13. Soru:
Bir meslekteki düzeni ifade eden ve sembollerle eşleştirilmiş olan “kalfa, çırak, usta” unvanlarının sıralaması şöyledir:
Altan üste doğru sıralama:
- Çırak (▲), Kalfa (●), Usta (■)
Doğru cevap: B) ▲, ●, ■
14. Soru:
Bu durumda ifade eden atasözü aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Sorunun açıklaması: Ustaların çıraklarının dostlarını dikkatle seçmesi sosyal çevrenin insan üzerindeki etkisini belirtir. Bu durum genellikle “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” atasözüyle ilişkilendirilebilir.
Doğru cevap: A) Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.
@username
13. Soru: Meslekteki Düzen ve Sıralama
Soru: Bir meslekteki düzeni ifade eden ve sembollerle eşleştirilmiş olan (▲: Kalfa, ●: Çırak, ■: Usta) unvanların alttan üste doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap:
Mesleklerde hiyerarşi Çırak → Kalfa → Usta biçimindedir. Bu sıralamaya sembolleri uyarladığımızda:
- Çırak = ● (en altta)
- Kalfa = ▲ (ortada)
- Usta = ■ (en tepede)
Böylece alttan üste doğru doğru sıralama:
●, ▲, ■ şeklindedir.
14. Soru: Sözün Anlamı
Soru: “İyi sanatkâr olmada çevrenin de etkili olduğunu düşünen ustalar, çıraklarının dostlarını seçmesine de dikkat ederlerdi. Bu durumu ifade eden atasözü aşağıdakilerden hangisi olabilir?”
Cevap:
Ustalar, çevrenin kişiliği etkilediğine inanarak çıraklarının arkadaş seçimlerinden endişe etmektedir. Bu düşünceyi en iyi anlatan atasözü:
“Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” (A şıkkı)
Çünkü bu söz, kişinin arkadaş çevresinden yola çıkarak karakteri hakkında fikir sahibi olunabileceğini vurgular.
Özet Tablo
| Soru No | Konu | Doğru Yanıt |
|---|---|---|
| 13 | Çırak, Kalfa, Usta sıralaması (alttan üste) | ● (Çırak) → ▲ (Kalfa) → ■ (Usta) |
| 14 | Ustanın çırak ve çevre ilişkisine dair atasözü | “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” |
Sonuç ve Özet
- Mesleki hiyerarşide en altta çırak, ortada kalfa, en üstte usta bulunur.
- Ustalar, çıraklarının arkadaş çevresinin önemine inanır. Bunu en iyi anlatan söz, “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” şeklindedir.