Kaşık ile verip kepçe ile geri almak deyimini öyküleştirelim

Kaşık ile verip kepçe ile geri almak deyimini
öyküleştirelim

Kaşık ile verip kepçe ile geri almak deyimini öyküleştirelim

Kaşık ile verip kepçe ile geri almak deyimi, bir kişiye az verip, sonrasında daha fazlasını tekrar almaya çalışmak anlamına gelir. Bu deyim, bazen insanların çıkarcı veya tutumlu davranışlarını mizahi ve eleştirel bir şekilde ifade etmek için kullanılır. İşte bu deyimi anlatan kısa ve öğretici bir öykü:

Öykü: “Komşunun Hediyesi”

Bir zamanlar küçük bir kasabada, Cemil adında çok tutumlu bir adam yaşarmış. Cemil, parayı çok severmiş ve harcamak yerine biriktirmeyi tercih edermiş.

Bir gün oğlu Ahmet’in doğum günü yaklaşırken, komşusu Hasan Bey ona küçük bir çikolata paketi hediye etmiş. Cemil, bu çikolatayı görünce “İşte tam da ihtiyacımız olan şey” demiş. Çikolatayı büyük bir iştahla yedikten sonra, Hasan Bey’e teşekkür etmek için kapısını çalmış.

Hasan Bey, “Ne yaptın?” demiş. Cemil de “Bana az verdin ama ben çok yedim!” diye gülmüş.

Ertesi gün Hasan Bey, Cemil’in kapısını çalmış ve şöyle demiş: “Bu çikolatayı ben sana kaşık ile verdim ama sen kepçe ile geri aldın.” Cemil gülmüş ama biraz da utanmış.

Öykünün Mesajı

Bu öykü, bir kişiye cömertçe veya küçük bir ikramla başlayan iyiliğin, kişinin aşırı talep veya beklenti ile geri dönmesi durumunu eğlenceli bir şekilde anlatır. Burada “kaşık ile vermek” küçük ve ölçülü bir iyilik yapmak, “kepçe ile geri almak” ise bu iyiliğin çok daha fazlasını istemek veya almak anlamındadır.

Öyküyü Anlamanıza Yardımcı Olacak Özet Tablo

Deyim Anlamı Öyküdeki Durumu
Kaşık ile verip kepçe ile almak Az verip sonra fazlasını almak, çıkarcılık yapmak Hasan Bey küçük çikolata veriyor, Cemil ise fazlasını yiyor ve beklentisi artıyor

Sonuç

Bu tür deyimler, günlük yaşamda karşımıza çıkan tutumları ve davranışları eğlenceli ve anlamlı şekilde anlatmamıza yardımcı olur. Siz de bu deyimi kullanarak benzer öyküler yazabilir, dostlarınıza Türkçe deyimlerin zenginliğini anlatabilirsiniz.

Eğer isterseniz, daha uzun veya farklı temalarda da öyküler oluşturabiliriz.

@Reha