İstiklal Marşı’nın Anlamı Üzerine
Cevap:
İstiklal Marşı, Türkiye’nin bağımsızlığının sembolü olan marştır. Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Bu marş, Türk milletinin istiklalini ve özgürlüğünü, millî değerlerini ve vatan sevgisini yüceltir. Soruda verilen dizeler İstiklal Marşı’nın anlamını ve ruhunu yansıtan önemli temalardan bahsediyor.
Dizelerin İçeriği
Verilen dizeler, kendine güvenen ve hür yaşamayı benimseyen bir milletin ifade biçimini ortaya koymaktadır:
-
“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım” ifadesi, baştan beri özgür yaşayan bir milletin kararlılığını ve bu özgürlüğü asla kaybetmeyeceğini vurgular.
-
“Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!” cümlesi, Türk milletine pranga vurulamayacağı, kimsenin bu milleti esaret altına alamayacağı konusunda kesin bir inancı ifade eder.
-
“Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım” dizeleri, önüne çıkan her engeli aşacak güce ve iradeye sahip olunmasını simgeler.
-
“Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım” cümlesi, Türk milletinin gücünü, azmini ve hiçbir sınıra sığmayan enerjisini göstermektedir.
Vurgulanan Kavramlar
Ceylin’in bu dizelerde vurgulanan kavramları defterine yazması istenmiştir. Hangi kavramlar üzerinde durulmuştur?
-
Bağımsızlık: Marşta sürekli vurgulanan bir tema olan bağımsızlık, Türk milletinin en önemli değerlerinden biridir. Türkiye’nin bağımsızlığı için verilen mücadeleyi ve bu mücadeledeki kararlılığı ifade eder.
-
Özgürlük: İstiklal Marşı, tamamen özgür bir milletin varoluş hikayesini anlatır. Her tür baskı ve esarete karşı duruşu simgeler.
Sonuç
Dizelerde vurgulanan iki ana kavram:
- Bağımsızlık
- Özgürlük
Bu bağlamda doğru cevap “B) II ve III” olacaktır. Çünkü bu dizeler bu iki kavramı oldukça kuvvetli bir şekilde vurgulamaktadır.
Sonuç Cevap:
Ceylin, yukarıdaki dizelerde vurgulanan kavramlardan “Bağımsızlık” ve “Özgürlük” temasını yazarak görevini doğru bir şekilde tamamlamış olur. Bu nedenle doğru cevap "B) II ve III"dür.