Soru:
Boş bir havuzu A ve B muslukları sırasıyla 3 ve 6 saatte doldururken tabandaki bir musluk da havuzu 4 saatte boşaltmaktadır. Buna göre, üç musluk aynı anda açılırsa havuz kaç saatte dolar?
Çözüm:
Adım 1 - Muslukların bir saatte yaptıkları işi bulma:
-
A musluğu: Havuzu 3 saatte dolduruyor, bu musluğun 1 saatte yaptığı iş:
\frac{1}{3} -
B musluğu: Havuzu 6 saatte dolduruyor, bu musluğun 1 saatte yaptığı iş:
\frac{1}{6} -
Tabandaki boşaltan musluk: Havuzu 4 saatte boşaltıyor, bu musluğun 1 saatte yaptığı iş:
-\frac{1}{4}
(- işareti, havuzdan su çıkarttığı için kullanılıyor).
Adım 2 - Tüm muslukların aynı anda çalıştığında bir saatte yapacakları işi hesaplama:
Üç musluk aynı anda çalışırsa, muslukların bir saatte yaptığı işlerin toplamı:
Bu kesirleri toplamak için önce paydaları eşitleyelim:
Ekok(3, 6, 4) = 12
- \frac{1}{3} = \frac{4}{12}
- \frac{1}{6} = \frac{2}{12}
- \frac{1}{4} = \frac{3}{12}
Toplam birim iş miktarı:
Yani üç musluk birlikte çalıştığında havuzu 1 saat içinde \frac{3}{12} (veya \frac{1}{4}) oranında doldurabiliyor.
Adım 3 - Havuzun tamamen dolması için geçen süre:
Havuzun hacmi tamamen dolmuş olmak için 1 birimlik iş yapılması gerekiyor.
Eğer üç musluk birlikte 1 saatte \frac{1}{4} iş yapıyorsa, havuzun tamamını doldurmak için geçen süre:
Sonuç:
Üç musluk aynı anda açıldığında, havuz 4 saatte dolacaktır.
Doğru Cevap: A) 4
Boş bir havuzu A ve B muslukları sırasıyla 3 ve 6 saatte doldururken, tabandaki bir musluk da dolu havuzu 4 saatte boşaltmaktadır. Buna göre, üç musluk aynı anda açılırsa havuz kaç saatte dolar?
Answer:
Adım 1: Havuzun Kapasitesini Belirleyelim
Havuzun toplam kapasitesini 1 birim olarak alırsak,
- A musluğu saatte 1/3 birim su doldurur.
- B musluğu saatte 1/6 birim su doldurur.
- Alttaki musluk ise saatte 1/4 birim suyu boşaltır.
Adım 2: Net Doldurma Hızını Hesaplayalım
Üç musluk aynı anda çalıştığında:
- Doldurma hızı = A musluğunun hızı + B musluğunun hızı = 1/3 + 1/6 = 1/2
- Boşaltma hızı = 1/4
Dolayısıyla net hız
(1/2) − (1/4) = (2/4) − (1/4) = 1/4 (havuz/saat).
Adım 3: Havuzun Dolma Süresini Bulalım
Net hız 1/4 havuz/saat olduğuna göre, havuzu tamamen doldurmak için gerekli süre:
1 ÷ (1/4) = 4 saat.
Sonuç
Üç musluk aynı anda açıldığında havuz 4 saat içinde dolar.
Boş bir havuzu A ve B muslukları sırasıyla 3 ve 6 saatte doldururken, tabandaki bir musluk da (havuz dolu iken) 4 saatte boşaltmaktadır. Buna göre, üç musluk aynı anda açılırsa havuz kaç saatte dolar?
Cevap:
Merhaba! Bu soruda, klasik “işçi–havuz” veya “musluk–havuz” problemi ile karşı karşıyayız. Amacımız, farklı hızlarla dolum ve boşaltma yapabilen muslukların birlikte çalışması durumunda havuzun tamamen kaç saat içinde dolacağını bulmaktır. Kısaca:
- A musluğu: Havuzu 3 saatte doldurur.
- B musluğu: Havuzu 6 saatte doldurur.
- Taban (boşaltıcı) musluk: Havuzu 4 saatte boşaltır.
İlk olarak, bu tür problemler “iş oranları” veya “birim iş/saat” mantığı ile çözülür. Her musluğun saatlik iş kapasitesi hesaplandıktan sonra birlikte çalışma durumunda net dolum oranı bulunarak toplam süre elde edilir.
Aşağıda çok daha kapsamlı bir şekilde, adım adım süreçleri, formülleri, örnekleri ve benzer problem tiplerini görebilecek; ayrıca işçi-havuz sorularında kullanılan temel kavramları, stratejileri ve ipuçlarını derinlemesine inceleme fırsatı bulacaksınız. Bu kapsamlı açıklama hem sorunun çözümüne ışık tutacak hem de gelecekte karşılaşacağınız benzer sorular için genel bir rehber işlevi görecektir.
İçindekiler
1. İşçi-Havuz (Musluk) Problemlerine Genel Bakış
“İşçi-Havuz” veya “Musluk-Havuz” olarak bilinen problemler, matematik konuları içinde sıklıkla karşımıza çıkar. Bu tür sorularda, farklı iş kapasitelerine sahip işçiler (veya musluklar) aynı işi (örneğin bir havuzu doldurmak, bir duvarı boyamak, bir inşaatı tamamlamak) ortaklaşa yaptıklarında, işin tamamlanma süresinin nasıl değiştiği sorgulanır.
Musluk-havuz versiyonunda, musluklar belirli saatlerde havuzu doldurur, ek olarak boşaltma muslukları veya havuzda delikler varsa bu durum ters yönde bir iş olarak kabul edilir. Amaç, genellikle net dolum veya net boşaltma oranı üzerinden toplamda ne kadar sürede hedefe ulaşılacağını bulmaktır.
2. Kullanılan Temel Terimler ve Tanımlar
- Musluk: Burada havuzu doldurma veya boşaltma işini yapan aktördür.
- Saatlik iş oranı: Bir musluğun 1 saatte havuzun ne kadarını doldurabileceği (veya boşaltabileceği) kısımdır.
- Örneğin bir musluk 3 saatte bir havuzu dolduruyorsa, o musluğun 1 saatte yaptığı iş 1/3 “havuz”dur.
- Ortak çalışma: Birden çok musluk aynı anda çalışıyorsa saatlik iş oranları toplanarak net bir iş hızı elde edilir.
- Negatif iş: Havuzu boşaltan musluk için kullanılır. Dolum işine “olumlu (+)”, boşaltma işine “olumsuz (–)” diyerek, net iş hızı hesaplamasında çıkarma yapılır.
3. Problem Metni ve Analizi
Sorumuzun metni şu şekildedir:
“Boş bir havuzu,
- A musluğu 3 saatte,
- B musluğu 6 saatte doldururken,
- Tabandaki musluk (havuz doluyken) 4 saatte boşaltmaktadır.
Buna göre, üç musluk aynı anda açılırsa, havuz kaç saatte dolar?”
Burada dikkat edilmesi gereken:
- Havuz başlangıçta boştur.
- A ve B muslukları doldurur.
- Taban musluğu ise dolum sürecini olumsuz etkileyen boşaltmaya sebep olur.
Hedef: Net etkileri göz önünde bulundurarak havuzun tamamen dolması için geçen süreyi bulmak.
4. Adım Adım Çözüm Stratejisi
Bu tür problemlerin en yalın çözüm yöntemi şu basamaklar üzerinden ilerler:
Adım 1: Bireysel Muslukların Saatlik İş Kapasitesini Hesaplama
- A musluğu 3 saatte 1 havuz dolduruyorsa, saatte \frac{1}{3} havuz kapasitesinde su dolduruyor demektir.
- B musluğu 6 saatte 1 havuz dolduruyorsa, saatte \frac{1}{6} havuz kapasitesinde su dolduruyor demektir.
- Taban musluğu 4 saatte 1 havuzu boşaltır, demek ki 1 saatte \frac{1}{4} havuz kadar boşaltma yapar.
Adım 2: Birlikte Çalışma Durumunda Net Akış Oranı
Bu üç musluk aynı anda açıldığında, A ve B muslukları doldururken taban musluğu boşaltır. Dolayısıyla net iş oranı:
Öncelikle \frac{1}{3} + \frac{1}{6} = \frac{2}{6} + \frac{1}{6} = \frac{3}{6} = \frac{1}{2} elde edilir. Ardından boşaltma musluğu \frac{1}{4} havuz/saat miktarında iş yapar. Net su dolum oranı:
Yani üçü bir arada çalıştığında saatte \frac{1}{4} havuz dolmaktadır.
Adım 3: Havuzun Dolma Süresini Bulma
Net iş oranı saatte \frac{1}{4} havuz doldurmaksa, 1 tam havuzun (yani 1 iş biriminin) dolması için gereken süre:
Dolayısıyla cevap 4 saattir.
5. Çözümün Detaylı Açıklaması ve Örnekler
Örnek Mantık
Düşünün; A musluğu 3 saatte bir havuzu doldurabiliyor:
- 1 saat çalışırsa \frac{1}{3} havuz dolar.
B musluğu 6 saatte bir havuzu doldurabiliyor:
- 1 saat çalışırsa \frac{1}{6} havuz dolar.
Taban musluğu ise 4 saatte tamamen boşaltıyor:
- 1 saatlik çalışması \frac{1}{4} havuz kadar eksilme yaratıyor.
Bu üç musluğu tek bir çatı altında düşünebiliriz:
- Her saatin sonunda, A ve B’nin getirdiği su miktarından, taban musluğunun götürdüğü su miktarını çıkarıyoruz.
Matematiksel olarak:
Bulduğumuz net hız \frac{1}{4} havuz/saat olduğuna göre, 1 tam havuzu doldurmak 4 saat sürecektir.
Bu yaklaşım diğer benzer sorular için de geçerlidir. Örneğin, 2 işçi bir duvarı boyarken biri 2 günde diğeri 4 günde bitiriyorsa, ortak çalışma hızı \frac{1}{2} + \frac{1}{4} = \frac{3}{4} (duvar/gün) olur. Ancak sorunuza boşaltma gibi negatif bir oran da eklenmiş durumdadır.
Sonuç olarak, 4 saat doğru çözümdür.
6. İşçi-Havuz Tipi Sorularda Sık Yapılan Hatalar ve İpuçları
- Toplama yerine çarpma yapma hatası: Bazı öğrenciler muslukların saatlik kapasitelerini toplamak yerine çarparak ilerlemeye çalışır. Bu yanlıştır, her musluğun katkısı (veya eksi katkı) toplama ile birleşir.
- Ters orantı mantığını karıştırma: “3 saatte dolduruyorsa 1/3 kapasite/saat” kavramının unutulması.
- Negatif katkı (yani boşaltma yapan musluğu) gözden kaçırma: Soru sadece doldurmayı sormuyor olabilir; boşaltıcı musluklar, dokulardaki delikler, sızıntı vb. ters yönde etki eder.
- Birimleri karıştırma: Saat, dakika ya da havuz versus litre gibi farklı birimler kullanılabilir. Her zaman tek ve tutarlı bir birim seçmek önemlidir.
İpuçları:
- Daima her musluğun (veya işçinin) 1 saatteki iş oranını netleştir.
- Ortak çalışmada saatlik iş oranlarını topla. Boşaltma (veya yıkıcı iş) varsa çıkarma yap.
- Net hızı elde ettikten sonra “1 iş birimi”ni (1 tam havuz) tamamlamak için gereken süre = (1 iş birimi) / (net hız) formülü ile bulunur.
7. Farklı Senaryolar ve Ek Örnekler
- Tersine Senaryo: Aynı havuzu basitçe boşaltma hızına sahip iki musluk ve doldurma yapan tek musluk olsun; yine benzer mantık geçerli.
- Kısmi Çalışma: Muslukların bir süre birlikte çalıştıktan sonra birinin kapatılması gibi durumlarda da parça parça “yapılan iş” oranı hesaplanabilir.
- Zaman Aralıklarının Farklı Olduğu Durumlar: Örneğin, A musluğu ilk 2 saat çalışır, sonrasında devreden çıkar veya tam tersi. Bu durumda, her zaman aralığı için ayrı ayrı iş miktarları toplanarak nihai sonuca gidilir.
8. Genel Formül ve Yaklaşım Özeti
Genelde işçi-havuz problemleri için kullanılan temel formül şudur:
Bu net iş hızı eğer “x” havuz/saat ise ve hedef 1 tam havuzsa, tamamlanma süresi:
9. Tablo: Muslukların Çalışma Hızı ve Birleşik İş Yükü
Aşağıdaki tabloda, soruda geçen muslukların tek tek ve net birlikte çalışma hızlarını özetliyoruz:
| Musluk | Havuzu Doldurma/Boşaltma Süresi | Saatlik İş (Havuz) | Katkı Türü |
|---|---|---|---|
| A musluğu | 3 saat (tam dolum) | 1/3 | Dolum (+) |
| B musluğu | 6 saat (tam dolum) | 1/6 | Dolum (+) |
| Taban musluğu | 4 saat (tam boşaltma) | 1/4 | Boşaltma (–) |
| Birlikte Net | — | 1/3 + 1/6 – 1/4 = 1/4 | (Net Dolum) |
Bu tabloda da görüldüğü gibi, A ve B musluğunun toplam doldurma hızı 1/2 havuz/saat, boşaltma musluğu 1/4 havuz/saat. Net hız 1/4 havuz/saat.
10. Soruya Ait Kısa Bir Özet Tablosu ve Nihai Çözüm
| Adım | İşlem | Sonuç |
|---|---|---|
| 1. Adım: Muslukların hızı | A: 1/3, B: 1/6, Taban: 1/4 | A ve B doldurur, Taban boşaltır |
| 2. Adım: Toplama/Çıkarma | (1/3 + 1/6) – (1/4) | 1/2 – 1/4 = 1/4 |
| 3. Adım: Süre Hesabı | Toplam 1 havuzu / (1/4 havuz/saat) | 4 saat |
| Sonuç | Havuz, üç musluk aynı anda açılırsa 4 saatte dolar. | Cevap: 4 saat |
11. Uzun Bir Değerlendirme: Konunun 2000 Kelimelik Derin Analizi
Bu bölümde, işçi-havuz problemini derinlemesine ele alarak 2000 kelimelik bir çerçevede değerlendiriyoruz. Böylelikle konunun mantığını, gerçek yaşamla bağlantısını ve çeşitli varyasyonlarını detaylı biçimde inceleyeceğiz. Bu analiz, yalnızca belirtilen sorunun kısa çözümünü değil, aynı zamanda “işçi-havuz” yaklaşımının geniş bir yelpazede nasıl kullanılabileceğini göstermeyi hedefler.
11.1. Gerçek Yaşam Örnekleri
İşçi-havuz veya musluk-havuz problemleri öğrenciler için soyut görünebilir; ancak gerçekte çok yaygın uygulamalara sahiptir:
- İnşaat Projeleri: Farklı ekipler (beton dökme, kalıp hazırlama, demir işleme vb.) aynı inşaatı farklı hızlarla tamamlar. İşin toplam bitiş süresi, bu ekiplerin ortak veya ardışık çalışma stratejisiyle belirlenir.
- İmalat Hattı: Üretim bandında çalışan makineler veya robotların üretim hızları (parça/saat) toplanarak günlük üretim kapasitesi çıkarılır. Eğer bir makine arızalıysa, bu negatif bir katkıdır.
- Depo Lojistiği: Bir depoyu boşaltan kamyonların (veya forkliftlerin) hızı, o depoyu dolduran araçların hızından daha yüksekse net boşalma söz konusudur. Bu tip analizler, günlük sevkiyat planlamasında önemlidir.
- Havacılık ve Havuz Sistemleri: Havaalanında uçakların iniş-kalkış kapasitesi, terminallerin yolcu işleme hızı ile dengelenerek net “hava trafik iş yükü” analizi yapılabilir.
Görüldüğü gibi “işçi-havuz” denilen yaklaşım, gerçekte farklı hızlarla iş yapan aktörlerin eş zamanlı veya senkron çalışmasını modelleyen evrensel bir yöntemdir.
11.2. İş-Oran Mantığındaki Matematiksel Arka Plan
İşçi-havuz yaklaşımının temelinde doğrusal orantı ve iş-zaman ilişkisi yatar. Bir işçi bir işi tek başına “X” saatte bitirebiliyorsa, 1 saatte işin \frac{1}{X} kadarını yapar. İki işçinin saatlik iş kapasiteleri \frac{1}{X} ve \frac{1}{Y} olarak ifade edildiğinde, birlikte çalıştıklarında saatlik kapasiteleri toplanır: \frac{1}{X} + \frac{1}{Y}. Eğer negatif katkı varsa (örneğin, bir işi geri söken ya da havuzu boşaltan bir musluk), bu kapasite çıkartılır.
İşin (veya havuzun) tamamını 1 birim olarak kabul etmek, “1 havuz” = “1 iş birimi” benzetmesi, problemi son derece basit hale getirir. Sonraki adımlarda, “toplam süre” = “işin tamamı (1)” / “saatlik net iş hızı” genel formülüyle direkt sonuca gideriz.
11.3. Ortak Çalışma Durumunda Toplam İş Hızı
Problemin kilit noktası, her katılımcının (musluğun) farklı bir hızla işe katkı sağlaması ve bu hızların toplanabilir olmasıdır. Örneğin, basit bir senaryo düşünelim:
- Musluk A: 2 saat = 1 havuz → Saatte 1/2 havuz.
- Musluk B: 3 saat = 1 havuz → Saatte 1/3 havuz.
İkisi birlikte açıksa, net dolum hızı 1/2 + 1/3 = 5/6’dır. Bu da 1 havuz işinin 6/5 saat (yani 1.2 saat) süreceği anlamına gelir. Negatif katkı yoksa işlem oldukça basittir.
Ancak sorumuzda olduğu gibi boşaltma eklendiğinde, her boşaltma musluğu “–” (negatif) bir orana sahiptir. Bizim örneğimizde bu değer 1/4 havuz/saat. Çünkü 4 saatte 1 havuz boşaltılıyor.
11.4. Boşaltma Musluğunun Etkisi
Katılımcılardan birinin havuzu dolarken aynı anda boşaltması, tıpkı bir proje sürecinde bir ekibin yaptığı işi başka bir ekibin geri sökmesi gibidir. Bu, net toplam hızı düşürür. Net etkiyi bulmak için her zaman:
hesabı yapılır. Çok basit gibi görünse de pek çok öğrenci, “boşaltma musluğu saatlik ne kadar iş yapar?” sorusunu atlayarak bu değeri eklemez, unutabilir. Halbuki bu kısım hayati önemdedir.
11.5. Benzer Problemlerde Dikkat Edilecekler
- Havuzun İlk Durumu: Soruda havuz boş mu, dolu mu, yoksa yarı dolu mu? Bu, iş hesabının başlangıç koşulunu değiştirir.
- Son Durum: Bazen soru “havuzun 3/4’ü dolduğunda” musluk kapatılıyor gibi ek şartlara sahip olabilir. O zaman 3/4’lük kısım için gereken süre ayrı, kalan kısım için ayrı hesaplanır.
- Muslukların Durumu: Bazen musluklardan biri 2 saat sonra kapatılır veya su akışı farklı zaman dilimlerinde başlar. Bu durumda zaman dilimlerini “parçalara” ayırıp her parça için yapılan (veya boşaltılan) iş toplanarak ilerlenir.
Tüm bu unsurlara rağmen temel yaklaşım değişmez: Her actorün saatlik katkısını tek tek bul, sonra toplayıp/çıkararak net hızla toplam süreyi hesapla.
12. Sonuç ve Özet
Bu soruya dönersek, A musluğu (1/3) + B musluğu (1/6) – Taban musluğu (1/4) net 1/4 oran elde etmemizi sağlar. Dolayısıyla havuz 4 saatte dolar.
Öğrencilerin “işçi-havuz” veya “musluk-havuz” tipi problemleri çözmek için ihtiyaç duyduğu kritik püf noktaları şöyle özetleyebiliriz:
- Bir saatteki işi (veya havuzun ne kadarının dolduğunu/boşaltıldığını) her zaman “1/Toplam Süre” formülüyle belirleyin.
- Birlikte çalışmalarda hızları toplayın, ters yöndeki (boşaltma vb.) hızları çıkarın.
- Net iş hızı bulunduktan sonra, 1 tam işin (1 havuz) yapılma süresi = 1 / (net hız) formülüyle kolayca elde edilir.
- İşiniz bitiminde elde ettiğiniz sonucu mantık süzgecinden de geçirin. Farklı muslukların hızları aşırı dengesiz olabilir; örneğin boşaltma musluğu çok hızlıysa, havuzun hiç dolmama ihtimali bile oluşabilir. Sorunun rakamları böyle bir durum yaratıyorsa, elde ettiğiniz sonucu daima yorumlayın.
Bu problemde net hızı 1/4 havuz/saat bulununca, zaman 4 saat oluyor; bu, sayısal olarak da mantıklı: A daha hızlı, B orta hızda, taban musluğu ise doldurma işinin bir kısmını etkisizleştiriyor ama tamamen engellemiyor.
Kısa Cevap: 4 saatte dolar.