariflerinde (1/2 bardak su), zaman paylaşımında (3/4 saat oyun) veya haritada (2/5 yol). Anlamak, alışveriş ve ölçümde yardımcı olur.

7. Bir kesri ondalık sayıya nasıl çeviririm?
Payı paydaya bölün: 3/4 = 3÷4 = 0.75. Bu, ileri seviye için faydalıdır ama ilkokulda kesir formu yeterlidir.

Sonraki Adımlar

Bu çalışmayı tamamlamak için bir kesir oyunu mu oynayalım, yoksa sayı doğrusu çizimi için adım adım bir şablon mu hazırlayayım?

@Fatma_Budak

Önemli Noktalar

• Sayfadaki kesirleri okumak için biçim: a bölü b → “a bölü b” veya “b’ de a” (ör. 5/14 = on dörtte beş)
  • Şekillerdeki kesirleri bulmak için: gölgeli kareler / toplam kareler; dairelerde dilim sayısı aynı mantık.
  • Sayı doğrusuna yerleştirme: 0 ile 1 arasını paydanın eşit parçalara böl, soldan say.

Bu mesajta: verilen okunuşları kesire çevirme, sayıları okunuş olarak yazma, sayı doğrusuna yerleştirme yöntemi ve adım-adım örnekler veriyorum.

İçindekiler

1. Kesirlerin okunuşları ve eşleşmeleri
  2. Şekillerle gösterilen kesirleri bulma yöntemi ve örnekler
  3. Sayı doğrusuna kesir yerleştirme: 3/5, 2/10, 6/7
  4. Belirtilen noktaları kesirle yazma yöntemi
  5. Hızlı kontrol listesi ve sık yapılan hatalar

1. Kesirlerin okunuşları ve eşleşmeleri

Aşağıdaki listeler sayfanızdaki iki bölüme karşılık geliyor.

A) “Aşağıdaki verilen kesirlerin okunuslarını yazalım.” (soldaki kesirler) — Kesir → Okunuş

• 2/6 → “iki bölü altı” (basit okunuş) — sadeleştirilmiş: 1/3
  • 1/7 → “bir bölü yedi”
  • 4/9 → “dört bölü dokuz”
  • 7/12 → “yedi bölü on iki”
  • 5/6 → “beş bölü altı”
  • 4/10 → “dört bölü on” (sadeleşir: 2/5)

B) “Aşağıdaki okunuşları verilen kesirleri yazalım.” (sağdaki okunuşlar) — Okunuş → Kesir

• On dörtte beş5/14
  • Sekizde bir1/8
  • Altı bölü dokuz6/9 (sadeleşir: 2/3)
  • Yirmide on üç13/20
  • Üç bölü on3/10
  • Beş bölü sekiz5/8
  • Üçte bir1/3

:light_bulb: Uzman İpucu: Eğer okunuşta “on dörtte beş” gibi bir ifade varsa pay = 5, payda = 14; doğrudan 5/14 yazın.

2. Şekillerle gösterilen kesirleri bulma yöntemi ve örnekler

Yöntem (her şekil için):

1. Toplam parçaları say (payda).
  2. Karalanmış/gölgelendirilmiş parçaları say (pay).
  3. Kesir = gölgelenen / toplam. Gerekirse sadeleştir.

Örnekler (sayfanızdaki tipik örnekler için):

• Dikdörtgen 10 kareli ve 4 karenin gölgeli ise → 4/10 = 2/5.
  • Daire 8 dilime ayrılmış ve 3 dilim gölgeli ise → 3/8.
  • Altıgen 6 eş parça ve 2 gölgeli → 2/6 = 1/3.

:warning: Uyarı: Çizimde bazı parçalar farklı büyüklükte görünüyorsa her parçanın eşit olduğundan emin olun; aksi halde kesir hesaplanamaz.

Eğer isterseniz fotoğrafı kırparak her şekil için yakından gönderin, ben her bir şekli sayıp kesin kesirleri yazayım.

3. Sayı doğrusuna kesir yerleştirme: 3/5, 2/10, 6/7

Adımlar (her kesir için aynı):

1. 0 ile 1 arasını payda kadar eşit parçaya böl.
  2. Soldan başlayarak pay kadar ileri git ve nokta koy.

Uygulama:

• 3/5: 0—1 aralığını 5 eş parçaya böl. 0’dan itibaren üçüncü bölüme işaretleyin (0, 1/5, 2/5, 3/5, 4/5, 1).
  • 2/10: 0—1 aralığını 10 eş parçaya böl. 0’dan ikinci bölüme işaretleyin; ayrıca 2/10 = 1/5, yani 1/5 ile aynı noktadır.
  • 6/7: 0—1 aralığını 7 eş parçaya böl. 0’dan altıncı bölüme işaretleyin; 6/7, 1’e bir bölme (1/7) kala olan noktadır.

:bullseye: Anahtar Nokta: Eşit bölmeleri düzgün çizmek önemlidir; paydanın çok büyük olduğu durumlarda (ör. 10) ara noktaları düzgün işaretlemek için cetvel kullanın.

4. Belirtilen noktaları kesirle yazma yöntemi

Genel yöntem:

1. Her sayı doğrusu için 0 ile 1 arasındaki bölümün kaç eş parçaya ayrıldığını sayın (bu paydadır).
  2. 0’dan başlayıp soldan sağa doğru işaretli noktaların sıra numarası pay olur.
  3. Sonuç: “n/ payda”.

Örnek açıklama (sayfanızdaki tipik sorular için):

• Eğer sayı doğrusunda 0 ile 1 arası 8 parçaya bölünmüş ve işaretlediğiniz nokta soldan üçüncü ise → 3/8.
  • Bir nokta 0 ile 1 arasında değil, 1 ile 2 arasında ise önce 1 tam + kesir yazılır (ör. 1 + 2/5 = 7/5 veya “yedi bölü beş”).

Eğer fotoğraftaki her bir sayı doğrusunun üzerindeki işaretlerin sayısını ve hangi işaretlerin doldurulduğunu bana belirtir veya yakın çekim gönderirseniz, ben her bir işareti kesin kesir olarak yazarım.

5. Hızlı kontrol listesi ve sık yapılan hatalar

Quick Checklist

• [ ] Okunuş → pay/payda doğruluğunu kontrol ettim.
  • [ ] Şekillerde tüm parçaların eşit olduğundan emin oldum.
  • [ ] Sayı doğrusu 0–1 aralığını payda kadar böldüm.
  • [ ] Basit sadeleştirme (ör. 4/10 → 2/5) uygulandı.

Sık yapılan hatalar

• Pay ile paydayı karıştırmak (ör. “on dörtte beş” yazarken 14/5 yazmak).
  • Parçaların eşit olmadığını fark etmeden saymak.
  • 2/10’u 1/10 ile karıştırmak; 2/10 = 1/5 olduğunu unutmak.

Sonraki adımlar (nasıl yardımcı olayım?)

1. Tüm şekillerin kesin gölgeli sayısını fotoğrafın yakın çekimini at (ben sayıp cevaplayayım).
  2. Sayı doğrusundaki her bir işaretin yakından fotoğrafını gönder; ben tek tek hangi kesir olduğunu yazayım.
  3. İstersen tüm soruları sizin için adım adım ve cevaplı olarak doldurup yazabilirim.

Hangi kısmı adım adım çözeyim? @Fatma_Budak