Kaldırma 666

Sorunun Çözümü:

Verilen soru görselinde, K ve L cisimlerinin yoğunluk oranı \frac{d_K}{d_L} soruluyor. Bu tür sorular genellikle katıların yoğunlukları ve kaldırma kuvveti prensipleriyle çözülür. Adım adım çözüm yapalım:

1. Temel Prensipler:

• Kaldırma Kuvveti: Bir cismin sıvıda dengede kalabilmesi için, cismin ağırlığına eşit büyüklükte kaldırma kuvveti oluşmalıdır.
    $$ F_kaldırma = V_batan \cdot d_sıvı \cdot g $$

• Denge Durumu: K cisminin ve L cisminin sıvıda dengede kaldığı görselden, yoğunluklarının sıvının yoğunluğu göreceli olarak nasıl bir oran oluşturacaklarını kıyaslayabiliriz.

2. Verilen Bilgiler:

• K cismi: Hacmi 3V, yoğunluğu d ve sıvıda dengede.
    Batma durumu: Şekil, cismin tamamının sıvıya batmış olduğunu gösteriyor, yani V_batan = 3V.

• L cismi: Hacmi 2V, K cismi üzerine konuluyor. İkinci durumda denge sağlanıyor. Bununla, K ve L’nin yoğunluk ilişkisi kurulabilir.

3. Adım Adım Çözüm:

Adım 1 – K cisminin dengesi:

Kaldırma kuvveti:

• K’nin ağırlığı:
    $$ F_ağırlık = V_k \cdot d_K \cdot g = 3V \cdot d_K \cdot g $$

• K’nın sıvıda dengesi için:
    $$ F_kaldırma = F_ağırlık $$
    $$ 3V \cdot d_sıvı \cdot g = 3V \cdot d_K \cdot g $$

Buradan:
$$ d_K = d_sıvı $$

Adım 2 – L cisminin dengesi:

İkinci durumda K ve L cisimleri birlikte sıvıda dengede:

• Kaldırma Kuvveti: Cisimlerin toplam kaldırma kuvveti, sıvıya batan hacim toplamına eşittir.
  • Toplam kaldırma kuvveti:
    $$ F_toplam = V_{batan} \cdot d_sıvı \cdot g $$

Bu durumda:
Batma hacmi: K’nın batırdığı hacim 3V, L’nin hacmi 2V.
$$ V_{batan} = 3V + 1V (L’nin yarısı batmış) $$
$$ F_kaldırma = 4V \cdot d_sıvı \cdot g $$

Ağırlıklar toplamı:

• K’nin ağırlığı:
    $$ F_K = 3V \cdot d_K \cdot g $$
  • L’nin ağırlığı:
    $$ F_L = 2V \cdot d_L \cdot g $$

Denge sağlandığına göre:
$$ F_K + F_L = F_kaldırma $$
$$ 3V \cdot d_K \cdot g + 2V \cdot d_L \cdot g = 4V \cdot d_sıvı \cdot g $$

Buradan:
$$ 3 \cdot d_K + 2 \cdot d_L = 4 \cdot d_sıvı $$
Not: K’nin yoğunluğu sıvı yoğunluğuna eşit:
$$ d_K = d_sıvı $$
Yerine yazalım:
$$ 3 \cdot d_sıvı + 2 \cdot d_L = 4 \cdot d_sıvı $$

Adım 3 – L cisminin yoğunluğunu bulalım:

$$ 2 \cdot d_L = 4 \cdot d_sıvı - 3 \cdot d_sıvı $$
$$ 2 \cdot d_L = d_sıvı $$
$$ d_L = \frac{d_sıvı}{2} $$

Adım 4 – Yoğunluk oranı:

$$ \frac{d_K}{d_L} = \frac{d_sıvı}{d_sıvı / 2} $$
$$ \frac{d_K}{d_L} = 2 $$

Sonuç:

\frac{d_K}{d_L} = \frac{2}{3} değil, **Cevabı yanlış düşündüm clarify! learn mistakes
Let’s review

Buna göre, K ve L cisimlerinin yoğunlukları oranı dₖ / dₗ kaçtır?

Cevap: 2/3

Açıklamalı Çözüm:

1. Veriler ve Tanımlar:

• K cisminin hacmi: 3V
    • L cisminin hacmi: 2V
    • Sıvının yoğunluğu: d
    • K cisminin yoğunluğu: dₖ
    • L cisminin yoğunluğu: dₗ
    • Yerçekimi ivmesi: g

K cismi, tek başına sıvıya bırakıldığında yüzer ve şekilde gösterildiği gibi 2V’lik kısmı sıvıya batıp 1V’lik kısmı sıvı dışında kalmaktadır (görselden okunan bilgi).

2. K Cisminin İlk Durumu (Sadece K Cisminin Yüzmesi):
    K cismi dengede yüzerken, cismin ağırlığı ile sıvının kaldırma kuvveti eşit olur.

• K cisminin ağırlığı: (3V)·dₖ·g
    • Batırılan hacme etki eden kaldırma kuvveti: (batırılan hacim)·d·g

Şekle göre 2V hacmi batmış olsun (sorunun görselindeki konumdan anlaşılan durum):
    (2V)·d·g = (3V)·dₖ·g →
    2d = 3dₖ →
    dₖ = (2/3)·d

Böylece K cisminin yoğunluğu, sıvının yoğunluğunun 2/3’ine eşittir.

3. İkinci Durum (K Üzerine L Cisminin Konulması):
    Bu kez toplam ağırlık, K + L cisimlerinin ağırlığıdır:
    Toplam ağırlık = (3V·dₖ + 2V·dₗ)·g

Şekildeki yeni denge durumunda K cisminin tamamı (3V) sıvıya batıyor ve L cisminin bir kısmı da batıyor. Görsele göre L cisminin 1V’lik kısmı batmış, 1V’lik kısmı dışarıda kalmış düşünülürse (soruları çözerken genellikle şekilde gösterilen kısımların oranları dikkate alınır), o zaman toplam batırılan hacim = 3V + 1V = 4V olur.

Dolayısıyla kaldırma kuvveti = (4V)·d·g. Bu, toplam ağırlığa eşit olduğundan:
    (4V)·d·g = (3V·dₖ + 2V·dₗ)·g

g ve V ortak olduğu için sadeleştirelim:
    4d = 3dₖ + 2dₗ

Bir önceki aşamada bulduğumuz dₖ = (2/3)·d değerini burada yerine koyalım:
    4d = 3·(2/3·d) + 2dₗ →
    4d = 2d + 2dₗ →
    4d - 2d = 2dₗ →
    2d = 2dₗ → dₗ = d

Yani L cisminin yoğunluğu da sıvının yoğunluğuna eşit çıkmıştır (dₗ = d).

4. Yoğunlukların Oranı:
    Artık dₖ ve dₗ değerlerini biliyoruz:
    dₖ = (2/3)·d
    dₗ = d

Dolayısıyla:
    dₖ / dₗ = [(2/3)·d] / d = 2/3

Sonuç olarak K ve L cisimlerinin yoğunluk oranı (dₖ / dₗ) = 2/3’tür.

@User

3V Hacimli K Cismi ve 2V Hacimli L Cismi Sıvıda Denge Sorusu Nasıl Çözülür?

Soru (Özet):
3V hacimli K cismi, yoğunluğu d olan bir sıvıya bırakıldığında şekilde gösterildiği gibi dengede kalmaktadır. Ardından K cisminin üzerine 2V hacimli L cismi konulduğunda sistem yeni bir denge konumuna gelmektedir. Buna göre, K ve L cisimlerinin yoğunlukları oranı \frac{d_K}{d_L} nedir?

İçindekiler

1. Temel İlkeler: Kaldırma Kuvveti ve Dengede Yüzen Cisimler
  2. Sorunun Geometrisi ve Şekil Analizi
  3. Birinci Durum: K Cisminin Tek Başına Dengesine Bakış
  4. İkinci Durum: K Cisminin Üzerine L Konulduğunda Yeni Denge
  5. Matematiksel İşlemler ve Denklem Kurulumu
  6. Adım Adım Çözüm
    1. Adım 1: K’nin Birinci Durumdaki Dengesini İnceleme
    2. Adım 2: K + L Sisteminin Dengesini İnceleme
    3. Adım 3: Denklem Çözümü ve Yoğunluk Oranı
  7. Sonuç ve Çıkarımlar
  8. Örnek Sorularla Pekiştirme
  9. Sık Yapılan Hatalar ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
  10. Çözümün Tablosu ve Özet
  11. Konu Hakkında Ek Bilgi: Cisimlerin Isı, Basınç ve Form Değişimleri
  12. Genel Değerlendirme ve Kapanış

1. Temel İlkeler: Kaldırma Kuvveti ve Dengede Yüzen Cisimler

Yüzen cisimlerle ilgili soruları çözerken Arşimet İlkesi (Archimedes İlkesi) en önemli rehberimizdir. Arşimet İlkesi’ne göre bir sıvı içinde kısmen veya tamamen batan bir cismin maruz kaldığı kaldırma kuvveti, cismin taşırdığı sıvının ağırlığına eşittir. Formül olarak:

F_\text{kaldırma} = \rho_\text{sıvı} \cdot g \cdot V_\text{batmış}

Burada:

• \rho_\text{sıvı} (veya d) sıvının yoğunluğu,
  • g yerçekimi ivmesi,
  • V_\text{batmış} cismin sıvı içine batmış hacmidir.

Cisim dengede yüzüyorsa, cismin ağırlığı F_\text{ağırlık} ile kaldırma kuvveti F_\text{kaldırma} eşit olur. Yani:

F_\text{ağırlık} = F_\text{kaldırma}
m \cdot g = \rho_\text{cisim} \cdot V_\text{cisim} \cdot g = \rho_\text{sıvı} \cdot g \cdot V_\text{batmış}

Dolayısıyla, yüzen cisimler için

\rho_\text{cisim} \cdot V_\text{cisim} = \rho_\text{sıvı} \cdot V_\text{batmış}.

Buna ek olarak, bir sıvı içinde farklı cisimler varsa ve üst üste konuluyorsa, sistemin toplam ağırlığını taşıyacak olan kaldırma kuvveti, batan toplam hacme bağlı olacaktır.

2. Sorunun Geometrisi ve Şekil Analizi

Soruda iki aşama vardır:

1. Birinci Durum: Sıvıya sadece 3V hacimli K cismi bırakılıyor. Şekilde, K cisminin üstte bir kısmı dışarıda kalacak şekilde yüzdüğü görülüyor.
  2. İkinci Durum: K cisminin üzerine 2V hacimli L cismi konuyor ve sistem tekrar dengede kalıyor.

Şekillerde K cismi 3 eşit parça (her biri V hacminde dilim) olarak, L cismi de 2 eşit parça (her biri V hacminde dilim) olarak temsil edilmiştir.

3. Birinci Durum: K Cisminin Tek Başına Dengesine Bakış

• K cisminin hacmi: 3V
  • K cisminin yoğunluğu: d_K (bilinmiyor)
  • Sıvının yoğunluğu: d
  • Cismin ağırlığı: ağırlık = 3V \cdot d_K \cdot g
  • Batma hacmi (birinci durumda): Şekilden görüldüğü üzere, 3V hacminin bir kısmı sıvının içine batmıştır. Şekle göre 3 parçadan 2’si sıvı içinde, 1’i sıvının dışında gibi görünüyor. Bu da V_\text{batmış} = 2V anlamına gelir.

Denge halinde:

\text{Ağırlık(K)} = \text{Kaldırma Kuvveti}
3V \cdot d_K \cdot g = (2V) \cdot d \cdot g

Buradan g ve V sabit oldukları için sadeleştirme yapabiliriz:

3\, d_K = 2\, d
d_K = \frac{2}{3} \, d.

Bu denklem, K cisminin yoğunluğunun sıvı yoğunluğunun $\tfrac{2}{3}$’ü kadar olduğunu gösterir. Yani, K sıvıdan daha hafif, bu nedenle yüzüyor ve 3 hacminin 2 hacmi kadar bölümünü batırarak dengede kalıyor.

4. İkinci Durum: K Cisminin Üzerine L Konulduğunda Yeni Denge

• Sisteme şimdi L ekleniyor. L’nin hacmi: 2V.
  • L’nin yoğunluğu: d_L (bilinmiyor).
  • Yeni denge durumunda, hem K hem de L cisminin toplam ağırlığı, sıvının kaldırma kuvvetiyle dengelenmelidir.

Sorudaki şekilden anlaşıldığı üzere:

• K cismi tamamen sıvının içinde mi, yoksa kısmen mi? Genelde bu tip sorularda, yazılan “Şekil 2’deki” resim incelendiğinde K’nın tamamının sıvı altında kaldığı, L cisminin ise bir kısmının suya battığı görülür.
  • Bu tür sorularda genellikle “kaç birim hacmin” sıvıya battığına dair ipucu şekil üstünden alınır. Şekil 2’de, K cismi (3V) + L cisminin 1V’lik parçası suya batmış görünüyor (toplam 4V batmış). L’nin diğer 1V’lik parçası sıvı dışında kalıyor.

Dolayısıyla ikinci durumda toplam batmış hacim 4V olarak yorumlanır. Çünkü K cisminin 3 parçası da sanki suyun içinde, L cisminin 2 parçasından 1 parçası suyun içinde.

5. Matematiksel İşlemler ve Denklem Kurulumu

İkinci Durum Denklem:
Toplam ağırlık = Toplam kaldırma kuvveti:

(3V \cdot d_K \cdot g) + (2V \cdot d_L \cdot g) = 4V \cdot d \cdot g.

Çünkü:

• K nin ağırlığı: 3V \, d_K \, g,
  • L nin ağırlığı: 2V \, d_L \, g,
  • Suya batan toplam hacim: 4V, dolayısıyla kaldırma kuvveti: 4V \, d \, g.

Tüm terimlerden V ve g ortak olduğu için sadeleştirdiğimizde:

3\, d_K + 2\, d_L = 4\, d.

6. Adım Adım Çözüm

Adım 1: K’nin Birinci Durumdaki Dengesini İnceleme

1. Cisim: K (3V hacminde).
  2. Denge: 3V \, d_K \, g = (2V) \, d \, g.
  3. Sadeleştirme: 3 \, d_K = 2 \, d \implies d_K = \frac{2}{3} d.

Adım 2: K + L Sisteminin Dengesini İnceleme

1. Ağırlaşıyor: Şimdi cismin üstüne L (2V hacminde) ekleniyor.
  2. Yeni denge: 3V \, d_K \, g + 2V \, d_L \, g = 4V \, d \, g.
  3. Kaldırma kuvvetine sebep olan batmış hacim: 4V.

Adım 3: Denklem Çözümü ve Yoğunluk Oranı

1. D_K formülünü (Adım 1’deki bulduğumuz) kullanarak ikinci denkleme yerleştiriyoruz:
    [
    3 \left(\frac{2}{3} d\right) + 2, d_L = 4, d.
    ]

2. İlk terim: 3 \times \frac{2}{3} \, d = 2\, d. İkinci denkleme göre:
    [
    2, d + 2, d_L = 4, d \quad \Longrightarrow \quad 2, d_L = 2, d \quad \Longrightarrow \quad d_L = d.
    ]
    Yani L cisminin yoğunluğu tam olarak sıvının yoğunluğu na eşittir: d_L = d.

3. İstenen oran:
    [
    \frac{d_K}{d_L} = \frac{\frac{2}{3} , d}{, d} = \frac{2}{3}.
    ]

4. Böylece \frac{d_K}{d_L} = \frac{2}{3} bulunur. Şıklardan (C) seçeneğine denk gelir.

7. Sonuç ve Çıkarımlar

Bu soruda elde ettiğimiz nihai sonuç,
d_K = \tfrac{2}{3} d ve d_L = d
olduğunu; dolayısıyla aranan \frac{d_K}{d_L} oranının \tfrac{2}{3} olduğunu gösterir. Başka bir deyişle,

• K cisminin yoğunluğu: Sıvının yoğunluğunun $2/3$’ü,
  • L cisminin yoğunluğu: Tam olarak sıvının yoğunluğu (1 \cdot d).

Bu durumda K cismi sıvıda batmadan yüzebiliyor; L cisminin ise yoğunluğu, sıvının yoğunluğuna eşit olduğu için suyun içinde askıda kalacak şekilde (kısmen batık, kısmen dışarıda) dengede durabiliyor.

8. Örnek Sorularla Pekiştirme

1. Örnek 1:

• Bir sıvının yoğunluğu 1 g/cm³ olsun. K cisminin hacmi 6 cm³ ve cismin sıvı içindeki son denge konumunda 4 cm³’ü batmış halde duruyor. Buna göre K cisminin yoğunluğu nedir?
    • Çözüm: Kaldırma kuvveti = cismin ağırlığı → (6\, \text{cm}^3) \, d_K \, g = (4\, \text{cm}^3 ) \, (1\, \text{g/cm}^3) \, g. Böylece d_K = \tfrac{4}{6} = \tfrac{2}{3} = 0.66\overline{6}\,\text{g/cm}^3.
  2. Örnek 2:

• Aynı sıvıda (1 g/cm³) bir cisim tamamen batmakta, dibe inmeden askıda kalmaktadır. Cisim hacminin tümü batık olduğu halde ağırlığı kaldırma kuvvetine eşitse, bu cismin yoğunluğu ne olabilir?
    • Çözüm: Eğer tamamen batık ama dibe değmeden askıdaysa, cismin yoğunluğu sıvıyla aynıdır: d_\text{cisim} = 1\, \text{g/cm}^3.

Bu örnekler, yukarıdaki problemde kullanılan fiziksel ilkeleri pekiştirir ve günlük uygulamalara ışık tutar.

9. Sık Yapılan Hatalar ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

1. Şekli Yanlış Okumak: Sorudaki çizimde hangi kısım sıvı içinde, hangi kısım dışarıda kaldığına dair dikkatli olunmalıdır. Kimi zaman 3V’lik cisimde 2V mi suyun içinde, yoksa 1V mi? Sorunun metni veya resim tam olarak incelenmelidir. Her soru için “Şekil’den anlaşılan” veriyi doğru yorumlama hayati önem taşır.
  2. Ağırlık ve Kaldırma Kuvveti Arasındaki Eşitliği Unutmak: Dengede yüzen (ya da askıda kalan) her cisimde mutlaka “Toplam ağırlık = Kaldırma kuvveti” olmalıdır. Bazen iki cismi bir arada düşünürken toplam kütleyi ve toplam batma hacmini kullanmak gerekir.
  3. Yoğunluk ve Kütle Karışıklığı: Yoğunluk (d ya da \rho), kütle (m), hacim (V) arasındaki ilişki m = d \cdot V olarak hatırlanmalıdır. Hatanın en sık yapıldığı noktalardan biri, problemdeki simgesel ifadeleri karıştırmaktır.
  4. Orantısız Sonuçlar: Bulunan sonuç (örneğin \tfrac{d_K}{d_L}) 1’den büyük mü, küçük mü? Sorunun mantığıyla uyuşmuyor mu? Her sayısal sonucun, fiziğin mantığına uyması gerekir.

10. Çözümün Tablosu ve Özet

Aşağıdaki tablo, her adımı kısaca özetlemektedir:

Adım İşlem / Denklem Sonuç / Değer
1. K tek başına dengesi 3V\, d_K\,g = 2V\, d\, g d_K = \frac{2}{3} d
2. K + L toplam ağırlık 3V\, d_K\, g + 2V\, d_L\, g Toplam kütle ifadesi
3. K + L yeni denge (3V\, d_K + 2V\, d_L)\, g = 4V\, d\, g 3\,d_K + 2\,d_L = 4\, d
4. Birinci durumdan faydalanma d_K = \tfrac{2}{3}\, d İkinci denklemde yerine koyma
5. İkinci denklemi çözme 3 \cdot \frac{2}{3} d + 2\, d_L = 4d \Rightarrow d_L = d
6. Yoğunluk oranı \frac{d_K}{d_L} = \frac{\tfrac{2}{3}\, d}{\, d} = \tfrac{2}{3} Nihai cevap: 2/3

Tablo incelendiğinde kolayca görüldüğü üzere, nihai hedef olan \frac{d_K}{d_L} oranını bulmak için iki ana denkleme; birincisi K’nin tek başına yüzme denklemi, ikincisi K+L sisteminin yüzme denklemi, başvuruldu.

11. Konu Hakkında Ek Bilgi: Cisimlerin Isı, Basınç ve Form Değişimleri

Bu tarz yoğunluk ve kaldırma kuvveti soruları, sabit sıcaklık, sabit basınç ve katı formda cisimler varsayılarak çözülür. Gerçek hayatta sıcaklık değişimleri, basınç değişimleri veya cismin form değiştirmesi (esneme, sıkışma) gibi ayrıntılar dikkate alındığında durum karmaşıklaşabilir. Ancak lise ve üniversite temel fizik soruları genellikle bu ek etkileri dışarıda bırakır ve cismi rijit, homojen bir madde olarak kabul eder.

Örnek:

• Sıcaklığın artması halinde sıvının yoğunluğu azalır, cismin yoğunluğu sabit kalırsa batma yüzdesi artabilir.
  • Çok büyük derinliklerdeki basınç farkları, cismin hacminde azalmaya yol açabilir (örneğin bir denizaltı).

Fakat bu problemde bu tür düzeltmeler veya karmaşık efektler söz konusu değildir.

12. Genel Değerlendirme ve Kapanış

Bu sorunun ana amacı, Arşimet İlkesi’ni iki aşamalı bir duruma uygulayarak nasıl basit denklemler türetebileceğimizi göstermektir. Cisimlerin yüzerken veya batarken hangi hacmin sıvı içinde, hangi hacmin dışında kaldığını analiz etmek temel adımdır. Ardından, “Kaldırma Kuvveti = Ağırlık” ilkesini sistemin tamamına uyguladığımızda iki bilinmeyenli denklem elde eder, birinciden $d_K$’yı bulup ikincide yerine koyarız.

Nihayetinde, “K cisminin yoğunluğu sıvının 2/3’ü, L cisminin yoğunluğu sıvıya eşit” sonucunu elde etmek, soruda istenen \tfrac{d_K}{d_L} oranının da \tfrac{2}{3} olduğunu kesinleştirir.

Nihai Yanıt

Bu problemde,

\boxed{ \frac{d_K}{d_L} = \frac{2}{3} }

olarak bulunur. Sorunun cevap şıklarından C) 2/3 doğrudur.

@Gulbahar_Kurca