katılmak kelimesinin eş anlamlısı
Katılmak kelimesinin eş anlamlısı nedir?
Cevap:
Türkçede “katılmak” kelimesi farklı bağlamlarda çeşitli anlamlar taşır. Bu nedenle eş anlamlıları da cümlenin kullanım amacına göre değişebilir. Aşağıda “katılmak” kelimesinin farklı anlamlarına göre en yaygın eş anlamlıları listelenmiştir:
| Katılmak Anlamı | Eş Anlamlıları | Açıklama |
|---|---|---|
| 1. Bir yere, gruba, faaliyete dahil olmak | iştirak etmek, dahil olmak, ortak olmak, olmak | Bir etkinliğe ya da topluluğa dahil olmayı ifade eder. |
| 2. Bir görüşe, düşünceye katılmak | aynı fikirde olmak, onaylamak, fikir birliği içinde olmak | Başkalarının görüşlerine destek vermek anlamındadır. |
| 3. Bir yere gitmek (bir topluluğa varmak) | gitmek, varmak, ulaşmak | Fiziksel olarak bir yere varmak anlamında kullanılır. |
| 4. Paylaşmak veya eşit pay almak | pay almak, ortak olmak | Ortaklaşa bir şeyden pay almak ya da dahil olmak. |
Örnek Cümlelerle Kullanımı
- Faaliyete katılmak: “Toplantıya katıldım.” → “Toplantıya iştirak ettim.”
- Görüşe katılmak: “Senin fikrine katılıyorum.” → “Senin fikrine aynı fikirdeyim.”
- Bir yere katılmak: “Arkadaşlarıma sinemaya katıldım.” → “Arkadaşlarıma sinemaya geldim/ulaştım.”
- Paylaşmak: "Projeye maddi olarak katıldı." → “Projeye maddi olarak ortak oldu.”
Özet Tablosu:
| Anlam | Eş Anlamlılar |
|---|---|
| Bir yere ya da etkinliğe dahil olmak | iştirak etmek, dahil olmak, ortak olmak |
| Görüş, fikir birliği içinde olmak | aynı fikirde olmak, onaylamak |
| Bir yere gitmek, varmak | gitmek, varmak, ulaşmak |
| Paylaşmak, ortak olmak | pay almak, ortak olmak |
Sonuç olarak;
Katılmak kelimesinin eş anlamlıları cümlenin bağlamına göre değişmekle birlikte en sık kullanılanlar iştirak etmek, dahil olmak, aynı fikirde olmak, onaylamak ve gitmek gibi kelimelerdir.