Islamiyet öncesi Türk devletlerinin aşağıdaki genel
özelliklerinden hangisi demokratik yönetimin özel-
likleriyle bağdaşır?
A) Kağanin her isteğinin kurultayda kabul edilmemesi
B) Ükenin hanedanın ortak malı sayılmasI
c) Bağımsızlığa büyük önem verilmesi
Islamiyet Önce
D) İkili teşkilat sisteminin görülmesi
E) Ahiret inancına sahip olunması
İslamiyet Öncesi Türk Devletlerinde Demokratik Özellikler
İslamiyet öncesi Türk devletleri mutlak monarşi ile yönetilse de, devlet yönetiminde danışma meclisi olan Kurultay (Toy/Kengeş) gibi kurumların varlığı, yönetimin belirli ölçüde kısıtlanmasını ve demokratik özellikler göstermesini sağlamıştır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Kurultay, devlet işlerinin görüşüldüğü bir meclistir. Kağanın her istediğinin kabul edilmemesi, hükümdarın yetkilerinin bir meclis tarafından denetlendiğini ve sınırlandırıldığını gösterir. Bu durum, kararların ortak akılla alınması bakımından demokratik bir uygulamadır.
Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Ülkenin hanedanın ortak malı sayılması (Veraset Sistemi), iktidarın tek bir ailede kalmasını sağlar. Bu durum monarşik bir özelliktir ve sık sık taht kavgalarına yol açar; demokratik yönetimle bağdaşmaz.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Bağımsızlığa önem verilmesi (İstiklal), milli bir karakterdir. Ancak bağımsız bir devlet demokratik olabileceği gibi totaliter veya monarşik de olabilir. Bu doğrudan yönetim biçimiyle ilgili değildir.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
İkili teşkilat, devletin doğu ve batı olarak iki merkezden yönetilmesidir. Bu durum bir yönetim organizasyonudur ancak demokratik bir yapıdan ziyade geniş toprakların yönetimini kolaylaştırmayı amaçlar.
Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Ahiret inancı dini bir unsurdur. Kurganlara eşya konulması gibi ritüellerle ilgilidir; siyasi veya demokratik yönetim mekanizmalarıyla bir bağlantısı yoktur.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Kağanın isteğinin kabul edilmemesi — Meclis denetimi (Demokratik)
B. Hanedan malı sayılması — Mutlakiyetçi yapı
C. Bağımsızlık — Ulusal karakter
D. İkili Teşkilat — Federatif yönetim denemesi
E. Ahiret İnancı — Dini inanç
Adım 7 — Son Doğrulama
Demokrasinin temel ilkelerinden biri, tek bir kişinin mutlak hakimiyetinin sınırlandırılması ve karar süreçlerine başkalarının dahil olmasıdır. Kurultay üyelerinin (Toygunlar) görüş bildirmesi ve kağanın kararını etkileyebilmesi bu tanıma tam olarak uyar.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) Kağanin her isteğinin kurultayda kabul edilmemesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Kurultay (Toy)
- Tanım: İslam öncesi Türklerde siyasi, askeri ve ekonomik kararların alındığı meclis.
- Bu problemde: Hükümdarın yetkilerini dengeleyen ve demokratik nitelik taşıyan organ olarak karşımıza çıkar.
2. Töre
- Tanım: Yazısız hukuk kuralları.
- Bu problemde: Hükümdar dahil herkesin töreye uymak zorunda olması, “hukukun üstünlüğü” kavramının (demokratik bir temel) ilk örneklerindendir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Bağımsızlık ve Demokrasi Karıştırma
- Yanlış: Bağımsızlığa önem verilmesi halkın iradesidir, dolayısıyla demokratiktir.
- Doğru: Bağımsızlık devletin dış ilişkilerdeki statüsüdür; demokrasi ise devletin iç yönetim biçimi ve halkın/meclisin yönetimdeki etkisidir.
- Neden: Bir devlet tam bağımsız olup bir diktatör tarafından da yönetilebilir.
Kurultay yapısının diğer demokratik özellikleri hakkında daha detaylı bilgi ister misin?