iyelik ekleri nelerdir
İyelik ekleri, bir ismin sahiplik, aidiyet veya ilişki durumunu göstermek için kullanılan eklerdir. Türkçede, ismin sonuna eklenerek oluşturulurlar. İyelik ekleri şunlardır:
-
Benim: Kendi sahiplik veya aidiyeti ifade eder. Örnek olarak, “benim kitabım” ifadesinde “benim” iyelik eki kullanılmıştır.
-
Senin: Karşı tarafa ait sahiplik veya aidiyeti ifade eder. Örnek olarak, “senin kalemin” ifadesinde “senin” iyelik eki kullanılmıştır.
-
Onun: Üçüncü şahıslara ait sahiplik veya aidiyeti ifade eder. Örnek olarak, “onun arabası” ifadesinde “onun” iyelik eki kullanılmıştır.
-
Bizim: Konuşmacı ve başkalarının ait sahiplik veya aidiyeti ifade eder. Örnek olarak, “bizim evimiz” ifadesinde “bizim” iyelik eki kullanılmıştır.
-
Sizin: Bir kişiye veya gruba ait sahiplik veya aidiyeti ifade eder. Örnek olarak, “sizin bahçeniz” ifadesinde “sizin” iyelik eki kullanılmıştır.
-
Onların: İkiden fazla kişi veya nesneye ait sahiplik veya aidiyeti ifade eder. Örnek olarak, “onların çocukları” ifadesinde “onların” iyelik eki kullanılmıştır.
Bu iyelik ekleri, isme bağlı olarak çeşitli çekim ve uyum kurallarına tabi olabilir. Ayrıca, iyelik eklerinin olumsuz halleri ve çoğul formları da bulunmaktadır.