Katilım çalışmalarına yer vermiştir

katilım çalışmalarına yer vermiştir.
planlamış ve hazırladığı her etkinlik için aile
etkinlikleri, bütünleştirilmiş etkinlik yapısında
E) Emre Öğretmen dönemn boyunca yaptığı tüm
rarlanmıştır.
simler, ailem ve ben gibi farklı konulardan ya-
tergeleri çocuklarla çalışırken hayvanlar, mev-
D) Yakup Öğretmen, belirlediği kazanım ve gös-
REDMI NGE P
Ge
takni
Gzel
bul
önünde bulundurmuştur.
lecek ayin planinı hazırlamada bu
bilgileri göz
planın değerlendirme bölümüne
kaydetmiş ge-
ve göstergelerin gerçekleştirilme durumunu
C) Engin Öğretmen, aylık planına aldığı kazanım
Gr
qib
Be
kullanarak etkinlikler hazırlamiştır.
çocuklarıin her gün karşılaştikları durumları
ler
doğrultusunda çalıştıiğı okulun
çevresinde,
B) Murat Öğretmen, seçtiği kazanım ve gösterge-
des
83.Ço
tekrar çalışmiştır.
ve ilgili göstergeyi, dönem içerisinde birkac kez
daha
önceki zamanlarde ele aldığı bir
kazanım
A) Kadir Öğretmen, gerekli
gördüğü durumlarda
likleriyl çelişmektedír?
(2019)
si, 2013 Okul Öncesi Eğitim Programi’nın özel-
81. Aşağıdaki öğretmen uygulamalarından hangi-
E GC
Dc
C) Ola
Kan
A) Aya

2013 Okul Öncesi Eğitim Programı Temel Özellikleri ve Öğretmen Uygulamaları

2013 Okul Öncesi Eğitim Programı, çocukların gelişimsel ihtiyaçlarını temel alan, esnek ve sarmal bir yapıya sahip olan bir programdır. Soruda, bu programın özellikleri ile hangi öğretmen uygulamasının çeliştiği sorulmaktadır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Kadir Öğretmen, bir kazanımı dönem içinde birkaç kez tekrar ele almıştır. Bu durum, 2013 programının “Sarmal” olma özelliği ile tam olarak örtüşür. Sarmal program, kazanımların süreç boyunca farklı etkinliklerle tekrar edilmesini destekler.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Murat Öğretmen, okulun çevresini ve çocukların günlük yaşamlarını kullanmıştır. Bu, programın “Çevreci” ve “Yaşama Yakınlık” ilkelerine uygundur.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Engin Öğretmen, değerlendirme sonuçlarını bir sonraki ayın planında kullanmıştır. Bu, programın “Süreç Odaklı Değerlendirme” ve esneklik ilkesine uygundur. Değerlendirme, planlamanın temel girdisidir.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Yakup Öğretmen farklı konular (hayvanlar, mevsimler vb.) kullanmıştır. 2013 programında konular amaç değil, kazanımlara ulaşmak için birer araçtır. Bu uygulama programın felsefesine uygundur.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Emre Öğretmen, hazırladığı “her etkinlik için” aile katılımı çalışmasına yer vermiştir. 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nda aile katılımı çok önemlidir; ancak her etkinlikte aile katılımı olması zorunluluğu yoktur ve bu durum programın uygulanabilirliğini zorlaştırarak esneklik ilkesiyle çelişebilir. Program rehber kitabında aile katılımının sürekliliği istenir fakat her bir bağımsız etkinlik bazında bu şart koşulmaz.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: A. Kadir Öğretmen — Sarmal yapıya uygun.
  • :white_check_mark: B. Murat Öğretmen — Çevresel özelliklere uygun.
  • :white_check_mark: C. Engin Öğretmen — Değerlendirme odaklı planlamaya uygun.
  • :white_check_mark: D. Yakup Öğretmen — Konuların araç olarak kullanılmasına uygun.
  • :cross_mark: E. Emre Öğretmen — Her etkinlikte aile katılımı şartı programın genel akışıyla ve uygulanabilirliğiyle çelişmektedir.

Adım 7 — Son Doğrulama
ÖSYM formatındaki bu tip sorularda “her”, “tüm”, “daima” gibi kesinlik bildiren ifadeler genellikle hatalı uygulamayı işaret eder. Eğitim programı öğretmenlere rehberlik eder ancak onları her etkinlikte belirli bir şablona (her etkinlikte aile katılımı gibi) zorlamaz.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E Seçeneği (Emre Öğretmen dönem boyunca yaptığı tüm etkinlikler için aile katılımı çalışmalarına yer vermiştir.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Sarmallık

• Tanım: Kazanım ve göstergelerin süreç içerisinde ihtiyaç duyuldukça farklı bağlamlarda tekrar ele alınmasıdır.
  • Bu problemde: Kadir Öğretmen’in yaptığı uygulama bu kavramı örneklendirir.

2. Esneklik

• Tanım: Öğretmenin, grubun ihtiyacına ve çevresel koşullara göre planda değişiklik yapabilme yetkisidir.
  • Bu problemde: Her etkinlikte zorunlu bir uygulama (aile katılımı gibi) bu esnekliği kısıtlayabilir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Konu Odaklılık

• Yanlış: Okul öncesi eğitimin konu öğretmek için olduğunu düşünmek.
  • Doğru: Okul öncesinde konular sadece kazanımlara hizmet eden araçlardır.
  • Neden: Yakup Öğretmen’in farklı konular işlemesi bir hata değil, programın istediği bir zenginliktir.

Okul Öncesi ÖABT kapsamında “Aylık Plan” ve “Etkinlik Planı” arasındaki farkları veya değerlendirme türlerini (çocuk, program, öğretmen) daha detaylı incelememi ister misin?