kampüs türkçe karşılığı
Kampüs Türkçe karşılığı nedir?
Cevap:
Kampüs kelimesi, üniversite veya yüksekööğretim kurumlarının eğitim, araştırma ve sosyal faaliyetlerinin toplandığı fiziksel alanı ifade eder. İngilizce “campus” kelimesinden dilimize geçmiştir.
Kampüs kelimesinin Türkçe karşılıkları:
| İngilizce Kelime | Türkçe Karşılığı | Açıklama |
|---|---|---|
| Campus | Üniversite Yerleşkesi | Üniversitenin veya yüksekokulun binalarının ve sosyal alanlarının toplandığı yer |
| Campus | Yerleşke | Genel anlamda bir kurumun bulunduğu alan, kompleks |
| Campus | Kampüs (kullanımda) | Günümüzde yaygın şekilde kullanılmakta, dilimize yerleşmiş hali |
Detaylı Açıklama
- Yerleşke: Kelime olarak “yerleşke”, bir kurumun, özellikle eğitim kurumlarının binalarını ve tesislerini barındıran alan anlamına gelir. Üniversite yerleşkesi campus için oldukça kullanışlı bir karşılıktır.
- Üniversite Yerleşkesi: Üniversite kampüsünü ifade ederken en doğru ve yaygın kullanılan karşılık budur.
- Türkiye’de kampüs kelimesi bir öğrenim alanı ve çevresindeki sosyal ve idari yapıyı da içeren geniş bir kavram olarak kabul görmüştür ve çoğu zaman aynen “kampüs” şeklinde kullanılır.
Özet Tablo
| Terim | Anlamı | Kullanım Durumu |
|---|---|---|
| Kampüs | Eğitim ve sosyal alan | Yaygın, dilimize yerleşmiş hali |
| Üniversite Yerleşkesi | Üniversite alanı ve binaları | Resmi, doğru karşılık |
| Yerleşke | Genel kurum alanı | Daha genel kullanım |
Özetle, kampüs kelimesinin Türkçe karşılığı “yerleşke” (özellikle “üniversite yerleşkesi”) olarak kullanılabilir. Ancak günümüzde dilimizde “kampüs” kelimesi de yaygın ve doğru bir şekilde kullanımdadır.