isim fiil yüklem olur mu
İsim fiil yüklem olur mu?
Cevap:
Türkçe dil bilgisi açısından isim fiil (mastar, gerund) dediğimiz yapılar, yani eylemden türeyen isimler, cümlede bazı görevler üstlenirler. Ancak, isim fiilin yüklem olması durumu biraz daha tartışmalıdır ve öğrenilmesi önemlidir.
1. İsim Fiil (Mastar, Gerund) Nedir?
- İsim fiil, fiilden türeyen ve isim gibi kullanılan kelime türüdür.
- Genellikle -mek, -mak ekleriyle oluşturulur: gitmek, okumak, konuşmak, yazmak gibi.
- Cümle içinde; özne, nesne ya da dolaylı tümleç gibi isim görevlerinde olabilirler.
Örnekler:
- Gitmek zorundayım. (İsim fiil, özne)
- Kitap okumak faydalıdır. (İsim fiil, özne)
- Yürümek iyidir. (İsim fiil, özne)
2. Yüklem Nedir?
- Yüklem, cümledeki en önemli öğedir ve genellikle cümlenin fiilidir.
- Yüklem, cümlenin anlamını tamamlar, eylemi ya da durumu bildirir.
- Yüklem, fiil ya da isim (isim cümlelerinde) olabilir.
3. İsim Fiil Yüklem Olur mu?
Burada önemli soru şudur: İsim fiil yüklem olabilir mi?
- Doğrudan “isim fiil” tek başına yüklem olamaz.
- Çünkü isim fiil, isimdir; yani cümlede isim görevindedir.
- Ancak, isim fiilin içinde bulunduğu çekimli şekiller, yani –yor eki alan ya da cümlede ek-fiil (to be gibi) ile kurulan yapılar yüklem olabilir.
Örnek:
- “Gitmek zorundayım.”
Burada:
- “Gitmek” isim fiil (mastar) olarak özne görevindedir.
- “Zorundayım” yüklemdir, yani cümleyi tamamlayan fiildir.
Yalnızca “Gitmek” kelimesi yüklem değildir, yüklem görevini yapmaz.
4. İsim Fiilden Türeyen Yüklem Örnekleri
İsim fiiller çoğunlukla yüklem değilken, isim-fiilin çatılandığı (yapısına eklenen) bazı yapılarla yüklem haline gelebilir:
-
Ek-Fiilli Cümleler:
- “Yazmak güzel sanatların başıdır.”
- Burada “yazmak” isim fiildir ve yüklem görevindedir (isim cümlesi).
-
Yardımcı Fiil ile Birlikte:
- “Yazmak istiyorum.”
- Burada “yazmak” mastar, yüklemi oluşturan “istiyorum” yardımcı fiildir.
Yani tam olarak, yalnızca isim fiilin yüklem olması değil, isim fiilin kullanıldığı yapının yüklem olması mümkündür.
5. Özet Tablosu
| Konsept | Örnek Cümle | İsim Fiil Görevi | Yüklem Görevi | Yorum |
|---|---|---|---|---|
| İsim Fiil Tek Başına | Gitmek eğlencelidir. | Özne | Eğlencelidir (isim cümlesi yüklem) | İsim fiil özne, yüklem değil |
| İsim Fiil + Yardımcı Fiil | Yazmak istiyorum. | Nesne | İstiyorum (yüklem) | Yüklem yardımcı fiil |
| İsim Fiil Yüklem | Yazmak güzel iştir. | Yüklem (isim cümlesi) | Yazmak (isim cümlesi yüklem) | İsim fiil isim cümlesinde yüklem olabilir |
| İsim Fiil Nesne | Kitap okumayı seviyorum. | Nesne (fiilimsilik) | Seviyorum (fiil) | Yüklem fiil |
6. Sonuç
- İsim fiil, kendi başına genellikle cümlede yüklem olamaz.
- Ancak, isim cümlesi içinde, isim fiil yüklem görevinde olabilir.
- Ayrıca, isim fiilin içinde kullanıldığı yapılarla (yardımcı fiil, ek fiil) birlikte yüklem oluşturabilir.
- Bu nedenle, “isim fiil yüklem olur mu?” sorusunun cevabı şartlıdır: isim fiilin kendisi değil, yapısı ve bağlamı yüklem görevini belirler.
Dipnot:
Bu konu Türkçe dil bilgisinde sıkça karıştırılır çünkü isim fiiller hem isim, hem de fiilimsi özellikleri taşır ve yüklem kavramı bu çerçevede karmaşıklaşır.