İslamiyet öncesi Türk tarihinde, savaştan dönen yiğit- lerin ağırlandığı, yoksulların donatildığı, dinî ve mili

İslamiyet öncesi Türk tarihinde, savaştan dönen yiğit-
lerin ağırlandığı, yoksulların donatildığı, dinî ve mili
bakımdan önemli günlerin hep birlikte kutlandığı şö-
lenler yapılırdı.
Buna göre eski Türklerle ilgili;
I. toplumsal dayanışmaya önem verildiğine,
II.
sosyal devlet anlayışınin görüldüğüne,
II. eğlenceye önem verildiğine
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız Il||
D) Il ve II
C) I ve ll
E) I, Il ve IlII

İslamiyet Öncesi Türk Tarihinde Şölenler ve Sosyal Yapı

İslamiyet öncesi Türk kültüründe “toy” veya “şölen” adı verilen bu etkinlikler, sadece birer kutlama değil; devletin halkıyla bütünleştiği, ekonomik paylaşımın sağlandığı ve birlik beraberlik duygusunun pekiştirildiği çok yönlü organizasyonlardır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Öncül I Analizi: Toplumsal Dayanışma
Metinde geçen “savaştan dönen yiğitlerin ağırlanması” ve “önemli günlerin hep birlikte kutlanması” ifadeleri, halkın bir araya geldiğini ve ortak sevinçleri paylaştığını gösterir. Bu durum, güçlü bir toplumsal dayanışma ve birlik duygusuna önem verildiğinin kanıtıdır. (Ulaşılabilir)

Adım 2 — Öncül II Analizi: Sosyal Devlet Anlayışı
Sosyal devlet, halkın refahını düşünen, yoksulları koruyan ve ihtiyaç sahiplerine yardım eden devlet modelidir. Metindeki “yoksulların donatıldığı” ifadesi, devletin veya hakanın kendi halkının temel ihtiyaçlarını karşıladığını doğrudan gösterir. Bu da sosyal devlet anlayışının bir göstergesidir. (Ulaşılabilir)

Adım 3 — Öncül III Analizi: Eğlenceye Önem Verilmesi
Metinde dini ve milli bakımdan önemli günlerin “şölenlerle” kutlandığı belirtilmektedir. Şölenler, doğası gereği içerisinde ziyafetleri ve çeşitli aktiviteleri barındıran eğlenceli organizasyonlardır. Dolayısıyla bu etkinliklerin düzenli yapılması, eğlence ve kutlama kültürüne önem verildiğini gösterir. (Ulaşılabilir)

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: I. Yargı: Toplumsal dayanışma (Ulaşılabilir)
  • :white_check_mark: II. Yargı: Sosyal devlet anlayışı (Ulaşılabilir)
  • :white_check_mark: III. Yargı: Eğlenceye önem verilmesi (Ulaşılabilir)

Adım 5 — Final Doğrulama
Verilen paragraf; ekonomik (yoksulları donatma), sosyal (dayanışma) ve kültürel (şölen/eğlence) unsurların tamamını içermektedir. Bu nedenle her üç öncül de metinden çıkarılabilecek yargılardır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) I, II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Sosyal Devlet

• Tanım: Devletin, vatandaşlarının sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamayı, adaleti sağlamayı görev edinmesidir.
  • Bu problemde: “Yoksulların donatılması” (yiğdirme ve içirme geleneği) sosyal devletin bir gereği olarak uygulanmıştır.

2. Toy (Şölen)

• Tanım: Eski Türklerde hakanın halka ziyafet verdiği, devlet işlerinin görüşüldüğü ve dini-milli günlerin kutlandığı meclislerdir.
  • Bu problemde: Hem siyasi hem de toplumsal bütünleşme aracı olarak kullanılmıştır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Siyasi ile Sosyal Karıştırma

• Yanlış: “Yoksulları donatmak sadece dini bir görevdir, devletle alakası yoktur.”
  • Doğru: Eski Türklerde hakanın halkını doyurması ve giydirmesi (“açları doyurdum, çıplakları giydirdim” ifadesi Orhun Kitabeleri’nde de geçer) temel bir hükümdarlık görevidir ve sosyal devlet anlayışıdır.

Anlatılan bu geleneklerin (Toyların) aynı zamanda hükümdarın meşruiyetini artırdığı biliyor muydun? Bu konuyla ilgili başka bir detayı veya benzer bir soruyu incelemek ister misin?