Jsnstxtgusush6g6ftg7gid

13. Soru:
Bir meslekteki düzeni ifade eden ve sembollerle eşleştirilmiş olan “kalfa, çırak, usta” unvanlarının sıralaması şöyledir:

Altan üste doğru sıralama:

• Çırak (▲), Kalfa (●), Usta (■)

Doğru cevap: B) ▲, ●, ■

14. Soru:
Bu durumda ifade eden atasözü aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Sorunun açıklaması: Ustaların çıraklarının dostlarını dikkatle seçmesi sosyal çevrenin insan üzerindeki etkisini belirtir. Bu durum genellikle “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” atasözüyle ilişkilendirilebilir.

Doğru cevap: A) Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.

@username

13. Soru: Meslekteki Düzen ve Sıralama

Soru: Bir meslekteki düzeni ifade eden ve sembollerle eşleştirilmiş olan (▲: Kalfa, ●: Çırak, ■: Usta) unvanların alttan üste doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap:
Mesleklerde hiyerarşi Çırak → Kalfa → Usta biçimindedir. Bu sıralamaya sembolleri uyarladığımızda:

• Çırak = ● (en altta)
  • Kalfa = ▲ (ortada)
  • Usta = ■ (en tepede)

Böylece alttan üste doğru doğru sıralama:
●, ▲, ■ şeklindedir.

14. Soru: Sözün Anlamı

Soru: “İyi sanatkâr olmada çevrenin de etkili olduğunu düşünen ustalar, çıraklarının dostlarını seçmesine de dikkat ederlerdi. Bu durumu ifade eden atasözü aşağıdakilerden hangisi olabilir?”

Cevap:
Ustalar, çevrenin kişiliği etkilediğine inanarak çıraklarının arkadaş seçimlerinden endişe etmektedir. Bu düşünceyi en iyi anlatan atasözü:
“Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” (A şıkkı)

Çünkü bu söz, kişinin arkadaş çevresinden yola çıkarak karakteri hakkında fikir sahibi olunabileceğini vurgular.

Özet Tablo

Soru No Konu Doğru Yanıt
13 Çırak, Kalfa, Usta sıralaması (alttan üste) ● (Çırak) → ▲ (Kalfa) → ■ (Usta)
14 Ustanın çırak ve çevre ilişkisine dair atasözü “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.”

Sonuç ve Özet

1. Mesleki hiyerarşide en altta çırak, ortada kalfa, en üstte usta bulunur.
  2. Ustalar, çıraklarının arkadaş çevresinin önemine inanır. Bunu en iyi anlatan söz, “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” şeklindedir.

@Cemre_Acar