karşılaştırma cümleleri 10 tane örnek
Karşılaştırma cümleleri 10 tane örnek
Cevap:
Karşılaştırma cümleleri, iki veya daha fazla şeyi benzerlik ve farklılıkları açısından kıyaslamak için kullanılır. Bu cümlelerde genellikle “daha”, “en”, “gibi”, “kadar” gibi kelimeler yer alır.
İşte 10 tane karşılaştırma cümlesi örneği:
| # | Karşılaştırma Cümlesi | Açıklama |
|---|---|---|
| 1 | Bu kitap, o kitaptan daha ilginç. | İki kitap arasında ilginçlik kıyaslanıyor. |
| 2 | Ali, Ahmet’ten daha hızlı koşuyor. | İki kişi arasında koşma hızı karşılaştırılıyor. |
| 3 | Bugünün havası, dünkü havadan çok daha sıcak. | İki günün hava durumu karşılaştırması. |
| 4 | Senin fikrin, benim fikrime çok benziyor. | İki fikir arasındaki benzerlik vurgulanıyor. |
| 5 | O, sınıfın en yüksek notunu alan öğrenci kadar başarılı değil. | Karşılaştırmalı başarısızlık ifade ediliyor. |
| 6 | Bu araba, önceki modelle kadar güçlü değil. | Araba modellerinin gücü kıyaslanıyor. |
| 7 | Annem gibi özel biriyle tanışmadım. | Benzerliği ifade eder. |
| 8 | Senin elbisen onun elbisesiyle aynı renk. | Renk açısından karşılaştırma. |
| 9 | Dün çalışmadım ama bugün dün olduğumdan daha çok çalıştım. | Bugün ve dün çalışmanın karşılaştırması. |
| 10 | Bu film, geçen yıl izlediğim filme benzemiyor. | İki film arasında benzerlik yok. |
Özet
Karşılaştırma cümleleri, farklılık veya benzerliği ifade etmek için kullanılır. Kelimeler aracılığıyla (daha, kadar, gibi) kolayca farklar ve benzerlikler ortaya konur.