İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının, Beyoğlu Belediye Meclisinin aldıği bazı kararlar hakkında kullandığı veto

A) Bele
Milli
C) Ka
Ba
De
E)
u
in
ği
as
ad
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının, Beyoğlu
Belediye Meclisinin aldıği bazı kararlar hakkında
kullandığı veto yetkisj ne tür bir yetkidir?
A) Hiyerarşi
C) İdari vesayet
B) Yetki genişliği
D) Yargisal denetim
E) Merkezi denetim
idori vesaye

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının Beyoğlu Belediye Meclisi Kararları Üzerindeki Veto Yetkisi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Kurumlar Arası İlişkinin Belirlenmesi
Soruda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (Üst yerinden yönetim kuruluşu) ile Beyoğlu Belediyesi (Alt yerinden yönetim kuruluşu) arasındaki hukuki ilişki sorulmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti idari yapılanmasında her iki kurum da “Mahalli İdareler” (Yerinden Yönetimler) içerisinde yer alan ayrı birer kamu tüzel kişisidir.

Adım 2 — Hiyerarşi ve İdari Vesayet Ayrımı

• Hiyerarşi: Aynı kamu tüzel kişiliği içerisindeki (Örneğin; Bakan ile Müsteşar, Vali ile Kaymakam) alt-üst ilişkisidir.
  • İdari Vesayet: Farklı kamu tüzel kişileri arasındaki (Örneğin; Merkezi yönetim ile Belediye veya Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyesi) sınırlı denetim yetkisidir.

Adım 3 — Veto Yetkisinin Niteliği
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu uyarınca, Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Meclislerinin kararlarını hukuka uygunluk açısından denetleyebilir ve belirli durumlarda meclise geri gönderebilir (veto). İki ayrı tüzel kişilik arasındaki bu denetim yetkisi tipik bir idari vesayet örneğidir.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A) Hiyerarşi: Sadece aynı tüzel kişilik içinde olur. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ayrı tüzel kişiliklerdir.
  • :cross_mark: B) Yetki Genişliği: Sadece merkeze uzak taşra birimlerindeki yöneticilere (Vali) tanınan bir yetkidir.
  • :white_check_mark: C) İdari Vesayet: İdari bütünlüğü sağlamak amacıyla bir kamu tüzel kişisinin diğeri üzerindeki denetimidir.
  • :cross_mark: D) Yargısal Denetim: Bağımsız mahkemeler tarafından yapılan denetimdir.
  • :cross_mark: E) Merkezi Denetim: Başkent teşkilatının yerinden yönetim üzerindeki denetimidir.

Adım 5 — Final Doğrulama
Büyükşehir Belediye Başkanı ile İlçe Belediye Meclisi arasındaki ilişki “idari bütünlük” ilkesi çerçevesinde gerçekleşen, kanunla sınırlı bir denetimdir. Bu durum anayasal bir terim olan idari vesayet kapsamında değerlendirilir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) İdari vesayet
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İdari Vesayet

• Tanım: Merkezi idarenin veya üst yerinden yönetim kuruluşlarının, yerinden yönetim kuruluşlarının eylem ve işlemleri üzerindeki denetim yetkisidir.
  • Bu problemde: Büyükşehir Belediye Başkanının, Beyoğlu (İlçe) Belediye Meclisi kararlarını veto edebilmesi bu yetkinin sonucudur.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Hiyerarşi Yanılgısı

• Yanlış: Büyükşehir İlçe Belediyesinin üstü olduğu için aralarında hiyerarşi vardır sanılması.
  • Doğru: Her iki kurumun da ayrı bütçesi ve tüzel kişiliği olduğu için aralarında sadece idari vesayet ilişkisi bulunur.
  • Neden: Hiyerarşi için “tek bir tüzel kişilik” çatısı altında olmak şarttır.

Bu konuyla ilgili yerinden yönetim kuruluşları arasındaki diğer denetim türlerini de incelemek ister misin?