nangi-
k top-
seç-
köy
Imak
do-
KBelediye Başkanı
lçişleri Bakanı
Valiler
T. Kaymakamlar
Yükarıdakilerden hangileri genel idari kolluk ma-
kamlarıdır?
A) Yalnız I
8) Yalniz ll
ej I ve lI
o) 1, Il ve ll
Ay, ve iV
Genel İdari Kolluk Makamları Hangileridir?
İdare hukuku kapsamında kolluk makamları, kamu düzenini sağlamakla görevli mercilerdir. Bu soruda bizden istenen, “genel idari kolluk” makamlarını belirlemektir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Genel İdari Kolluk ve Özel İdari Kolluk Ayrımı
Türkiye’de idari kolluk ikiye ayrılır:
- Genel İdari Kolluk: Tüm ülkede veya bir mülki sınır içinde genel kamu düzenini korumakla görevli olan, merkezi idare hiyerarşisine dahil makamlardır.
- Özel İdari Kolluk: Belediye ve köy gibi mahalli idarelerin veya orman, gümrük gibi belirli hizmet alanlarının düzenini korumakla görevli makamlardır.
Adım 2 — Seçeneklerin Analizi
- I. Belediye Başkanı: Belediye başkanı, mahalli idareler (yerinden yönetim) içerisinde yer alan bir özel idari kolluk makamıdır. Genel idari kolluk kapsamında değildir.
- II. İçişleri Bakanı: Tüm ülke çapında kamu düzeninden sorumlu olan en yüksek genel idari kolluk makamıdır.
- III. Valiler: Bir il sınırı içerisinde kamu düzenini sağlamakla yükümlü en yüksek mülki amir olarak genel idari kolluk makamıdır.
- IV. Kaymakamlar: Bir ilçe sınırı içerisinde kamu düzenini sağlamakla yükümlü mülki amir olarak genel idari kolluk makamıdır.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
I. Belediye Başkanı — Özel İdari Kolluk
II. İçişleri Bakanı — Genel İdari Kolluk
III. Valiler — Genel İdari Kolluk
IV. Kaymakamlar — Genel İdari Kolluk
Adım 4 — Final Doğrulama
Genel idari kolluk makamları merkezi idareye (devlet tüzel kişiliğine) aittir. Bu makamlar; Cumhurbaşkanı (en üst), İçişleri Bakanı, Vali ve Kaymakamdır. Belediye başkanları ise yerel yönetimlerin (kamu tüzel kişiliğinin) bir parçası olduğu için bu listede yer almaz.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E) II, III ve IV
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Genel İdari Kolluk
- Tanım: Devletin genel güvenliğini, dirlik ve esenliğini, genel sağlığını ve ahlakını koruyan kolluktur.
- Bu problemde: İçişleri Bakanı, Vali ve Kaymakam bu yetkiye sahip mülki idare amirleridir.
2. Özel İdari Kolluk
- Tanım: Sadece belirli bir hizmet veya coğrafi alanla sınırlı yetkisi olan kolluktur.
- Bu problemde: Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi bu kapsama girer.
SIK YAPILAN HATALAR:
Belediyeyi Genel Kolluk Sanmak
- Yanlış: Belediye başkanı da düzeni sağladığı için genel kolluktur.
- Doğru: Belediye başkanı, sadece belediye sınırları içinde yetkili bir özel kolluk makamıdır. Genel idari kolluk hiyerarşisi (Vali-Kaymakam) dışında kalır.
Bu konuyla ilgili olarak “Kolluk Personeli” (Polis, Jandarma, Bekçi) ve “Kolluk Makamı” arasındaki farkı incelememi ister misin?