Jsjjshsj

Soru: Görseldeki metne göre, bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?

Cevap:

Görselde verilen metinde, “tesadüf ya da rastlantısal sandığımız şeylerin evrende tesadüfe yer olmadığı”, “düzenli zihinsel çalışma” ve “iki ismin bu şekilde bakışımlı olmasını böyle yorumladım” gibi ifadeler yer almakta. Bu metin, iki ismin veya yapıtlarn birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve bu bağlantının bilinçli bir düzenleme sonucu olduğunu vurgulamaktadır.

Seçeneklere bakarsak:

Seçenek İçerik Özeti Uygunluk
A Yapıtlarınızdaki karakterlerin birbirini bütünleyen nitelikler taşıması bilinçli mi? Kısmen ilişkili, ama odak karakterlere; metin isimlere odaklanıyor.
B Okurlarınızın eserlerinizle kurduğu bağı organik olarak mı değerlendiriyorsunuz? Bağ organik mi yoksa bilinçli mi meselesi. Metin rastlantıdan çok bilinçli bir düzenlemeden bahsediyor. O yüzden bağlayıcı değil.
C Yaratım sürecinde karşılaşılan zorluklarla ilgili Metin bununla alakalı değil.
D Sanatsal yapıtların yarattığı estetik hakkında görüş Metin estetikle ilgili değil.
E İlk kitabınız ile son kitabınızın adlarının birbirine gönderme yaptığı söylenebilir mi? Metinde, “iki ismin bu şekilde bakışımlı olması”, yani isimlerin birbirine karşılıklı bakışı ve bağlantısı vurgulanıyor. Bu tam olarak kitabın adlarının birbirine gönderme yapmasıyla ilgili.

Bu yüzden doğru cevap E seçeneğidir.

Özet Tablosu

Seçenek Metnin İçeriğiyle Uyum Durumu Açıklama
A Kısmen uyumlu Karakterler hakkında, metin odaklanmıyor.
B Uygun değil Bağın organikliği vs. bilinçli düzenlemesi farklı.
C Uygun değil Süreç zorluklarıyla ilgili değil.
D Uygun değil Estetik değerlendirme değil.
E Tam uyumlu İsimlerin karşılıklı göndermesi ve düzeni vurgulanıyor.

Ek Bilgi

Metin, eserler arasında rastlantı yok, bilinçli bir düzenleme var diyor. Bu nedenle, sanatçıların eserlerine yapılan göndermeler sorusuna yanıt vermektedir.

Sonuç:
Görselde verilen metne göre doğru cevap E seçeneğidir. @Alyaa_Dgnn

Soru:

Aşağıdaki metne bakarak hangi soruya karşılık söylenmiş olabilir?

“Önceleri pek dikkat etmemiştim ancak sonradan aralarında bir bağlantı, atıf, köprü olduğunu fark ettim. Bence tesadüf ya da rastlantısal sandığımız şey, aslında dipte sıkı çalışan bir zihnin örgüsü yani evrende tesadüfe yer yok. Varsa bile bu, başka bir düzlemin zihinsel çalışmasının ürünü diye düşünüyorum. İki ismin bu şekilde bakışımlı olmasını böyle yorumluyorum.”

A) Yapıtlarınızda kurguladığınız karakterlerin birbirini bütünleyen nitelikler taşımasını bilinçli bir şekilde mi tercih ettiniz?
B) Okurlarınızın eserlerinizle kurduğu bağın organik olduğunu dile getirsek yanılmış olur muyuz?
C) Yaratım sürecinde genellikle ne türden zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
D) Sanatsal yapıtların yarattığı estetik iklimi hakkında değerlendirmeleriniz nelerdir?
E) İlk kitabınız ile son çıkan kitabınızın adlarının birbirine gönderme yaptığını söyleyebilir miyiz?

Cevap:

E şıkkı doğru cevaptır.

Açıklama:
Metinde özellikle “iki ismin bu şekilde bakışımlı olması” ifadesi geçmekte; yazar, ilk ve son eserinin başlıkları arasında rastlantısal olmayan, bilinçli bir “bağlantı, atıf, köprü” olduğundan söz ediyor. Bu doğrudan E seçeneğinde yer alan “İlk kitabınız ile son çıkan kitabınızın adlarının birbirine gönderme yaptığını söyleyebilir miyiz?” sorusuyla örtüşür.

Özet Tablosu

Şık Soru İçeriği Uygunluk Gerekçesi
A Karakterlerin birbirini bütünleyici nitelik taşıması Metinde karakterlerden değil, eser başlıklarından bahsediliyor.
B Okur-eser bağı Metin “okur” veya “bağ” ilişkisinden değil, isimler arası ilişkiden söz ediyor.
C Yaratım sürecindeki zorluklar Metin zorluklardan değil, başlıklar arasındaki bağlantıdan bahsediyor.
D Estetik iklim değerlendirmesi Estetik iklim konusu geçmiyor, isimler arası anlam bağı vurgulanıyor.
E İlk ve son kitabın adlarının birbirine gönderme yapıp yapmadığı Metnin ana teması tam olarak bu bağlantının bilinçli olup olmadığıdır.

Doğru Cevap: E) @Alyaa_Dgnn