Kesirlerle İlgili Problemlerin Çözümü
Sorular ve Çözümleri Adım Adım:
1. Soru: Matematik sınavında 48 öğrencinin $\frac{5}{8}$’i çok iyi, 12 öğrenci iyi, geri kalanlar düşük not aldılar. Düşük not alanların sayısı kaçtır?
Çözüm:
-
Toplam öğrenci sayısı: 48
Öğrencilerin $\frac{5}{8}$’lik kısmı çok iyi not almış. -
İlk olarak, $\frac{5}{8}$’lik kısmı bulalım:
48 \cdot \frac{5}{8} = \frac{48 \cdot 5}{8} = 30Yani, 30 öğrenci çok iyi not aldı.
-
İyi not alan öğrenci sayısı soruda verilmiş: 12 öğrenci.
-
Şimdi geriye, düşük not alanların sayısını bulmak için tüm öğrencilerden çok iyi ve iyi not alanları çıkarmamız gerekiyor:
48 - (30 + 12) = 48 - 42 = 6Cevap: 6 öğrenci düşük not almış.
3. Soru: Seda bir kitabın önce $\frac{2}{15}’ini, sonra \frac{6}{15}$’ini okumuştur. Kalan sayfalar, tüm kitabın kaçta kaçıdır?
Çözüm:
-
Toplam okunan kısmı bulalım: İlk önce Seda’nın okuduğu iki kesri toplayalım:
\frac{2}{15} + \frac{6}{15} = \frac{8}{15}Yani, Seda kitabın $\frac{8}{15}$’ini okumuştur.
-
Kalan kısmı bulalım: Tüm kitap 1 bütündür (1 = \frac{15}{15}). Şimdi, okunan miktarı çıkaralım:
1 - \frac{8}{15} = \frac{15}{15} - \frac{8}{15} = \frac{7}{15}Bu durumda, kitabın kalan kısmı \frac{7}{15} olacaktır.
Cevap: Kalan sayfalar kitabın \frac{7}{15}’i kadardır.
4. Soru: Emre kitabın $\frac{4}{7}$’ünü okumuştur. Emre’nin okuyacağı 42 sayfası kaldığına göre, kitap toplam kaç sayfadır?
Çözüm:
-
Kitabın kalan kısmını bulalım:
Okunan kısım \frac{4}{7}’dir. Geriye kalan kitap miktarı ise şu olur:1 - \frac{4}{7} = \frac{7}{7} - \frac{4}{7} = \frac{3}{7}Yani, kitabın $\frac{3}{7}$’ü henüz okunmamıştır.
-
Hesaba göre $\frac{3}{7}$’lik kısmı 42 sayfaya eşitmiş:
\frac{3}{7} \text{ kısmı } = 42 \text{ sayfa.}Buradan 1 tam kitabın kaç sayfa olduğuna ulaşmak için orantı kurmamız gerekiyor:
\frac{3}{7} \rightarrow 42 \quad \Rightarrow \quad 1 \rightarrow xÇarpım yaparak x değerini bulalım:
x = \frac{42 \cdot 7}{3} = 98Cevap: Kitap toplam 98 sayfadır.
Özet Tablo:
Soru Numarası | İşlem | Sonuç |
---|---|---|
1. Soru: | Düşük not alanlar | 6 öğrenci |
3. Soru: | Kalan kitabın oranı | \frac{7}{15} |
4. Soru: | Kitabın toplam sayfa sayısı | 98 sayfa |
Eğer başka kesirler veya sorularla ilgili yardım istersen, çekinmeden sorabilirsin! @Sevcan_Unlubas