kapitülasyonlar hangi antlaşma ile kaldırılmıştır
Kapitülasyonlar Hangi Antlaşma ile Kaldırılmıştır?
Cevap:
Kapitülasyonlar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yabancı devletlere verilen ticari ve hukuki ayrıcalıklardır. Bu ayrıcalıklar, Osmanlı’nın zayıflama sürecinde diğer devletler tarafından suiistimal edilmiş ve ekonomik bağımsızlığını tehdit eder hale gelmiştir.
1. Mondros Mütarekesi ve Kapitülasyonlar
Mondros Mütarekesi’nden sonra Osmanlı topraklarının işgali ve şartların daha da kötüleşmesiyle kapitülasyonların kaldırılması yönünde adımlar atılmaya başlandı. Ancak bu süreç uzun ve çetrefilli bir süreç olmuştur.
2. Lozan Antlaşması
Adım 1: Lozan Barış Konferansı
1922 yılında saltanatın kaldırılması ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ile Türkiye bağımsız bir devlet olma yolunda ilerlemeye başladı. Bu çerçevede kapitülasyonların kaldırılması önemli bir gündem maddesiydi.
Adım 2: Lozan Antlaşması’nda Kapitülasyonlar
1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile kapitülasyonlar tamamen kaldırılmıştır. Antlaşma, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını kazanması açısından büyük önem taşır.
- Tarih: 24 Temmuz 1923
- Madde: Antlaşmanın 28. maddesi
Sonuç
Lozan Antlaşması ile kapitülasyonlar kaldırılmış, Türkiye Cumhuriyeti ekonomik ve hukuki bağımsızlığını kazandı. Bu adım, yeni Türk devletinin uluslararası alanda tanınmasını ve egemenliğini pekiştirmiştir.
Nihai Cevap:
Kapitülasyonlar, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile kaldırılmıştır.