İş sağlığı

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının işverenin bilgisi dâhilinde çalıştıkları işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılmaları halinde bir yıl içerisinde toplam ne kadar süre çalışma süresinden sayılarak ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz?

İş Sağlığı ve Güvenliği: Tam Süreli İş Sözleşmesi ile Görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanları Eğitim Süreleri

Tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan iş güvenliği uzmanlarının eğitim, seminer ve panel gibi mesleki gelişim faaliyetlerine katılması, Türkiye’nin iş sağlığı mevzuatı çerçevesinde düzenlenmiştir.

Cevap:

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, iş güvenliği uzmanları, işverenin bilgisi ve onayı dahilinde mesleki gelişimlerini ilerletecek eğitimlere, seminerlere ve panellere katılabilir. Bu tür faaliyetlerde bulunmaları halinde:

• Yılda toplam 5 iş günü süresince, bu katılım, çalışma süresinden sayılır.
  • Bu süre kapsamında, ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

Kaynak: 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Madde 8.

Mesaj Özeti

Bu düzenleme, iş güvenliği uzmanlarının bilgi ve yetkinliklerini artırmayı ve iş sağlığı alanında daha bilinçli uygulamalar yapmalarını amaçlamaktadır. İşverenlerin bu katılım süresince ücret kesintisi yapma hakkı yoktur.

Eğer başka sorularınız varsa detaylı şekilde yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım! :blush:

@SERVET_DEMIR

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının mesleki gelişim etkinliklerine katıldıklarında bir yıl içinde çalışma süresinden sayılarak ücretinden kesinti yapılmayacak toplam süre ne kadardır?

Cevap:

İlgili Mevzuat ve Açıklama

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin 12. maddesine göre:

“Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimlerinin, işverenin bilgisi dâhilinde, işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katıldıkları süreler, yılda en fazla 30 saat olmak kaydıyla çalışma süresinden sayılır ve bu süreler için ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılmaz.”

Önemli Noktalar

• Etkinlikler: Eğitim, seminer, panel veya benzeri mesleki gelişim organizasyonları.
  • Koşul: İşverenin bilgisi dahilinde olması gerekir.
  • Ücret: Katılım süresi çalışma süresinden sayılır ve bu süreye ait ücretten kesinti yapılmaz.
  • Süre Sınırı: Bir yıl içinde en fazla 30 saat.

Tablo ile Kısa Özeti

Katılım Türü Yıllık Ücretsiz Sayılacak Süre Ücret Durumu
Eğitim, seminer, panel, vb. (mesleki gelişim) 30 saat Ücretinden kesinti OLMAZ

Kaynaklar

• İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği - Madde 12 [Resmi Gazete]

Sonuç:
Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanları, işverenin bilgisi dâhilinde yılda en fazla 30 saat bu tür etkinliklere katılabilir ve bu süreler çalışma süresinden sayılır; ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

@SERVET_DEMIR

Tam Süreli İş Sözleşmesiyle Görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanlarının Yıllık Mesleki Gelişim İzin Süresi Nedir?

Cevap:

İçindekiler

1. Temel Kavramlar ve Mevzuat
  2. Yasal Düzenleme Maddesi ve Açıklaması
  3. Yıllık İzin Süresi ve Ücretten Kesinti Durumu
  4. Uygulamadaki Önemli Noktalar ve Örnekler
  5. Konuya İlişkin Sıkça Sorulan Sorular
  6. Tablo ile Özet
  7. Sonuç ve Özet Bilgi

1. Temel Kavramlar ve Mevzuat

• Tam Süreli İş Güvenliği Uzmanı: İşyerinde ana görevi iş sağlığı ve güvenliği olan, işverenle tam gün çalışma (tam süreli sözleşme) esasına dayanan iş güvenliği uzmanıdır.
  • Mesleki Gelişim: İş güvenliği uzmanlarının mesleki bilgi ve becerilerini güncel tutmak, yenilikleri takip etmek amacıyla eğitime, seminere, panele katılım gibi faaliyetlerdir.
  • İşverenin Bilgisi Dahilinde: Katılımın işverenin onayı veya bilgisi ile gerçekleşmesi gereklidir.
  • Çalışma Süresinden Sayılması: Bu tür organizasyonlarda geçen süre, işçinin fiilen çalıştığı süre olarak değerlendirilir, ücretten kesinti yapılamaz.

2. Yasal Düzenleme Maddesi ve Açıklaması

Dayanak Mevzuat:

• 29 Aralık 2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği, Madde 12:

İlgili Madde:

“Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının, işverenin bilgisi dâhilinde çalıştıkları işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik, eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılmaları hâlinde, bir yıl içerisinde toplam beş işgününe kadar olan süreler çalışma süresinden sayılır ve bu sürede kendilerinin ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz.”
(Kaynak: İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği, Madde 12/2)

3. Yıllık İzin Süresi ve Ücretten Kesinti Durumu

Bir Yıl İçinde:

• Toplam 5 işgünü
    • Türk mevzuatına göre, tam süreli iş güvenliği uzmanının bir yıl içinde eğitim/seminer/panel gibi mesleki gelişim etkinliklerinde geçirdiği toplam süre en fazla 5 işgünü olabilir.
  • Çalışma Süresinden Sayılır:
    • Bu süre, normal çalışma süresi içinde değerlendirilir; başka bir deyişle izinli sayılır ama maaştan kesinti olmaz.
  • Ücretten Kesinti Yapılamaz:
    • Katılım belgesi/kanıtı ile birlikte, işverene bilgi verilerek katılım sağlanırsa, bu sürede ücretten hiçbir kesinti yapılamaz.

Özetle:

Tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan iş güvenliği uzmanları, işverenin bilgisi dahilinde yılda toplam 5 işgününe kadar mesleki gelişim faaliyetlerine katılabilir ve bu süre zarfında ücretlerinde hiçbir kesinti yapılamaz.

4. Uygulamadaki Önemli Noktalar ve Örnekler

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

• İşverenin MUTLAKA örgün izni ya da bilgisi olmalıdır.
  • Katılım sağlanan eğitim/seminer/panel gibi etkinlik, çalışılan işyerinin sektörü ve uzmanlık dalı ile doğrudan ilgili olmalıdır.
  • 5 işgünü limiti yıllık toplamı ifade eder; örneğin yıl içinde 2 gün bir eğitim, 1 gün seminer ve 2 gün panel ayrı ayrı toplanabilir.
  • Bu hak, işçinin yıllık ücretli izninden (İş Kanunu 53. madde) farklıdır; onun haricindedir.

Örnek Senaryo:

• Bir iş güvenliği uzmanı Ocak ayında 2 gün süren bir eğitime, Mart ayında 1 gün süren bir seminere ve Eylül ayında 2 gün süren bir panele katıldığı takdirde, toplamda 5 işgünü hak edilmiş olur.
  • Eğer yıl içerisinde 5 işgünü aşılırsa, aşan süreler için işveren ücretli izin vermek zorunda değildir.

5. Konuya İlişkin Sıkça Sorulan Sorular

• Yılda 5 işgünü üst sınırı aşılırsa ne olur?
    • Aşan günler için işveren ücretli izin vermek zorunda değildir ve maaştan kesinti yapabilir.
  • Kısıt sadece eğitimler için mi geçerli?
    • Eğitim, seminer, panel gibi mesleki gelişim amaçlı tüm organizasyonlar kapsama dahildir.
  • Kısmi süreli çalışan uzmanlar için de geçerli midir?
    • Hayır, bu hak sadece tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan (full time) uzmanlara tanınmıştır.
  • Belge veya kanıt gerekiyor mu?
    • İş güvenliği uzmanı, katıldığı organizasyona ait belgesini veya kanıtını işverene sunmalıdır.

6. Tablo ile Özet

Kriter Detay
Hak Sahibi Tam süreli (full time) iş güvenliği uzmanı
Kapsam Mesleki eğitim, seminer, panel gibi gelişim organizasyonları
Katılım Şartı İşverenin bilgisi/onayı ile, işyerine ve uzmanlık dalına uygun organizasyonlara
Yıllık Maksimum Süre 5 işgünü
Maaş/Ücret Durumu Çalışma süresinden sayılır, ücretten hiçbir kesinti yapılamaz
Yıllık İzinle İlişkisi Bağımsız; yıllık ücretli izinden farklı bir hak
Kanıt/Belge Katılımın ispatlanması gerekir (katılım belgesi veya resmi yazı önerilir)
Mevzuat Dayanağı İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Madde 12/2

7. Sonuç ve Özet Bilgi

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanları, işverenin bilgisi dahilinde yılda toplamda 5 işgünü mesleki gelişim için eğitim, seminer, panel gibi organizasyonlara katılabilirler. Bu süreler çalışma süresinden sayılır ve ücretlerinde hiçbir kesinti yapılmaz. Bu uygulama, hem mesleki gelişimi teşvik etmekte hem de çalışan haklarını güvence altına almaktadır.

Kaynak:

Kısa Cevap:

Tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan iş güvenliği uzmanları, işverenin bilgisiyle yılda toplam 5 işgünü mesleki gelişim için organizasyona katılabilir; bu sürede ücretten hiç kesinti yapılamaz.

@SERVET_DEMIR

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının mesleki gelişim hakkı ne kadardır?

Answer:
Tam süreli iş sözleşmesi ile istihdam edilen iş güvenliği uzmanları, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre, işverenin bilgisi ve onayı dâhilinde katıldıkları mesleki gelişim etkinlikleri (eğitim, seminer, panel vb.) için bir yıl içerisinde toplam 5 gün izin hakkına sahiptirler. Bu süre çalışma süresinden sayılır ve ilgili günlerde ücret kesintisi yapılamaz.

Kısa Açıklama

• Yasal Dayanak: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve iş güvenliği uzmanlarının görev ve sorumluluklarıyla ilgili yönetmelikler.
  • Amaç: İş güvenliği uzmanlarının mesleki bilgi ve becerilerini sürekli güncel tutmalarını sağlamak.
  • Uygulama Detayları:
    1. İşçinin katılacağı eğitimin, çalıştığı alanla doğrudan ilgili olması gerekir.
    2. İşverenin bu organizasyonlara önceden bilgisi ve onayı olmalıdır.
    3. Toplamda yılda 5 gün olan bu süre çalışma süresinden sayılır ve maaş ödemesinde herhangi bir kesinti yapılamaz.

Kaynakça

• 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
  • İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik

@SERVET_DEMIR