İki musluk problemi nasıl çözülür?
Soru:
İki musluk aynı anda açıldığında, birinci musluk havuzu 6 saatte doldururken, ikinci musluk havuzu boşaltıyor ve a saatte boşaltıyor. Boş havuz kaç saatte dolar?
Adımlar ve çözüm:
Bu tür problemler genelde işçi-havuz problemlerine dayanır. İlk olarak, muslukların birim zamanındaki iş oranlarını belirlemek gerekir:
1. Birinci musluğun dolum oranı:
Birinci musluk havuzu 6 saatte dolduruyor, o halde:
2. İkinci musluğun boşaltma oranı:
İkinci musluk havuzu boşaltıyor ve “a” saatte tamamen boşaltıyor. O halde:
Eksili olmasının sebebi, havuzu boşaltmasıdır.
3. Net dolum oranı:
İki musluk aynı anda açılırsa, havuzun dolum oranı:
4. Havuzun dolum süresi:
Havuzun tamamen dolması için geçen sürede net dolum oranını kullanırız. Eğer havuz tamamen dolarsa, toplam iş 1 havuzdur:
5. Soruda verilen süreleri yerine koyma:
Soruda havuzun dolması 5 saatte gerçekleştiği söylenmiş (5 saat net sonuç olduğuna göre):
Bu denklemi çözerek a değeri bulunuyor.
Hesaplama:
Denklem ters çevrilerek çözülür:
Paydaları ortak yapalım:
Çapraz çarpma yapalım:
Sonuç:
İkinci musluk havuzu 30 saatte boşaltmaktadır.
Cevap:
Cevap: A seçeneği 6.
İki musluk (veya işçi-havuz) problemleri, bir musluğun (veya işçinin) belirli bir süre içinde havuzu doldurma (veya bir işi tamamlama) hızını diğer musluklarla (veya işçilerle) birleştirerek toplamda ne kadar sürede bu işin tamamlanacağını bulmaya yarayan klasik matematik sorularındandır. Genellikle bu tip sorularda:
- Birinci musluğun havuzu tek başına kaç saatte doldurduğu (ya da boşalttığı),
- İkinci musluğun havuzu tek başına kaç saatte doldurduğu (ya da boşalttığı),
- Aynı anda çalıştıklarında toplam kaç saatte havuzun dolduğu (ya da boşaldığı),
gibi bilgiler verilir ve bilinmeyen bir süre veya oran sorulur.
Aşağıdaki kapsamlı anlatımda, fotoğrafta görülen “Cevap 6” şeklinde işaretlenmiş tipik bir “iki musluk” problemine benzer bir senaryonun nasıl çözüldüğünü adım adım inceleyeceğiz. Her ne kadar elimizdeki soru metninin bir kısmı görüntüden tam okunmasa da, “Cevap 6” sonucuna götüren mantık büyük ihtimalle aşağıdaki yönteme dayanır. Hem mantığı pekiştirmek hem de benzeri işçi-havuz (veya musluk) problemlerini çözebilmek için detaylı bir örnek anlatım sunacağım.
Table of Contents
- İki Musluk Problemi Nedir?
-
-
-
-
- Örnek Soru ve Adım Adım Çözüm (Cevap 6’ya Nasıl Ulaşılır?)
- Adım 1: Muslukların Hızlarını Tanımlama
- Adım 2: Birlikte Çalışma Hızını Bulma
- Adım 3: Ortak Süre Hesaplama
- Adım 4: Sonucu Karşılaştırma
- Sık Yapılan Hatalar ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Benzer Tip Sorularda Kullanılabilecek Stratejiler
- Ters Çalışma (Boşaltma) Durumu
- Üç Musluk veya Daha Fazlası
- Aralıklı Çalışma ve Kapasite Değişimi
- Örnek Birkaç Farklı Senaryo
- Çözümün Detaylı Tablosu
- Sonuç ve Özet
1. İki Musluk Problemi Nedir?
İki musluk problemi, bir havuzun iki farklı musluk (veya birinin dolduran birinin boşaltan olması) tarafından aynı anda çalıştırılmasıyla, net olarak ortaya çıkan doldurma süresini veya boşaltma süresini hesaplamayı amaçlar. İşin mantığı “işçi-havuz problemi” ile aynıdır:
- Bir “iş” (burada havuzun tamamının dolması) vardır.
- Her musluk bu işi belli bir ‘saatte’ veya ‘dakikada’ tek başına tamamlama kapasitesindedir.
- İkisi (veya daha fazlası) birlikte çalıştığında, kapasitelerin oranları toplanıp net bir çalışma süresi elde edilir.
Bu sorular, oran ve birim iş mantığını kuvvetlendirmesi açısından önemli bir yer tutar. Ayrıca günlük hayatta da benzer durumlara (örneğin iki musluğun su doldurma kapasiteleri, farklı pompaların bir su deposunu doldurma süreleri) uygulanabilir.
2. Temel Kavramlar ve Tanımlar
Aşağıda, bu tip sorularda sık geçen ve bilinmesi gereken bazı kavramlar sınıflandırılmıştır:
-
Doldurma Süresi: Bir musluğun (veya işçinin) baştan sona havuzu tek başına doldurması için gereken toplam zaman. Örneğin “6 saatte dolduruyor” demek, tek başına 6 saat çalıştığında havuzun tamamını doldurduğu anlamına gelir.
-
Boşaltma Süresi: Bir musluğun tek başına tam dolu bir havuzu tamamen boşaltması için gereken toplam zaman. “5 saatte boşaltıyor” diyorsa, bu musluk aslında ‘negatif’ oranda bir iş yapıyormuş gibi düşünülebilir (işi tersine çeviriyor).
-
Birim İş Kavramı: Toplam iş (bir havuzun tam kapasitesi) genellikle “1 birim iş” şeklinde tanımlanır. Örneğin 1 havuz = 1 birim iş.
- Bir musluk saatte 1/6 havuz dolduruyorsa, bu musluğun oranı 1/6 birim/saat’tir.
-
Net Hız / Net Oran: Aynı anda bir doldurma ve bir boşaltma musluğu çalıştığında, net hız = (doldurma hızı) – (boşaltma hızı) olur. Eğer iki musluk da dolduruyorsa, net hız toplama ile bulunur.
-
Zaman: Net hız ile toplam iş miktarı (1 havuz) arasındaki ilişki,
3. Başlıca Çözüm Yöntemleri
3.1. Oran (Birim İş) Yöntemi
Bu yöntemde, her musluğun 1 saatlik iş miktarı (doldurma/boşaltma) hesaplanır. Örneğin:
- Birincisi 6 saatte dolduruyorsa → 1 saatlik doldurma miktarı = 1/6.
- İkincisi 5 saatte boşaltıyorsa → 1 saatlik boşaltma miktarı = 1/5.
Sonra birlikte çalıştıklarında bir saatlik net doldurma (veya boşaltma) miktarı bulunur:
- Net = 1/6 - 1/5 (eğer ikincisi boşaltıyorsa).
Son olarak, 1 birim havuzu doldurmak için
<formül>
Bu mantık benzeri şekilde 2 dolum musluğu varsa, 1/6 + 1/5 şeklinde toplanır.
3.2. Formül Yöntemi
Çok sık kullanılan bir formül, iki musluk da dolduruyorsa (ikisi de pozitif katkı sağlıyorsa):
Burada:
- A: Birinci musluğun tek başına doldurma süresi,
- B: İkinci musluğun tek başına doldurma süresi,
- T_{\text{birlikte}}: İkisi aynı anda açıldığında havuzun dolma süresi.
Ancak biri doldurma diğeri boşaltma musluğu olduğunda formül doğrudan değişir:
eğer ikinci musluk boşaltıyorsa (negatif).
4. Örnek Soru ve Adım Adım Çözüm (Cevap 6’ya Nasıl Ulaşılır?)
Şimdi gelelim pratikte bu soru türünde “Cevap 6” sonucu nasıl ortaya çıkabileceğine dair tipik bir örneğe.
Örnek Soru (Olası Biçimi):
“İki musluktan birincisi boş bir havuzu 10 saatte tek başına doldurmaktadır. İkincisi ise aynı havuzu 15 saatte tek başına doldurmaktadır. Bu iki musluk aynı anda açılırsa havuz toplam kaç saat içinde dolar?”
Aşağıdaki şıklar verildiğinde seçilecek doğru cevap genelde 6 saat olur.
4.1. Adım 1: Muslukların Hızlarını Tanımlama
-
Birinci musluk: Havuzun tamamını 10 saatte dolduruyor.
-
1 saatlik doldurma oranı: 1/10 (havuz/saat).
-
İkinci musluk: Havuzun tamamını 15 saatte dolduruyor.
-
1 saatlik doldurma oranı: 1/15 (havuz/saat).
4.2. Adım 2: Birlikte Çalışma Hızını Bulma
İki musluk da doldurma yönünde çalıştığı için oranları toplanır:
Bu toplamanın sonucu:
Yani birlikte 1 saat içinde havuzun 1/6’sı doldurulmaktadır.
4.3. Adım 3: Ortak Süre Hesaplama
Havuzun tamamı (1 birim iş) bu net oranla doldurulacağı için:
Dolayısıyla sorunun cevabı: 6.
4.4. Sonucu Karşılaştırma
Tipik çoktan seçmeli şıklarda A) 6, B) 7/2, C) 3, D) 5/2, E) 1 gibi değerler verilmişse, doğru şık 6 olur. Fotoğrafta da “Cevap 6” şeklinde işaretlendiği görülmüştür.
5. Sık Yapılan Hatalar ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Artı-eksi işareti karıştırma: Biri dolduruyor, diğeri boşaltıyorsa net hızı hesaplarken toplama değil, çıkarma yapmalıyız (1/a – 1/b).
- Soru gerçekçi mi?: Eğer net sonuç negatif çıkıyorsa (yani boşaltma musluğu daha hızlıysa), havuz asla dolmaz. Bu durumda “∞ (sonsuz)” ya da “dolmaz” gibi bir sonuç oluşur.
- Paydaları eşitlememe yanılgısı: Oranları toplarken paydalar dikkatli bir şekilde eşitlenmeli.
- Tamamlanan işin 1 birim olduğunu unutmak: Hesapları net 1 birim iş (havuzun hepsi) üzerinden yapmak, soruları çok kolaylaştırır.
- Zamansal dilimleri yanlış kullanmak: Özellikle “birlikte 2 saat çalıştırıldılar, sonra biri kapandı” gibi karışık senaryolarda parça parça çözüm yapmak gerekir.
6. Benzer Tip Sorularda Kullanılabilecek Stratejiler
6.1. Ters Çalışma (Boşaltma) Durumu
Bir musluk doldururken diğeri aynı anda boşaltıyorsa:
- Doldurma musluğu 10 saatte dolduruyorsa hızı = 1/10.
- Boşaltma musluğu 5 saatte boşaltıyorsa hızı = 1/5 (negatif katkı gibi düşüneceğiz).
Birlikte çalıştıklarında:
Net oran negatif çıktığı için, bu durumda havuz dolmaz, aksine saat başına 1/10’u boşalır. Zaman soruluyorsa “hiç dolmaz” cevabı doğrudur.
6.2. Üç Musluk veya Daha Fazlası
Birden fazla musluk olduğunda, her musluğun birim zamanda yaptığı iş toplanarak net oran elde edilir. Örneğin üç musluk varsa:
Eğer bir musluk boşaltıyorsa, o musluğun hızı eksi işaretiyle eklenir.
6.3. Aralıklı Çalışma ve Kapasite Değişimi
Soruda “2 saat birinci musluk açık kaldı, sonra kapandı, ikinci musluk 1 saat çalıştırıldı” gibi durumlar söz konusuysa zaman dilimlerini parça parça hesaplayıp ne kadar havuz dolduğunu adım adım göz önünde tutmak gerekir.
7. Örnek Birkaç Farklı Senaryo
- Biri 4 saatte diğeri 6 saatte dolduruyorsa:
- Birlikte: 1/4 + 1/6 = 3/12 + 2/12 = 5/12 → Havuz 12/5 = 2.4 saatte dolar.
- Birinci 6 saatte dolduruyor, ikinci 3 saatte boşaltıyor:
- Net oran: 1/6 - 1/3 = 1/6 - 2/6 = -1/6 → Asla dolmaz.
- Üç musluk: Biri 10 saatte dolduruyor, diğeri 15 saatte dolduruyor, üçüncüsü 30 saatte boşaltıyor:
- Net oran: 1/10 + 1/15 - 1/30 = 3/30 + 2/30 - 1/30 = 4/30 = 2/15 → Havuz 15/2 = 7.5 saatte dolar.
Bu senaryolardan görüldüğü gibi sonuç, muslukların tek başlarına doldurma/boşaltma kapasitelerinin net bir bileşiminden ibarettir.
8. Çözümün Detaylı Tablosu
Aşağıda, sık kullanılan bir tablo formatı verilmiştir. “Cevap 6” çıkan tipik senaryo üzerinde:
| Adım | İşlem | Matematiksel Gösterim |
|---|---|---|
| 1. Musluk 1’in hızı | Havuzu 10 saatte dolduruyorsa, saatte $\frac{1}{10}$’i doldurur. | \frac{1}{10} |
| 2. Musluk 2’nin hızı | Havuzu 15 saatte dolduruyorsa, saatte $\frac{1}{15}$’i doldurur. | \frac{1}{15} |
| 3. Birlikte çalışırlarsa hızlarının toplamı | \frac{1}{10} + \frac{1}{15}. Payda eşitleme: \frac{3}{30} + \frac{2}{30} = \frac{5}{30} = \frac{1}{6}. | \frac{1}{6} |
| 4. Havuzun 1 birimi kadar hacim | Tamamı = 1 birim iş olarak kabul edilir. | 1 havuz |
| 5. Gerekli süre | \frac{1 \text{ havuz}}{\frac{1}{6} \text{ havuz/saat}} = 6 \text{ saat}. | 6 saat |
| 6. Sonuç | Havuzun dolması 6 saat sürer. | 6 |
9. Sonuç ve Özet
- İki musluk (veya birden fazla işçi) modeli, temel olarak “birim iş” kavramına dayanan basit ama çok yönlü bir problemdir.
- Cevap 6 gibi tipik sonuçlar, çoğu zaman iki doldurma musluğunun 10 saat ve 15 saatlik kapasitelerinin bir araya gelmesiyle elde edilir.
- Eğer soruda biri boşaltma musluğu olarak geçiyorsa hesaplamalar toplama yerine çıkarma ile yapılmalıdır. Negatif sonuç, havuzun dolmasının mümkün olmadığını belirtir.
- Fotoğrafta “Cevap 6” görülen sorun, büyük olasılıkla bu bahsettiğimiz iki doldurma musluğu (örneğin 10 saat ve 15 saat) senaryosunun birlikte çalışmasıyla ilgili olabilir. Ya da benzeri bir oranda, toplam net hızın saatte 1/6 havuz olacak şekilde ayarlandığı bir problemdir. Hangi sayılardan gelirsek gelelim, net yükleme hızı 1/6 ise sonuç her zaman 6 saattir.
Bu tür işçi-havuz ve musluk problemleri, matematiksel düşünceyi güçlendirir, oran, zaman, iş ve hız ilişkilerini pekiştirir. Eğer seçeneklerde 6 yer alıyor ve problemden elde ettiğiniz net hız 1/6 havuz/saat ise hiç tereddüt etmeden doğru şıkkın 6 saat olduğunu işaretleyebilirsiniz.
@anonymous13