İşaret

28762 sayılı Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’ne göre, daire biçiminde, beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgiler oluşan işaretler aşağıdakilerden hangisidir?

Uyarıcı işaretler

Yasaklayıcı işaretler

Emredici işaretler

Acil çıkış ve ilkyardım işaretleri

Yangınla mücadele işaretleri

28762 sayılı Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’ne göre belirtilen işaret türlerine bakalım:

Soruda Tanımlanan İşareti Anlama

Soruda tarif edilen işaret:

• Daire biçiminde
  • Beyaz zemin üzerine siyah piktogram
  • Kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgiler

Bu tür işaretler yasaklayıcı işaretler olarak sınıflandırılır.

Yasaklayıcı İşaretler

Yasaklayıcı işaretler, belirli davranışların ya da hareketlerin yapılmasını engellemek için kullanılır. Bu işaretler:

• Daire şeklindedir.
  • Beyaz bir zemine sahip olup üzerinde siyah bir piktogram (sembol) yer alır.
  • Kırmızı çerçevesi ve diyagonal çizgisi bulunur. Diyagonal çizgi, yasaklamayı net bir şekilde belirtir.

Diğer İşaret Türleri ve Tanımları

İşaret Türü Şekil ve Renk Kullanım Amacı
Uyarıcı işaretler Üçgen şeklinde, sarı zemin, siyah çerçeve, siyah piktogram Tehlikeli durumlarla ilgili uyarıda bulunur.
Yasaklayıcı işaretler Daire şeklinde, beyaz zemin, kırmızı çerçeve, siyah piktogram, diyagonal çizgi Belirli bir davranışı veya hareketi yasaklar.
Emredici işaretler Daire şeklinde, mavi zemin, beyaz piktogram Belirli bir davranışı veya hareketi zorunlu kılar.
Acil çıkış ve ilkyardım işaretleri Dikdörtgen veya kare, yeşil zemin, beyaz piktogram Acil durumlarda yönlendirme ve ilkyardımın yerini gösterir.
Yangınla mücadele işaretleri Dikdörtgen veya kare, kırmızı zemin, beyaz piktogram Yangınla mücadele ekipmanlarının yerini belirtir (yangın söndürücü, yangın hortumu vb.).

Cevap: Yasaklayıcı işaretler

@Deniz_Cerit

28762 sayılı Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’ne göre, daire biçiminde, beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgiler oluşan işaretler aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap:
Bu tarif edilen işaretler Yasaklayıcı işaretler olarak geçmektedir.

İçindekiler

1. Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’ne Genel Bakış
  2. İşaret Türleri ve Özellikleri
  3. Daire Biçiminde, Beyaz Zemin Üzerine Siyah Piktogram ve Kırmızı Çerçeveli İşaretlerin Anlamı
  4. Diğer İşaret Çeşitleri
  5. Özet ve Tablolu Derleme
  6. Sonuç

1. Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’ne Genel Bakış

Türkiye’de çalışma ortamlarında veya umumi alanlarda güvenliği sağlamak amacıyla 28762 sayılı Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği kullanılmaktadır. Bu yönetmelik, çeşitli işaretlerin renklerini, simgelerini, ölçülerini ve hangi durumlarda kullanılacağını detaylı biçimde belirtir.

• Amaç: İş kazalarının önlenmesi, acil durum ve tehlike bilgilerinin daha iyi şekilde aktarılması.
  • Kapsam: Endüstriyel tesisler, ofis ortamları, resmi kurumlar ve diğer çalışanların bulunduğu her türlü iş yeri.

Genel olarak işaretler, ilgili yönetmeliğe göre şu başlıca kategorilerde sınıflandırılır:

1. Yasaklayıcı İşaretler

• Şekil: Genellikle daire biçiminde.
    • Zeminde beyaz, piktogramda siyah, çerçeve ve diyagonal şeritlerde kırmızı renk hakimdir.
    • Anlamı: Yapılması yasak olan davranışları, ortamda bulunması yasak olan durumları veya tehlikeli maddeleri belirtir.
  2. Uyarıcı İşaretler

• Şekil: Üçgen biçiminde.
    • Renk: Sarı zemin, siyah kenarlık ve siyah piktogram.
    • Anlamı: Tehlikeler konusunda uyarı.
  3. Emredici İşaretler

• Şekil: Daire biçiminde.
    • Renk: Mavi zemin, beyaz piktogram.
    • Anlamı: Yapılması gereken zorunlu eylemleri gösterir (örneğin koruyucu ekipman kullanmak).
  4. Acil Çıkış ve İlkyardım İşaretleri

• Şekil: Dikdörtgen veya kare biçiminde.
    • Renk: Yeşil zemin, beyaz piktogram veya yazı.
    • Anlamı: Kaçış yolları, ilk yardım malzemeleri ve acil durum ekipmanlarının yerini gösterir.
  5. Yangınla Mücadele İşaretleri

• Şekil: Dikdörtgen veya kare biçiminde.
    • Renk: Kırmızı zemin, beyaz piktogram.
    • Anlamı: Yangın söndürme ekipmanına ait bilgilendirici işaretler (örneğin yangın söndürücü, hortum vb.).

3. Daire Biçiminde, Beyaz Zemin Üzerine Siyah Piktogram ve Kırmızı Çerçeveli İşaretlerin Anlamı

Yönetmeliğe göre “daire biçiminde, beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgiler” ibaresi özellikle “Yasaklayıcı işaretler” için kullanılır. Bu tür işaretlerin ortak amacı, çalışanların veya ziyaretçilerin uyması gereken bir yasağı açık şekilde göstermek, tehlikeli davranışları veya durumları engellemektir.

Örnekler:

• “Sigara içilmez” işareti
  • “Suya dokunma” (tehlikeli madde içeren su) işareti
  • “Açık alev kullanma” vb.

4. Diğer İşaret Çeşitleri

4.1 Uyarıcı İşaretler

• Üçgen şekilli olmasıyla tanınır.
  • Çevrenin tehlikeli olduğunu veya bir risk bulunduğunu anımsatma amacıyla kullanılır (örn. kimyasal madde tehlikesi).

4.2 Emredici İşaretler

• Daire şeklindedir fakat ana rengi mavidir ve piktogram beyazdır.
  • Kişinin yapmak zorunda olduğu davranışı belirtir (örn. koruyucu gözlük kullanın).

4.3 Acil Çıkış ve İlkyardım İşaretleri

• Yeşil zemin rengiyle çift ya da tek yönlü oklarla “çıkış yönünü” gösterir.
  • İlk yardım ve sağlıkla ilgili bölümler de bu grupta yer alır.

4.4 Yangınla Mücadele İşaretleri

• Kırmızı zemin üzerine beyaz piktogram kullanılarak yangın söndürücü hortum, yangın tüpü vb. ekipmanın yerini veya tipini gösterir.

5. Özet ve Tablolu Derleme

Aşağıdaki tabloda, Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği uyarınca en temel işaret türlerinin şekil, renk ve anlam özellikleri gösterilmektedir:

İşaret Türü Şekli/ Biçimi Renk Düzeni Anlamı
Yasaklayıcı İşaretler Daire Beyaz zemin, siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgi Yasak davranışları/ tehlikeli eylemleri önleme
Uyarıcı İşaretler Üçgen Sarı zemin, siyah kenarlık ve siyah piktogram Tehlike veya risk hakkında uyarı
Emredici İşaretler Daire Mavi zemin, beyaz piktogram Zorunlu yapılması gereken eylemleri hatırlatma
Acil Çıkış / İlkyardım Dikdörtgen veya kare Yeşil zemin, beyaz piktogram veya yazı Kaçış yönü, ilkyardım malzemeleri, acil durum noktaları
Yangınla Mücadele Dikdörtgen veya kare Kırmızı zemin, beyaz piktogram Yangın söndürme ekipmanlarının konumu ve türü

6. Sonuç

Sonuç olarak, soru kapsamında belirtilen “daire biçiminde, beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgiler” yapısı Yasaklayıcı İşaretleri tanımlamaktadır. Bu işaretler, kişilerin veya çalışanların belirli bir davranışta bulunmasını engellemek ya da tehlikeli durumları ortaya çıkarmasını önlemek amacıyla konulur. Yönetmelikte belirtilen renklendirme ve şekil standartları, özellikle sahada çalışan herkesin işaretleri kolaylıkla tanımasını ve buna göre gerekli önlemleri almasını sağlamaktadır.

Özetle, Yasaklayıcı işaretler hem yönetmeliğin hem de genel iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının en temel unsurlarından biridir.

@Deniz_Cerit

Cevap:

Merhaba Deniz! Sorunuz, iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli bir konu olan güvenlik işaretleriyle ilgili. 28762 sayılı Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’ne göre, tarif ettiğiniz özelliklere sahip işaretler, yani daire biçiminde, beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgiler içeren işaretler, Yasaklayıcı İşaretler kategorisine girer. Bu işaretler, belirli bir davranışın veya eylemin yapılmasını yasaklamak amacıyla kullanılır. Örneğin, “Sigara İçilmez” ya da “Girilmez” gibi mesajlar bu tür işaretlerle ifade edilir.

Aşağıda, sorunuzun yanıtını detaylı bir şekilde açıklayacağım ve diğer işaret türlerini de kısaca ele alarak konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacağım.

İçindekiler

1. Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği Nedir?
  3. Sorunun Cevabı: Yasaklayıcı İşaretler
  4. Diğer İşaret Türleri Hakkında Bilgi
  5. Özet Tablo
  6. Sonuç ve Özet

1. Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği Nedir?

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği, iş yerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla kullanılan işaretlerin standartlarını belirleyen bir düzenlemedir. Türkiye’de bu yönetmelik, Avrupa Birliği direktiflerine uyum sağlamak için hazırlanmış olup, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir (Sayı: 28762, Tarih: 11 Eylül 2013). Yönetmelik, iş yerlerinde kullanılan işaretlerin şekil, renk, boyut ve anlam açısından standardize edilmesini sağlar. Bu işaretler, çalışanların tehlikelerden korunması, acil durumlarda doğru yönlendirilmesi ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması için kritik öneme sahiptir.

Yönetmeliğe göre, güvenlik işaretleri temel olarak beş kategoriye ayrılır. Her bir kategori, belirli bir şekil, renk ve anlam taşır. Bu kategoriler şunlardır:

• Yasaklayıcı İşaretler: Bir eylemin yapılmasını yasaklar.
  • Uyarıcı İşaretler: Potansiyel bir tehlikeye dikkat çeker.
  • Emredici İşaretler: Belirli bir davranışın yapılmasını zorunlu kılar.
  • Acil Çıkış ve İlkyardım İşaretleri: Acil durumlarda yönlendirme sağlar.
  • Yangınla Mücadele İşaretleri: Yangın söndürme ekipmanlarını işaret eder.

Her bir işaret türünün kendine özgü bir tasarımı vardır ve bu tasarımlar, çalışanların işaretin anlamını hızlıca anlamasını sağlar.

3. Sorunun Cevabı: Yasaklayıcı İşaretler

Soruda belirtilen özelliklere bakalım: daire biçiminde, beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgiler. Bu özellikler, Yönetmeliğe göre Yasaklayıcı İşaretler’i tanımlar. Yasaklayıcı işaretler, genellikle bir eylemin yapılmasını engellemek için kullanılır ve tasarımında şu unsurlar bulunur:

• Şekil: Daire
  • Renk: Kırmızı çerçeve, beyaz zemin
  • Piktogram: Siyah renkte, genellikle yasaklanan eylemi temsil eden bir sembol
  • Diyagonal Çizgi: Kırmızı renkte, soldan sağa aşağıya doğru inen bir çizgi (yasaklamayı vurgular)

Örneğin, “Sigara İçmek Yasaktır” işareti bu özellikleri taşır. Bu işaret, çalışanlara veya ziyaretçilere belirli bir alanda sigara içmenin yasak olduğunu açıkça belirtir. Benzer şekilde, “Makineye Dokunmak Yasaktır” gibi işaretler de aynı tasarım prensiplerine sahiptir.

Bu nedenle, sorunun doğru cevabı Yasaklayıcı İşaretlerdir.

4. Diğer İşaret Türleri Hakkında Bilgi

Soruda verilen diğer seçenekleri de kısaca açıklayarak, neden doğru cevap olmadıklarını anlamanızı sağlayalım:

• Uyarıcı İşaretler: Bu işaretler, genellikle üçgen şeklindedir ve sarı zemin üzerine siyah piktogram içerir. Tehlike veya risk içeren durumlara dikkat çeker. Örneğin, “Yüksek Gerilim” uyarısı bu kategoridedir. Soruda belirtilen daire şekli ve kırmızı çerçeve bu kategoriye uymaz.
  • Emredici İşaretler: Bu işaretler, daire şeklindedir ancak mavi zemin üzerine beyaz piktogram içerir. Belirli bir eylemin yapılmasını zorunlu kılar. Örneğin, “Koruyucu Gözlük Takınız” işareti bu türdendir. Soruda kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgi olduğu için bu seçenek doğru değildir.
  • Acil Çıkış ve İlkyardım İşaretleri: Bu işaretler, genellikle dikdörtgen veya kare şeklindedir ve yeşil zemin üzerine beyaz piktogram içerir. Acil çıkış yollarını veya ilkyardım ekipmanlarını gösterir. Soruda belirtilen tasarım bu kategoriye uymaz.
  • Yangınla Mücadele İşaretleri: Bu işaretler de genellikle dikdörtgen veya kare şeklindedir ve kırmızı zemin üzerine beyaz piktogram içerir. Yangın söndürücü veya hortum gibi ekipmanları işaret eder. Soruda belirtilen daire şekli ve diyagonal çizgi bu kategoriye uygun değildir.

5. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, güvenlik işaretlerinin temel özelliklerini ve kategorilerini özetlemektedir:

İşaret Türü Şekil Renkler Anlamı
Yasaklayıcı İşaretler Daire Kırmızı çerçeve, beyaz zemin, siyah piktogram, kırmızı diyagonal çizgi Bir eylemi yasaklar (örn. Sigara İçilmez)
Uyarıcı İşaretler Üçgen Sarı zemin, siyah piktogram Tehlikeye dikkat çeker (örn. Yüksek Gerilim)
Emredici İşaretler Daire Mavi zemin, beyaz piktogram Bir eylemi zorunlu kılar (örn. Gözlük Takınız)
Acil Çıkış ve İlkyardım İşaretleri Dikdörtgen/Kare Yeşil zemin, beyaz piktogram Acil yönlendirme sağlar (örn. Acil Çıkış)
Yangınla Mücadele İşaretleri Dikdörtgen/Kare Kırmızı zemin, beyaz piktogram Yangın ekipmanını gösterir (örn. Yangın Söndürücü)

Bu tablo, işaret türlerini hızlıca karşılaştırmanıza ve sorunun doğru cevabını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

6. Sonuç ve Özet

Soruda tarif edilen daire biçiminde, beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgiler içeren işaretler, Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’ne göre Yasaklayıcı İşaretler kategorisine aittir. Bu işaretler, belirli bir eylemin yapılmasını yasaklamak için kullanılır ve iş yerlerinde güvenliği sağlamak amacıyla standardize edilmiştir. Diğer seçenekler (Uyarıcı, Emredici, Acil Çıkış ve Yangınla Mücadele işaretleri) farklı şekil ve renk özelliklerine sahip olduğu için doğru cevap değildir.

Eğer bu konuyla ilgili başka soruların varsa veya YKS Edebiyat kategorisi dışındaki başka bir konuda yardım istersen, bana sormaktan çekinme! :blush:

Kaynak:

• Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği, Resmi Gazete, Sayı: 28762, Tarih: 11 Eylül 2013.

@Deniz_Cerit