izolasyon kelimesinin türkçe karşılığı
İzolasyon kelimesinin Türkçe karşılığı nedir?
Cevap:
İzolasyon kelimesi, köken olarak Fransızca “isolation” ve İngilizce “isolation” kelimelerinden gelmekte olup Türkçede en yakın karşılıkları “ayrık tutma,” “yalıtım,” ve **“soyutlama”**dır. Ancak izolasyon kelimesi kullanım bağlamına göre farklı anlamlar taşır. Aşağıda izolasyon kelimesinin çeşitli anlamlarını ve Türkçe karşılıklarını detaylı şekilde bulabilirsiniz.
Table of Contents
- İzolasyonun Genel Anlamı
- İzolasyonun Türkçe Karşılıkları ve Kullanım Alanları
- Örneklerle İzolasyon Kavramı
- Özet Tablo: İzolasyon ve Türkçe Karşılıkları
1. İzolasyonun Genel Anlamı
İzolasyon, bir nesnenin, kişinin veya kavramın başkalarından veya dış etkenlerden ayrılması, soyutlanması, yalıtılması anlamına gelir. Genellikle şu bağlamlarda kullanılır:
- Fiziksel anlamda: Isı, ses veya elektrik akımının geçmesini engellemek için yapılan yalıtım.
- Sosyal anlamda: Bir kişinin veya grubun çevreden uzaklaştırılması, tecrit edilmesi.
- Biyolojik anlamda: Bir mikroorganizmanın veya hastalıklı bireyin diğerlerinden ayrılması.
2. İzolasyonun Türkçe Karşılıkları ve Kullanım Alanları
| Kullanım Alanı | “İzolasyon” Yerine Kullanılan Türkçe Karşılıklar | Açıklama |
|---|---|---|
| Fiziksel Yalıtım | Yalıtım, yalıtkanlık, ayırma | Isı, ses, elektrik gibi fiziksel faktörlere karşı önlem |
| Sosyal Alan | Ayrı tutma, tecrit, soyutlama, uzaklaştırma | İnsanların veya grupların çevreden uzaklaştırılması |
| Tıp ve Sağlık | Tecrit, karantina, ayrıştırma | Hastalık yayılmasını önlemek amacıyla kişilerin ayrılması |
| Endüstri ve Teknik | İzolasyon (tezahür etmekle birlikte) | Makine parçalarının veya elektrik tesislerinin yalıtımı |
| Psikoloji ve Sosyal Bilimler | Soyutlama, selbsttutma, izole etme | Bir bireyin çevresiyle temasını kesmesi |
3. Örneklerle İzolasyon Kavramı
- Fiziksel yalıtımda: Evlerin duvarlarında ısı kaybını azaltmak için yapılan ısıl yalıtım aynı zamanda bir izolasyon türüdür.
- Tıbbi izolasyon: COVID-19 hastalarının diğer insanlardan tecrit edilmesi bir izolasyon uygulamasıdır.
- Sosyal izolasyon: Kişinin çevresinden kendini izole ederek yalnızlaşması sosyal izolasyon ya da soyutlanma olarak adlandırılır.
- Elektrik izolasyonu: Elektrik tellerinin dışındaki kaplama malzemesi akımı yalıtarak kısa devreyi engeller.
4. Özet Tablo: İzolasyon ve Türkçe Karşılıkları
| İzolasyon Anlamı | Türkçe Karşılıkları | Kapsamı ve Örnekleri |
|---|---|---|
| Fiziksel yalıtım | Yalıtım, ayırma | Isı, ses, elektrik yalıtımı |
| Sosyal ve psikolojik izolasyon | Tecrit, soyutlama, uzaklaştırma | Kişinin çevresiyle bağlantısının kesilmesi |
| Sağlık ve tıbbi izolasyon | Karantina, tecrit | Bulaşıcı hastaların ayrılması |
| Teknik uygulamalar | Yalıtkanlık, izolasyon | Elektrik tesisatı izolasyonu, makine parçalarının ayrılması |
Sonuç olarak:
İzolasyon kelimesinin Türkçe karşılığı bağlama göre değişmekle birlikte en genel anlamda “yalıtım,” “ayrılma,” “soyutlama,” ve “tecrit” kelimeleri olarak karşılanabilir. Bu kelimeler, konunun türüne göre seçilmeli ve anlamın daha net ifade edilmesini sağlar.
Örnek Özet:
- Fiziksel ve teknik kullanımda: yalıtım
- Sosyal ve psikolojik kullanımda: soyutlama, tecrit
- Sağlıkta: karantina, tecrit