ISYM SORUSU DU Bilgisi (Kelime Gruplan) Unutulmaz yazar Dostoyevski'nin kahramanlarindan Hipolit Terantiyev, insanları

ISYM SORUSU
DU Bilgisi (Kelime Gruplan)
Unutulmaz yazar Dostoyevski’nin kahramanlarindan
Hipolit Terantiyev, insanları karşısına alp çeyrek saat
konuştuğunda onlara tüm gerçeği anlatabileceğini,
onları ardından sürükleyerek dünyayı değiştirebileceğini
düşünÜyordu.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Edat grubu
C) Sifat-fill grubu
B) Zarf-fil grubu
D) lsim tamlaması
E) Sifat tamlarması
Niteli
ve du
ortak
etkis
Üzer
kilm
Bu
A)
C)
D)
E)

Cümledeki Kelime Gruplarının İncelenmesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — İsim Tamlamasını İnceleme (D Seçeneği)

• Cümlede geçen “Dostoyevski’nin kahramanları” ifadesi, tamlayan (-nin) ve tamlanan () eklerini eksiksiz aldığı için belirtili isim tamlamasıdır. Dolayısıyla isim tamlaması vardır.

Adım 2 — Sıfat Tamlamasını İnceleme (E Seçeneği)

• “Unutulmaz yazar” (Nasıl yazar? \rightarrow Unutulmaz yazar), “çeyrek saat” ve “tüm gerçek” ifadeleri bir ismin sıfatla nitelenmesi/belirtilmesiyle oluştuğu için sıfat tamlamasıdır. Dolayısıyla sıfat tamlaması vardır.

Adım 3 — Zarf-Fiil Grubunu İnceleme (B Seçeneği)

• Cümlede birden fazla zarf-fiil grubu yer almaktadır:
    • “insanları karşısına alıp” (-ıp zarf-fiil eki)
    • “çeyrek saat konuştuğunda” (-dığında zarf-fiil eki)
    • “onları ardından sürükleyerek” (-erek zarf-fiil eki)
  • Bu yapılar kendilerine bağlı sözcüklerle öbekleşerek zarf-fiil grubu oluşturmuştur.

Adım 4 — Sıfat-Fiil Grubunu İnceleme (C Seçeneği)

• “onlara tüm gerçeği anlatabileceğini” ve “dünyayı değiştirebileceğini” söz gruplarında -dık/-dik sıfat-fiil eki alan fiilimsiler, kendilerine bağlı ögeleri toplayarak sıfat-fiil grubu kurmuştur. (Ayrıca “unutulmaz yazar” ifadesindeki “-maz” eki de sıfat-fiildir.)

Adım 5 — Edat Grubunu İnceleme (A Seçeneği)

• Cümlede için, gibi, kadar, göre, doğru, dolayı, ile gibi herhangi bir edat (ilgeç) bulunmamaktadır. Dolayısıyla edat grubu parçada yer almaz.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A. Edat grubu — Parçada hiçbir edat ve edat öbeği yoktur. (Doğru Cevap)
  • :white_check_mark: B. Zarf-fiil grubu — “insanları karşısına alıp”, “çeyrek saat konuştuğunda” mevcuttur.
  • :white_check_mark: C. Sıfat-fiil grubu — “dünyayı değiştirebileceğini” grubu mevcuttur.
  • :white_check_mark: D. İsim tamlaması — “Dostoyevski’nin kahramanları” belirtili isim tamlamasıdır.
  • :white_check_mark: E. Sıfat tamlaması — “Unutulmaz yazar”, “tüm gerçek” sıfat tamlamasıdır.

Adım 7 — Son Doğrulama

• Metindeki tüm söz grupları çözümlendiğinde isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, zarf-fiil ve sıfat-fiil öbekleri açıkça tespit edilmekte; ancak hiçbir edat (ilgeç) yer almamaktadır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A) Edat grubu
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Fiilimsilerin oluşturduğu yan cümleler veya kelime grupları ile ilgili benzer bir pekiştirme sorusu çözmek ister misin?