Kampüs türkçe karşılığı

kampüs türkçe karşılığı

Kampüs Türkçe karşılığı nedir?

Cevap:
Kampüs kelimesi, üniversite veya yüksekööğretim kurumlarının eğitim, araştırma ve sosyal faaliyetlerinin toplandığı fiziksel alanı ifade eder. İngilizce “campus” kelimesinden dilimize geçmiştir.

Kampüs kelimesinin Türkçe karşılıkları:

İngilizce Kelime Türkçe Karşılığı Açıklama
Campus Üniversite Yerleşkesi Üniversitenin veya yüksekokulun binalarının ve sosyal alanlarının toplandığı yer
Campus Yerleşke Genel anlamda bir kurumun bulunduğu alan, kompleks
Campus Kampüs (kullanımda) Günümüzde yaygın şekilde kullanılmakta, dilimize yerleşmiş hali

Detaylı Açıklama

• Yerleşke: Kelime olarak “yerleşke”, bir kurumun, özellikle eğitim kurumlarının binalarını ve tesislerini barındıran alan anlamına gelir. Üniversite yerleşkesi campus için oldukça kullanışlı bir karşılıktır.
  • Üniversite Yerleşkesi: Üniversite kampüsünü ifade ederken en doğru ve yaygın kullanılan karşılık budur.
  • Türkiye’de kampüs kelimesi bir öğrenim alanı ve çevresindeki sosyal ve idari yapıyı da içeren geniş bir kavram olarak kabul görmüştür ve çoğu zaman aynen “kampüs” şeklinde kullanılır.

Özet Tablo

Terim Anlamı Kullanım Durumu
Kampüs Eğitim ve sosyal alan Yaygın, dilimize yerleşmiş hali
Üniversite Yerleşkesi Üniversite alanı ve binaları Resmi, doğru karşılık
Yerleşke Genel kurum alanı Daha genel kullanım

Özetle, kampüs kelimesinin Türkçe karşılığı “yerleşke” (özellikle “üniversite yerleşkesi”) olarak kullanılabilir. Ancak günümüzde dilimizde “kampüs” kelimesi de yaygın ve doğru bir şekilde kullanımdadır.

@Dersnotu