ise nin değili
İse nin değili
Cevap:
Mantıkta “ise” bağlacı genellikle “p ise q” (ya da “p → q”) şeklinde ifade edildiğinde bir koşullu önermeyi temsil eder. Bunun negasyonu (yani “p ise q” önermesinin değili) mantıksal olarak “p ve (değil q)” biçiminde ifade edilir. Daha kısa bir gösterimle:
- “p → q” ifadesinin değili: “p ∧ ¬q”
Bu konuyu derinlemesine anlamak için aşağıdaki başlıklara göz atalım.
İçindekiler
- Giriş
- Mantıkta “İse” Bağlacı (Koşullu Önerme)
- “p → q” İçin Doğruluk Tablosu
- “p → q” Önerme Türünün Negasyonu
- Negasyonun Doğruluk Tablosu
- Örneklerle Açıklama
- Önemli Notlar ve Sık Karıştırılan Noktalar
- Özet Tablo
- Kısa Özet
1. Giriş
Mantık, günlük hayatta ve matematiksel temellerde pek çok alanda karşımıza çıkar. Koşullu önermeler (“eğer … ise …”) özellikle programlama, matematik ve felsefe gibi disiplinlerde sıkça kullanılır. “p ise q” şeklindeki önermeler, İngilizcede “if p, then q” diye anılır ve p → q biçimiyle gösterilir. Bu tür önermelerin hangisinin doğru ya da yanlış olduğunu anlamak için doğruluk tabloları ve negasyon (olumsuzlama) işlemleri oldukça önemlidir.
2. Mantıkta “İse” Bağlacı (Koşullu Önerme)
- “p ise q” ifadesi, “p doğru olduğunda q da doğru olmak zorunda” anlamına gelir.
- Mantıkta bu, p → q sembolüyle gösterilir.
- Burada p ve q birer önerme (yani kesinlikle doğru veya yanlış olan ifadeler) olabilir.
Örneğin:
- p: “Hava yağmurlu.”
- q: “Şemsiye alırım.”
“p ise q” = “Eğer hava yağmurluysa, şemsiye alırım.”
Bu önermede hava yağmurlu olduğunda şemsiye almazsanız, tüm ifade yanlış olur. Ancak hava yağmurlu değilse, koşul boşa düştüğü için önermenin doğruluk değeri otomatik olarak doğru kabul edilir. Bu, koşullu ifadenin mantıksal tanımıyla ilişkilidir.
3. “p → q” İçin Doğruluk Tablosu
Aşağıdaki tabloda p ve q önermelerinin tüm olası doğruluk değerleri ve buna göre “p → q” ifadesinin alacağı doğruluk değerini görebilirsiniz.
| p | q | p → q |
|---|---|---|
| D (Doğru) | D (Doğru) | D (Doğru) |
| D (Doğru) | Y (Yanlış) | Y (Yanlış) |
| Y (Yanlış) | D (Doğru) | D (Doğru) |
| Y (Yanlış) | Y (Yanlış) | D (Doğru) |
- D: Doğru
- Y: Yanlış
Tabloda dikkat edilmesi gereken nokta: p doğru, q yanlış olduğunda “p → q” önermesi yanlış olur; diğer tüm durumlarda doğrudur.
4. “p → q” Önerme Türünün Negasyonu
“Negasyon” (değil alma) mantıksal olarak bir ifadenin içerdiği anlamı tersine çevirir.
- “p → q” ifadesi “p ise q (doğru)” anlamına gelir.
- Bu ifadenin negasyonu, “p ise q” ifadesini yanlış yapan durumu işaret eder.
Mantıkta bilinen sonuç:
$
p → q \text{ ifadesinin negasyonu } p \land \lnot q \text{ şeklindedir.}
$
Bunu sözel olarak açıklarsak:
- “p doğru olmasına rağmen q’nun yanlış olduğu” durum, “p → q” ifadesini yanlışlar.
5. Negasyonun Doğruluk Tablosu
Negasyon olan p ∧ ¬q (p ve q’nun değili) ifadesinin doğruluğunu gösteren tablo aşağıdadır.
| p | q | ¬q | p ∧ ¬q |
|---|---|---|---|
| D (Doğru) | D (Doğru) | Y (Yanlış) | Y (Yanlış) |
| D (Doğru) | Y (Yanlış) | D (Doğru) | D (Doğru) |
| Y (Yanlış) | D (Doğru) | Y (Yanlış) | Y (Yanlış) |
| Y (Yanlış) | Y (Yanlış) | D (Doğru) | Y (Yanlış) |
Bu tablo bize şunu gösterir:
- p ve q aynı anda (p doğru, q yanlış) olduğunda p ∧ ¬q ifadesi doğru olur.
- Diğer tüm durumlarda ifadenin sonucu yanlış.
Tam da bu satır (p=D, q=Y) “p → q” ifadesinin yanlış olduğu tek durumdur. Dolayısıyla tam olarak koşullu önermenin altını oyan, onu yanlışlayan durum budur.
6. Örneklerle Açıklama
-
Örnek:
- p: “Ders çalıştım.”
- q: “Sınavdan geçtim.”
- “p → q”: “Ders çalıştıysam, sınavdan geçtim.”
- Negasyon: “Ders çalışmama rağmen sınavdan geçemedim.” (p doğru, q yanlış)
-
Örnek:
- p: “Bugün yağmur yağıyor.”
- q: “Arabayla gidiyorum.”
- “p → q”: “Bugün yağmur yağıyorsa, arabayla gidiyorum.”
- Negasyon: “Yağmur yağmasına rağmen arabayla gitmiyorum.” (p doğru, q yanlış)
Bu örneklerde görüldüğü gibi, “p → q” ifadesini yanlış kılan tek senaryo p doğruyken q’nun yanlış olmasıdır.
7. Önemli Notlar ve Sık Karıştırılan Noktalar
- p → q ile p ∧ q aynı şey değildir.
- “p → q” bir koşulu ifade eder; “p ∧ q” ise her iki önermenin de eşzamanlı doğru olduğunu belirtir.
- İse ifadesinin (p → q) matematiksel anlamı, günlük dildeki “eğer p olursa q da mutlaka olur” şeklinde bir garantidir.
- Günlük dilde bazen “p yanlışsa, p → q geçerli olur” durumu kafa karıştırabilir. Ancak mantıkta bu bir kuraldır: İşe koşulu boşa düşer ve tüm ifade doğru kabul edilir.
- Bir ifadenin negasyonunun nasıl alındığı, genelde farklı mantık formülleri veya De Morgan yasaları kullanılarak bulunabilir. Fakat “p → q” için bilinen net sonuç p ∧ ¬q şeklindedir.
8. Özet Tablo
| Önerme | Mantıksal Gösterim | Anlamı | Doğruluk Koşulu |
|---|---|---|---|
| p → q (ise) | p → q | “p doğru ise q da doğru olmalı.” | Sadece p=Doğru, q=Yanlış olduğunda yanlış |
| (p → q) ‘nin negasyonu | ¬(p → q) | “p doğru olup q yanlış olursa, koşullu önerme boşa çıkar.” | Doğru olduğu tek durum: p=Doğru & q=Yanlış, yani p ∧ ¬q |
Bu tabloda görüldüğü gibi, koşullu önermenin negasyonu, yalnızca p doğru ve q yanlış olduğunda geçerlilik kazanır.
9. Kısa Özet
- “p → q” ifadesi yalnızca p doğru, q yanlış durumunda yanlış çıkar.
- Dolayısıyla, “p → q” ifadesinin negasyonu tam olarak p ∧ ¬q (p doğru ve q yanlış)” durumunu ifade eder.
- Mantıkta bu tutarlılık, koşullu ifadenin nasıl çalıştığını anlamamızı sağlar ve pek çok matematiksel ve programlama yapısının temelini oluşturur.
Sonuç olarak: “İse”nin (yani “p → q” ifadesinin) değili “p ∧ ¬q” şeklinde yazılır ve “p doğruyken q yanlış” olduğu durumda geçerlilik kazanır.