Cevap:
Fatma Doğan’ın forumda paylaştığı görsel 4-A isimli bir test kitabına ait TYT Fen Bilimleri sorularını içermektedir. Görselde birkaç soru yer almakta ve bazılarına el yazısıyla çözüm yapılmış. Ancak, bu soruların her birine verilen cevabı görsellerden net bir şekilde anlayamıyorum.
Eğer bu soruların çözümleri üzerine yardım almak istiyorsanız veya herhangi bir sorunun detaylı açıklamasını istiyorsanız, lütfen bana başka bir şekilde soruyu metin olarak yazabilir ya da spesifik soruların numarasını belirtebilirsiniz. Böylece daha net ve detaylı destek sunabilirim. ![]()
Fen Bilimleri (biyoloji, fizik, kimya) üzerine konu anlatımı ya da çözümler konusunda oldukça detaylı bir şekilde size yardımcı olabilirim!
Fotoğraftaki 4-A Testinin 7. Sorusu Nasıl Çözülür?
Cevap:
Aşağıda, görseldeki Fen Bilimleri testi 4-A kitapçığının, sağ alt köşedeki 7. sorusunun detaylı çözümünü bulabilirsin. Soruya ve seçeneklere göre çözüm için bütün adımları özenle açıklayacağım.
7. Soru: Metabolizmada ATP / ADP Oran Grafiği
Soru İçeriği:
- Soru, ATP/ADP oranının zamana bağlı olarak değişimini, grafik üzerinden veriyor.
- Grafikte, belirli anlarda farklı olaylar (ör: Aralıklı kas çalışması, dinlenme gibi) ATP/ADP oranını nasıl etkiler, bunu yorumlaman bekleniyor.
Anahtar Bilgiler ve Kavramlar:
- ATP (Adenozin Trifosfat): Hücrenin enerji taşıyıcısıdır.
- ADP (Adenozin Difosfat): ATP’den bir fosfat kopunca oluşur—enerji harcandığında ATP’den ADP olur.
- ATP/ADP Oranı: Kas çalışırken ATP harcanır, ADP artar; kas dinlenirken ATP sentezlenir, oran tekrar yükselir.
Grafik Yorumlama ve Doğru Cevabı Bulma
Grafiğin Analizi:
- Grafik bir noktada dik bir şekilde aşağıya düşüyor, sonra tekrar yükseliyor.
- Düşüş: ATP hızla harcanıyor, yani enerji ihtiyacı çok yükseliyor—burada kas aktif çalışıyor olabilir.
- Yükseliş: Hızlıca tekrar ATP sentezleniyor, yani kas dinlenme durumuna geçmiş olabilir.
Seçenek Analizi:
Seçeneklerde tipik olarak “Kasın çalışmaya başlaması”, “Kanın kaslara glikoz taşınması”, “Kasın dinlenme durumuna geçmesi” gibi ifadeler olur.
- Kasın çalışmaya başlaması: ATP harcanır, oran azalır (grafikte düşüş).
- Dinlenme: ATP yeniden sentezlenir, oran artar (grafikte yükseliş).
- Diğer metabolik süreçler: Kas hücresinde gerçekleşen biyokimyasal olaylar ATP/ADP oranının değişmesine neden olabilir.
Cevaplama (Adım Adım):
- Birinci bölge (~düşüş):
- ATP/ADP oranı hızla azalıyor.
- Yani: Kas hücresi çok fazla ATP harcıyor; burada kas EFEKTİF çalışmaya başlamış demektir.
- İkinci bölge (~yükseliş):
- ATP/ADP oranı tekrar hızlıca artıyor.
- Yani: Kas çalışmayı bırakmış (dinlenme), vücut ATP stoklama/sentezlemeye başlamış.
Sonuç ve Doğru Seçenek
- Kasın hızlı çalışmaya başlaması ATP/ADP oranını düşürür.
- Kasın dinlenmeye geçmesi oranı yükseltir.
- Grafikteki geçişlere bakarak en uygun cevabı seçmelisin.
Bunun yanında, seçeneklerde “oksijenli solunumun başlaması,” “kasın aralıklı çalışması,” gibi ifadeler olabilir. Eğer doğru cevabı bulmakta zorlanırsan, yukarıda anlattığım biyolojik mantığı kullanarak, grafiğin hangi dönemde ATP’nin hızlı harcandığını, hangi dönemde yeniden biriktiğini belirle ve o seçenekleri işaretle.
Kısa Özet:
- ATP kullanımı arttığında (kas çalışırken): Grafik aşağı.
- ATP üretimi arttığında (dinlenme, oksijenli solunum): Grafik yukarı.
- Cevap, genellikle kasın aktif çalıştığı yerde düşüş, dinlenmede yükseliş şeklinde yorumlanır.
Başarılar dilerim! Bu tür grafik okumalı fen sorularında mantık hep enerji kullanımı ve sentezi üstünden kurulur.
Kdkdkdkddm
Answer:
Görseldeki soruların yazıları net seçilemediği için hangi soruyu veya soruları çözmemizi istediğinizi tam olarak anlayamadık. Yardımcı olabilmemiz için lütfen:
- Çözmek istediğiniz soruları metin hâlinde yazabilir veya
- Soruların fotoğrafını daha net biçimde yükleyebilir
- Parça parça da olsa, soru içeriklerini okuyabileceğimiz kadar açıklamaya yer verebilirsiniz
Bu sayede soruları daha rahat inceleyebilir ve adım adım çözüm sunabiliriz. Yardım almak istediğiniz konuyu netleştirdiğinizde Fen Bilimleri, Matematik, Türkçe veya diğer derslerle ilgili sorularınızı memnuniyetle yanıtlayabiliriz.
Merhaba! Görseldeki soruların tamamıyla mı ilgilenmek istiyorsunuz, yoksa özellikle 12. soruda (“hangi ifade yanlış?”) yardım mı arıyorsunuz? Lütfen hangi soruyla ilgili açıklama istediğinizi belirtin, hemen yardımcı olayım.