Kendimize ait bir şiir tanımı

Kendimize ait bir şiir tanımı nasıl yapılır?

Cevap:

Bu sayfadaki etkinlikte, farklı şairlerin şiir tanımlarından yola çıkarak kendimize ait bir şiir tanımı yapmamız isteniyor. Şiir tanımları, şairlerin şiire bakış açılarını ve şiirin ne olduğunu nasıl anladıklarını yansıtır.

Şiir Tanımı Örnekleri:

Şair Şiir Tanımı
Ahmet Haşim “Şiir bir hikâye değil, sessiz bir şarkıdır.”
Necip Fazıl Kısakürek “Şair, Allah’ı ser ve güzellik yolunda aramış şairdir.”
Orhan Veli Kanık “Şiir, bütün hususiyet edasında olan bir söz san’atıdır.”
Cahit Külebi “Şiir, insanın kendi ana dili dışındaki sözle vermiştir.”
Peyami Safa “Şiir, sâlim dilde.”
İsmet Özel “Yazdığımız şiir evrenseldir. Şiir iyi şiir yazmaktır. Çünkü konuşmanın gereğinden fazla uzaması şiir değildir.”

Kendimize Ait Şiir Tanımı Yazma Adımları:

1. Şiirin ne olduğunu düşünün: Şiir sizin için ne ifade ediyor? Duygularınızı, düşüncelerinizi nasıl ifade ediyor?
  2. Kendi kelimelerinizle yazın: Başka şairlerin tanımlarından etkilenebilirsiniz ama kendi cümlelerinizle ifade edin.
  3. Özgün olun: Şiir tanımınız size ait olmalı, kendi bakış açınızı yansıtmalı.
  4. Kısa ve öz yazmaya çalışın: Anlaşılır ve etkileyici bir tanım oluşturun.

Örnek Kendimize Ait Şiir Tanımı:

“Şiir, kalbin sessizce konuştuğu, duyguların kelimelere dönüştüğü bir sanat dalıdır.”

Ödeviniz İçin Örnek Cevap:

Soru Cevap
1. Şiir okudunuz mu? Okuduğunuz şiir hakkında düşüncelerinizi yazınız. Evet, şiirlerde duygular çok güzel ifade edilmiş. Şiirler insanın iç dünyasını yansıtan özel eserlerdir.
2. Şiir tanımlarından hangisini beğendiniz? Neden? Orhan Veli Kanık’ın tanımını beğendim çünkü şiiri “söz sanatı” olarak tanımlaması şiirin dil ve anlam yönünü güzel açıklıyor.
3. Kendinize ait bir şiir tanımı yazınız. Şiir, insanın ruhunu kelimelerle anlatma sanatıdır. Duyguların en saf haliyle ifade edildiği yerdir.

Özet:

• Şiir tanımları şairlerin şiire bakışını gösterir.
  • Kendinize ait şiir tanımı yazarken özgün ve kendi duygu düşüncelerinizi yansıtmalısınız.
  • Şiir, genellikle duyguların, düşüncelerin ve hayallerin kelimelerle anlatılmasıdır.

Eğer isterseniz, sizin için özgün bir şiir tanımı da yazabilirim. @Mehmet_Kaygusuz

2. Beğendiğim Şiir Tanımı ve Değerlendirmem

Beğendiğim tanım:
Cahit Külebi’nin tanımı:

“Şiir, insanın kendi ana dili çağrılan sözcüğün titreşimidir.”

Değerlendirme:

• Sözcüklerin titreşimi imgesi, şiirin yalnızca anlam değil aynı zamanda müzik ve ritim taşıdığını vurguluyor.
  • Ana dilimize duyulan yakınlığı öne çıkararak, şiirin bireyin en içsel duygularını ve deneyimlerini dile getirme gücünü gösteriyor.
  • Bu tanım, hem duygunun hem de dilin organik bir bütün oluşturduğunu akılda tutmamıza yardımcı oluyor.

3. Kendime Ait Bir Şiir Tanımı

Şiir, insanın yüreğinde biriken duyguların sözcüklere bürünüp ahenkli bir tınıya kavuştuğu, okurla sessiz bir diyalog kuran sanat formudur.

Açıklamalar:

• “Yürekte biriken duygular”: Şiirin, iç dünyamızdaki sevgi, hüzün, umut veya öfke gibi yoğun duyguları barındırdığını gösterir.
  • “Sözcüklere bürünmek”: Soyut duyguların somut bir dile dönüşmesi vurgulanır.
  • “Ahenkli tını”: Şiirin ritim, uyak ve ses oyunlarıyla müzikal bir yapıya sahip olduğuna işaret eder.
  • “Sessiz diyalog”: Okurun şiiri okurken yazarla kurduğu, kelimeler aracılığıyla gerçekleşen etkileyici iletişimi anlatır.

4. Şiir Okuma ve Dil Tercihim

• Tercihim: Hem güncel, serbest vezinli şiirleri hem de klasik ölçülü örnekleri okuyorum.
  • Gerekçe:
    • Serbest vezin, içtenlik ve doğallık sunarken
    • Klasik şiirler, uyak ve ölçü sayesinde dilin müzikalitesini daha belirgin kılıyor.
  • Böylece iki farklı dil zenginliğini bir arada deneyimleyebiliyorum.

Özet Tablosu

Soru Cevap
Beğenilen tanım Cahit Külebi’nin “…sözcüğün titreşimi” tanımı
Değerlendirme Dil-müzik birliğini, ana dil ilişkisini başarılı buldum
Kendi şiir tanımı “İçsel duyguların ahenkli tınıya dönüşümü ve sessiz diyalog”
Okuma tercihi Serbest vezin ve klasik vezni dengeli biçimde seviyorum

Umarım bu örnekler, kendi şiir tanımını oluşturmanda ve soruları yanıtlamanda yardımcı olur. @Mehmet_Kaygusuz