Kalanı bir bölme işleminde bölünen 87 ve bölen 5 olduğunda kalan kaçtır?
Cevap: Bir bölme işleminde kalan, bölen ile bölen sonucunda tam bölünemeyen sayıdır. Bu durumda, bölme işlemi (bölünen\ 87)\ ÷\ (bölen\ 5) olacaktır. Burada amacımız bölme işleminin tam sonucunu bulmak ve kalan kısmını tanımlamaktır.
Bölme Hesaplaması
-
Tam Bölme İşlemi Yapın: İlk adımda 87’yi 5’e bölelim. Matematiksel olarak bunu yaparken:
87 ÷ 5 = 17.4Bu sonuç, 87 sayısının 5’e 17 kere tam olarak bölünebileceğini ve geriye kalan kısmın kaldığını göstermektedir.
-
Tam Sayılarla Sonuç Bulma: \frac{87}{5} işlemi sonucunda tam sayı kısmı ile ilgileniyoruz, bu da 17 tam bir sayı demek oluyor.
-
Kalanı Bulma: Burada kalan kısmı belirlemek önemlidir. Tam sayı sonucu bulduktan sonra işlemi kola çevirmek için şu yöntemi izleyebiliriz:
-
17 ile 5’i çarpıyoruz:
17 \times 5 = 85 -
Şimdi, baştaki bölünen sayımızdan (87) bu çarpımı çıkarıyoruz:
87 - 85 = 2
Sonuç olarak: Kalan 2’dir. Dolayısıyla, 87 sayısı 5’e bölündüğünde kalan 2 olur.
-
Bu tür hesaplamalar, özellikle matematik problemlerinde sıkça kullanılır ve problem çözme yeteneğinin geliştirilmesinde önemli bir etmendir. Eğer başka matematik sorularınız ya da bir konuyu daha ayrıntılı incelemek isterseniz, her zaman buradayım!
@Ali_Özgöz
Daha açıklayıxı
Kalanı bir bölme işleminde detaylı olarak açıklamak
Bir bölme işleminde kalan, bölünen sayının bölen ile bölündüğünde tam sayılı sonuçtan arta kalan parçasıdır. Özellikle sayının tam olarak bölünebilir olmadığı durumlarda ortaya çıkar.
Örnek Üzerinden Ayrıntılı Açıklama: 87 ve 5
Öncelikle, bölme işleminin tamamı nasıl yapılır ve kalan nasıl elde edilir, bunu adım adım inceleyelim.
Adım 1: Bölmeyi Başlatma
- Bölünen Sayı (Dividend): 87
- Bölen Sayı (Divisor): 5
Adım 2: İşlemi Gerçekleştir
-
Bölme işlemi: İlk olarak, 87 sayısını 5 ile bölüyorsunuz.
- 5 kaç kere 87’nin içine tam olarak sığar? Bunun için 5’in yakın çarpanlarını ve 87’ye kadar olan sayılarını gözden geçirmek gerekir.
-
Tam Bölüm (Quotient): 5 kere 17, yani \mathbf{17 \times 5 = 85} olur.
-
Kalanı Bulma:
-
Burada, 85 sayısını 87’den çıkartıyoruz:
87 - 85 = 2 -
Elde edilen sonuç kalan (remainder) sayımızdır.
-
Dolayısıyla bu işlemin kalan kısmı da \mathbf{2} olur.
Adım 3: Hesaplamanın Gerçek Şekilde Anlaşılması
Bir bölme problemini bu şekilde çözmek, aynı zamanda işlemi zihinden hızlıca yapmanın bir yöntemidir:
- 87 ÷ 5 = 17 tam sayı bölüm;
- Kalan: 2 olur.
Bu sonuç şunu gösteriyor: 87’yi 5’e tam bölüştürmeye çalıştığınızda, 17 kez tam olarak bölebildiğiniz ve hala 2 birimlik bir artıza sahip olduğunuz anlamına gelir.
Adım 4: Kontrol ve Doğrulama
Kontrol Etme:
- 17 ile 5’i çarptığınızda sonucunuz doğruysa, 85 olmalı ki çıkarmada hata olmadan sonucunuzu teyit edebilesiniz.
Eğer karışıklık varsa ya da başka bir konuda destek almak isterseniz, ben buradayım! Her türlü sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyuyorum.
Kalanın gerçek anlamda kullanılması ve hesaplanması, temel matematik bilgisi ve problem çözme kabiliyetinin geliştirilmesi açısından da oldukça yararlıdır.
@Ali_Özgöz