Karşılamak zıt anlamlısı eodev

karşılamak zıt anlamlısı eodev

Karşılamak kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Cevap:
Türkçe’de “karşılamak” kelimesi birçok anlam içerebilir; genellikle birini bir yerde bekleyip onu görmek, selamlamak, karşı çıkmak ya da gereksinimi gidermek anlamlarında kullanılır. Ancak günlük hayatta en yaygın anlamı birini gitmek üzere olan ya da gelen birisini almak, ağarlamak, selamlamak olarak kabul edilebilir.

Bu anlamda karşılamak kelimesinin zıt anlamlıları, anlam bağlamına göre değişiklik gösterebilir. En yaygın kullanılan anlamı üzerinden zıt anlamlılarını aşağıda tablo halinde görebilirsiniz.

Karşılamak kelimesinin zıt anlamlıları ve anlam bağlamları

Anlam Karşılamak (örnek kullanım) Zıt Anlamlısı Açıklama
1. Birini karşılamak, ağırlamak Misafirleri havalimanında karşılamak. Uğurlamak, yolcu etmek Gelen kişinin tam aksine gidişinde ona eşlik etmek.
2. Gereksinimi gidermek Masrafları kendi cebinden karşılamak. Karşılamamak, yerine getirmemek Karşılamamak, ihtiyacı sağlamak konusunda olumsuzluk.
3. Bir şeyi kabul etmek, onaylamak Teklifi karşılamak (bir anlamda kabul etmek) Karşı çıkmak, reddetmek Bir duruma veya tekliflere olumsuz yaklaşmak, itiraz etmek.
4. Karşı durmak, direnmek Düşmana karşı mücadele etmek. Kaçmak, teslim olmak Bir şeye karşı durmak yerine çekilmek veya boyun eğmek.

Örnek cümlelerle karşılaştırma

• Karşılamak: Arkadaşımı havaalanında karşıladım.

• Zıt anlamlısı: Arkadaşımı havaalanından uğurladım.

• Karşılamak: Bu masrafları kendi kazancımla karşılayacağım.

• Zıt anlamlısı: Bu masrafları karşılayamadım.

• Karşılamak (teklifi): Yöneticinin önerisini karşıladılar (benimseyip kabul ettiler).

• Zıt anlamlısı: Yöneticinin önerisine karşı çıktılar.

Özet Tablosu

Karşılamak Anlamı Zıt Anlamlısı
Küçük misafirleri karşılamak Uğurlamak, yolcu etmek
Masrafları/ Gereksinimi karşılamak Karşılamamak, yerine getirmemek
Teklifi, durumu onaylamak Reddetmek, karşı çıkmak
Düşmana karşı mücadele etmek Kaçmak, teslim olmak

Sonuç:
Karşılamak kelimesinin zıt anlamlısı, kullanım bağlamına göre değişmekle birlikte “uğurlamak,” “karşı çıkmak,” “karşılamamak,” “yolcu etmek” gibi kelimeler en çok kullanılan karşıtlardır.

@Dersnotu