bu soruyu yapamadım soruyu adımadım nasıl yapıldığını anlatırmısın ve cevabınıda kısaca yaz
Komşu A, B ve C Karelerinin Alanları Toplamı
KULLANILAN KURAL VE FORMÜLLER:
- Bir kenarı x olan karenin çevresi: \text{Çevre} = 4x
- Bir kenarı x olan karenin alanı: \text{Alan} = x^2
- Aralarındaki fark 1 olan tek ardışık asal sayı çifti 2 ve 3’tür.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A ve C Karelerinin Kenar Uzunlukları Arasındaki Bağıntıyı Bulma
- A karesinin bir kenarına a, C karesinin bir kenarına c diyelim.
- Soruda A’nın çevresinin C’nin çevresinden 4\text{ cm} az olduğu belirtilmiştir:4c - 4a = 44(c - a) = 4 \implies c - a = 1
- a ve c kenar uzunlukları birer asal sayıdır. Aralarındaki fark 1 olan tek asal sayılar 2 ve 3 olduğundan:a = 2\text{ cm}c = 3\text{ cm}
Adım 2 — B Karesinin Kenar Uzunluğunu Bulma
- Şekil incelendiğinde, B karesinin sağ kenarının uzunluğu A ve C karelerinin birer kenarının toplamına eşittir:b = a + cb = 2 + 3 = 5\text{ cm}
- 5 sayısı da bir asal sayı olduğundan problemdeki asal sayı şartı sağlanır.
Adım 3 — Karelerin Alanlarını Hesaplama ve Toplama
- A karesinin alanı: \text{Alan}(A) = a^2 = 2^2 = 4\text{ cm}^2
- B karesinin alanı: \text{Alan}(B) = b^2 = 5^2 = 25\text{ cm}^2
- C karesinin alanı: \text{Alan}(C) = c^2 = 3^2 = 9\text{ cm}^2
- Toplam Alan:\text{Toplam Alan} = 4 + 25 + 9 = 38\text{ cm}^2
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D şıkkı (38 \text{cm}^2)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Ardışık Asal Sayılar
- Tanım: Kendisinden ve 1’den başka pozitif böleni olmayan sayılara asal sayı denir.
- Bu problemde: Farkları 1 olan yegâne asal sayı çifti 2 ve 3’tür. Bu kural a ve c değerlerini doğrudan bulmamızı sağlamıştır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Çevre Farkından Kenar Farkına Geçerken Hata Yapmak
- Yanlış: 4\text{ cm} çevre farkını doğrudan kenar farkı olarak alıp c - a = 4 demek.
- Doğru: Çevre 4 kenardan oluştuğu için 4(c - a) = 4 \implies c - a = 1 olmalıdır.
- Neden Yanlış: Karenin 4 eşit kenarı olduğu unutulursa kenar uzunlukları yanlış tespit edilir.
Bu soru tipini pekiştirmek için benzer bir asal sayı ve geometri sorusu çözmemi ister misin?