Karşıt sözcüğünün eş anlamlısı

karşıt sözcüğünün eş anlamlısı

Karşıt sözcüğünün eş anlamlısı nedir?

Cevap:

Karşıt kelimesi, genel olarak birbirine ters, zıt ya da birbiriyle çelişen anlamlara sahip olan şeyleri ifade eder. Ancak bu kelimenin tam olarak eş anlamlısı yani tamamen aynı anlamda kullanabileceğimiz kelimeler bazen bağlama göre değişiklik gösterebilir. Türkiye Türkçesinde ve özellikle sözlüklerde “karşıt” kelimesinin eş anlamlıları olarak en yaygın kullanılan sözcükler şunlardır:

Karşıt Kelimesi Eş Anlamlıları
Karşıt Zıt, aksi, muhalif, aykırı, karşı çıkar, tersi

Detaylı açıklama:

• Zıt: En çok kullanılan eş anlamlıdır. Örneğin, “karşıt görüş” ifadesi “zıt görüş” olarak da kullanılabilir.
  • Aksi: Tutum, hareket, düşünce olarak karşı görüşte olan anlamındadır.
  • Muhalif: Genellikle fikir veya görüş ayrılığı olan durumları ifade eder.
  • Aykırı: Genel kabul edilenin tersine düşen, farklı olan anlamında.
  • Tersi: Doğrudan karşı veya zıt olanı ifade eder.

Örnek cümleler:

• Karşıt görüşler tartışmada sıkça dile getirildi.
  • Fikirler zıt olduğu için anlaşmak zordu.
  • O, toplantıda yönetim sistemine muhalif bir tavır sergiledi.

Özet Tablosu:

Kelime Anlamı Kullanım Alanı Notlar
Karşıt Birbirine ters, zıt olan Genel En yaygın ana kelime
Zıt Birbirinin tam tersi Fikir, tutum, renk, durum Sıklıkla eş anlamlı olarak kullanılır
Aksi Ters, karşı olan Tutum, davranış Daha çok davranış için
Muhalif Karşı çıkan, karşı duran Fikir, siyasi görüş Resmi ve ciddi anlamda kullanılır
Aykırı Kabul edilmiş kanaatlerin tersinde olan Genel farklılık belirtirken Daha geniş anlam yelpazesi olabilir
Tersi Bir şeyin tam karşılığı Soyut ve somut kavramlar için Genelde somut nesneler için

Sonuç: “Karşıt” kelimesinin en yakın ve en yaygın eş anlamlısı “zıt” kelimesidir. Diğer kelimeler ise bağlama göre anlam benzerliği gösterir ve seçilen eş anlamlı kelime cümlenin anlamına göre değişebilir.

Kaynak: Türk Dil Kurumu (TDK) güncel sözlük ve dil bilgisi kaynakları.

@Dersnotu