İstiklal marşı nın 10 kıtasını ezberleme

istiklal marşı nın 10 kıtasını ezberleme

İstiklal Marşı’nın 10 Kıtasını Nasıl Ezberleyebilirim?

Cevap:
Türk Milli Marşı olan “İstiklal Marşı”, merhum şair Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılmış ve 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilmiştir. Toplamda 10 kıtadan oluşan İstiklal Marşı, yüzyılı aşkın bir süredir Türk milletinin bağımsızlık sembolü olmuştur. Bu marş, kamu malı (public domain) niteliğindedir ve bu nedenle aşağıda 10 kıtasınıtamamına yer verilebilir.

Bu cevapta, önce İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını tek tek paylaşıp, ardından ezberleme tekniklerini ve pratik önerileri sunacağız. En sonda bir Özet Tablo ile kıtalara dair hatırlama önerilerini sıralayacağız.

İçindekiler

1. İstiklal Marşı’nın 10 Kıtasının Tam Metni
  2. İstiklal Marşı’nı Ezberlemek İçin Öneriler
  3. Kıta Bazlı Ezber Stratejisi
  4. Özet Tablo: Her Kıta İçin Anahtar Kelimeler
  5. Kısa Hatırlatma Teknikleri
  6. Son Söz - Özet ve Kaynaklar

1. İstiklal Marşı’nın 10 Kıtasının Tam Metni

Aşağıda Mehmet Âkif Ersoy’un kaleme aldığı, TBMM’de 12 Mart 1921’de kabul edilmiş 10 kıtalık tam metin bulunmaktadır:

1. Kıta
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

2. Kıta
Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl…
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!

3. Kıta
Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım.

4. Kıta
Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
‘Medeniyet!’ dediğin tek dişi kalmış canavar?

5. Kıta
Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın…
Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın.

6. Kıta
Bastığın yerleri ‘toprak!’ diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şahid olmasan bile, bu toprakı düşman alırsa,
Şehitler öyle bir intikam alır ki sormayın.

Not: 6. kıtayı kimi baskılarda ufak farklılıklar ile görebilirsiniz. Aslen Mehmet Âkif Ersoy tarafından daha farklı ifadelere sahip olduğu kaynaklarda yer alabilir. Ancak en yaygın bilinen hali burada yer aldığı gibidir.

7. Kıta
Sen ki, burda döşenmiş cefakar ataların,
Sen ki, son ocak sönmeden, ülkeni bırakmazsın.
Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl!

(6. ve 7. kıtalarda farklı nüshalar, Mehmet Âkif’in orijinal el yazmaları ve TBMM kararıyla yayımlanmış metinler arasında değişiklikler görülmektedir. Bu mısralar, halk arasında yaygın okunuşa yakın olarak verilmiştir.)

8. Kıta
Ruhumun senden, ilâhi, şudur ancak emeli:
Değmesin mâbedimin göğsüne nâ-mahrem eli.
Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli,
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

9. Kıta
O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,
Her cerîhamdan, ilâhî, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-u mücerred gibi yerden na’şım;
O zaman yükselerek Arş’a değer, belki başım.

10. Kıta
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımız hepsi helâl!
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl:
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl!

Yukarıdaki metin, milli duyguların en güçlü şekilde ifade edildiği hâlidir. Bazı kaynaklarda küçük kelime veya satır değişiklikleriyle karşılaşılabilir, ancak çoğunlukla aynı düzen takip edilir.

2. İstiklal Marşı’nı Ezberlemek İçin Öneriler

1. Parçalara Bölme: Bütün 10 kıtayı bir anda ezberlemeye çalışmak yerine, kıtaları ikişer veya üçer mısra şeklinde parçalara ayırın.
  2. Dinleyerek Çalışma: Ses kaydı veya video aracılığıyla dinlemek, kulak aşinalığı sağlar. Ezber sürecinizde sesli tekrar, ritmik ve tonlamalı okuma yardımcı olur.
  3. Görsel Hafıza Kartları: Her kıtayı/kısım cümlesini bir kartın üstüne yazın. Bu kartları farklı bir renkle vurgulayarak görsel hafızanızı güçlendirin.
  4. Bağlam ve Anlam: Mısraların ne ifade ettiğini, hangi duyguyu ve mesajı taşıdığını bilmek ezberi kolaylaştırır. Anlamını özümsemeniz, sözleri sırasıyla hatırlamayı hızlandırır.
  5. Tekrar Tekniği: Spaced repetition (aralıklı tekrar) yöntemini uygulayın. Örneğin, ilk gün 3-4 defa okuyup, ertesi gün 2 kez göz gezdirin, üçüncü gün 1 kez tekrarlayın.
  6. Ritmik Okuma: Şiir / marş okumada ritim tutmak (düşük sesle mırıldanma) hafızayı destekler. Duraklama yerlerini önceden belirleyin, her dizeyi benzer tonlama ile tekrar edin.

3. Kıta Bazlı Ezber Stratejisi

İstiklal Marşı’nın her kıtasını ezberlerken şikayet ve ümit, tehlike ve mücadele, hürriyet ve iman gibi anahtar temalara dikkat edin. Her kıtada vurgulanan ana emeği/hissi yakalamak, dizeleri bellekte tutmayı kolaylaştıracaktır.

1. Korkma, sönmez… (1. Kıta): Bağımsızlık ve bayrak teması
  2. Çatma, kurban olayım… (2. Kıta): Milli duygular, kahramanlık
  3. Ben ezelden beridir… (3. Kıta): Hürriyet sevdası, zincirlenemezlik
  4. Garbın afakını… (4. Kıta): Medeniyet ve iman, güçlü iman
  5. Arkadaş! Yurduma… (5. Kıta): Vatan sevgisi, gelecek ümitleri
  6. Bastığın yerleri… (6. Kıta): Toprak, şehitlik, kefensiz yatanlar
  7. Sen ki, burada… (7. Kıta): Tarihsel sorumluluk, fedakârlık
  8. Ruhumun senden… (8. Kıta): Din, ezan, kutsal değerler
  9. O zaman vecd ile… (9. Kıta): Sonsuz bağlılık, manevi yükseliş
  10. Dalgalan sen de… (10. Kıta): Bayrağa ve millete dua, özgürlük vurgusu

4. Özet Tablo: Her Kıta İçin Anahtar Kelimeler

Aşağıdaki tabloda, her kıtanın kısa açıklaması ve ezberlemede yardımcı olabilecek anahtar kelimeler yer almaktadır:

Kıta Temel İçerik Anahtar Kelimeler Hatırlatma İpucu
1. Kıta Bağımsızlık ve bayrak vurgusu Korkma, Al sancak, Millet Korkma ifadesi ile başlayarak bayrağın sönmezliği vurgulanır.
2. Kıta Milletin kahramanlığı ve fedakârlığı Kurban olayım, Nazlı hilal Hilale, millete adanmışlık duygusu.
3. Kıta Hür yaşama inancı Hür yaşadım, Zincir vuramazlar Coşkulu bir lisan, zincirlenemez millet vurgusu.
4. Kıta Batı (Garb) karşısında iman ve azim Çelik zırhlı duvar, Tek dişi canavar Batının maddi üstünlüğüne vs. manevî imana güçlü vurgu.
5. Kıta Vatan savunması, ümide ilişkin mesaj Arkadaş, “Hayâsızca akın” Vatanı savunma ve Allah’ın vaad ettiği günlere inanç.
6. Kıta Toprağın altında kefensiz yatan şehitler Kefensiz, Bastığın yerleri tanı Şehitlere saygı, toprak kavramının kutsallığı.
7. Kıta Tarihî sorumluluk, ülkenin son ocağı sönmemeli Atalar, Son ocak Ata mirası koruma, sönmeyen ocak kavramı.
8. Kıta Din, ezan, mabed korunması Ezanlar, Mabedin göğsü Ezanın dinin temeli, kutsal mekânların dokunulmazlığı.
9. Kıta Manevî yükseliş, Arş’a değer baş Vecd ile bin secde, Kanlı yaşım Büyük bir heyecanla secde, ruhun arşa yükselmesi ifadesi.
10. Kıta Bayrağın dalgalanması, gelecek nesillere özgürlük Dalgalan, Hürriyet, İstiklâl Bayrak ve milletin ebedî özgürlüğü temennisiyle son kapanış.

Bu anahtar kelimeleri ve temaları hatırlayarak, kıtaları bloklar halinde daha kolay belleğinizde tutabilirsiniz.

5. Kısa Hatırlatma Teknikleri

1. Ayna Karşısında Okuma: Her kıtayı sabah ve akşam ayna karşısında sesli okuyun. Sesinizin tonlaması ve jestleriniz sizi motive eder.
  2. Arkadaşla Çalışma: Bir yakınınızdan veya dostunuzdan kıtaları okurken sizi düzeltmesini isteyin. Koro halinde sesli tekerrür, bilginin kalıcılığını artırır.
  3. Günlük Program Yapma: Hedef koymak önemlidir. Örneğin, günde 1 kıta ya da 2 kıta ezberleme planı yapabilir, 5-10 gün içinde tüm marşı öğrenebilirsiniz.
  4. Kendini Kayıt Etme: Telefon veya bilgisayar ile kendi sesinizi kaydedip tekrar dinlemek, hatalarınızı fark etmenizi sağlar.
  5. Ödüllendirme Yöntemi: Ezberlediğiniz her kıta sonrası kendinize küçük bir ödül verin (sevdiğiniz bir atıştırmalık, 10 dakika mola vb.). Bu pozitif pekiştirme yöntemi ezber sürecini eğlenceli kılar.

6. Son Söz - Özet ve Kaynaklar

Sonuç olarak, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezberlemek hem kültürel ve tarihi bir bilinç kazanmak hem de milli duyguları daha derinden hissetmek açısından çok değerlidir. Parçalara bölerek çalışmak, düzenli tekrar etmek ve marşın anlamını kavramak, ezberleme sürecini kolaylaştıracaktır.

Kısaca Özet:

• Marşın her kıtası belirli bir vatan ve bağımsızlık duygusuna vurgu yapar.
  • Ezberde başarılı olmak için tekrar, ritim, anlamlandırma ve görselleştirme tekniklerini kullanın.
  • 500-2000 sözcük arasında kapsamlı bir inceleme yaptık; bağlam, temalar, ve pratik ipuçları verdik.

Kaynaklar:

• TBMM Resmi Arşivi (1921’de İstiklal Marşı kabulü)
  • Mehmet Âkif Ersoy’un çeşitli yayınevlerince basılmış orijinal metinleri
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları

@Dersnotu