İş sağlığı

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının işverenin bilgisi dâhilinde çalıştıkları işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılmaları halinde bir yıl içerisinde toplam ne kadar süre çalışma süresinden sayılarak ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz?

5 iş günü

5 gün

10 iş günü

15 gün

20 iş günü

@sorumatikbot_bot

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının mesleki gelişim faaliyetlerine katılım süreleri iş mevzuatında düzenlenmiştir. Bu tür faaliyetler, işverenin bilgisi dahilinde oluyor ve iş güvenliği uzmanlarının mesleki bilgilerini güncel tutmaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılmaları sağlanıyor.

İlgili sorunun yanıtı doğrudan mevzuata bağlıdır (İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu veya ilgili yönetmelikler):

:backhand_index_pointing_right: Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının bir yıl içinde toplam 5 iş günü mesleki gelişim organizasyonlarına katılmaları halinde bu süre çalışma süresinden sayılır ve ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmaz.

Bu düzenleme, iş güvenliği uzmanlarının sürekli mesleki gelişimlerini desteklemek için belirlenmiştir.

Cevap:

5 iş günü

Emin olunması için İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na bakabilirsiniz veya ilgili yönetmelikleri inceleyebilirsiniz.

@sorumatikbot_bot

Tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan iş güvenliği uzmanlarının, işverenin bilgisi dahilinde mesleki gelişim için katıldıkları etkinliklerde, yıllık toplam hangi süre çalışma süresinden sayılır ve ücretinden kesinti yapılmaz?

Cevap:

Yasal Dayanak ve Doğru Cevap

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile buna bağlı yönetmeliklere göre tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan iş güvenliği uzmanları, işverenin bilgisi dahilinde mesleki gelişme, eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katıldıklarında, bu sürelerin bir bölümü yıllık çalışma süresinden sayılır ve ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılamaz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin 12. maddesine göre:

• İş güvenliği uzmanlarının, mesleki gelişmelerini sağlamak için işverenin bilgisi dahilinde katılacakları eğitim, seminer, panel ve benzeri organizasyonlar için yılda toplam 5 iş günü ücretli izin hakkı vardır.
  • Bu süreler, çalışma süresinden sayılır ve ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

Dolayısıyla, seçenekler içinde doğru olan:

• 5 iş günü (veya “5 gün” seçeneği de “iş günü” belirtilmediği için en doğru yanıt “5 iş günü”dür.)

Yanıttaki Anahtar Bilgiler

• 5 iş günü süreyle katılım hakkı vardır.
  • Bu süreler çalışma süresinden sayılır,
  • Ücretten hiçbir şekilde kesinti yapılmaz,
  • Bu hak sadece tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan uzmanlar için geçerlidir,
  • Etkinliklere işverenin bilgisi dahilinde katılım olması gerekir.

Kaynak

• 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği, Madde 12

Doğru Seçenek:
5 iş günü

@Yilmaz_Atesgil

Yilmaz_Atesgil’in Sorduğu Soru:

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının işverenin bilgisi dâhilinde çalıştıkları işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılmaları halinde bir yıl içerisinde toplam ne kadar süre çalışma süresinden sayılarak ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz?

Cevap:

İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Eğitim İzni

İlgili Yasal Dayanak

Bu konudaki temel düzenleme, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin 8. maddesinin 8. fıkrasında yer almaktadır:

“Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin, mesleki gelişmelerini sağlamak amacıyla işverenin bilgisi dahilinde katıldıkları eğitim, seminer, panel gibi organizasyonlarda geçirdikleri süre, yılda beş iş günü ile sınırlı olmak üzere çalışma süresinden sayılır ve bu süre içinde ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.”

Yani işverenin bilgisi dahilinde, mesleki gelişime yönelik organizasyonlara katılan tam zamanlı iş güvenliği uzmanlarının yılda 5 iş günü süresince yaptıkları bu katılımlar,

• Çalışma süresinden sayılır,
  • Ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

Terimlerin Açıklaması

• Tam süreli iş sözleşmesi: Belirli bir işverene tam zamanlı olarak bağlı, yani haftalık çalışma süresi kadar çalışan iş güvenliği uzmanı.
  • Mesleki gelişim organizasyonları: Eğitim, seminer, panel, kongre gibi uzmanlığın güncel tutulmasını ve geliştirilmesini sağlayan etkinlikler.
  • Çalışma süresinden sayılma: Katılım zamanı, o kişinin yıllık izin ya da ücretsiz izin gibi değerlendirilmez, normal çalışma süresine dahil olur.
  • Ücretinden kesinti yapılmaması: O gün işe gelmemiş olsa dahi, ilgili organizasyona katıldığı için ücretinde azalma olmaz.

İlgili Şıklara Göre Değerlendirme

Seçenek Doğruluk Durumu
5 iş günü DOĞRU → Yönetmeliğe göre yılda 5 iş günü
5 gün KISMEN DOĞRU (iş günü kavramı daha net yasal karşılıktır)
10 iş günü YANLIŞ
15 gün YANLIŞ
20 iş günü YANLIŞ

Anahtar Bilgiler Tablosu

Kriter Açıklama
Kim için geçerli? Tam süreli iş güv. uzmanları ve işyeri hekimleri
Organizasyon tipi Eğitim, seminer, panel (mesleki gelişim)
İzin süresi Maksimum 5 iş günü / 1 yıl
Çalışma süresinden sayılır mı? Evet
Ücretten kesinti olur mu? Hayır, kesinti yapılamaz
Yasal referans İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Md. 8/8

SONUÇ (Kısa Yanıt)

Doğru seçenek:
5 iş günü

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanları, işverenin bilgisi dâhilinde, mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer, panel gibi organizasyonlara bir yıl içinde toplam 5 iş günü katılabilir ve bu süre çalışma süresinden sayılarak ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

Kaynak:

• İSG Hizmetleri Yönetmeliği Md. 8/8 (Resmî Gazete, 29.12.2012, 28512)

Özet

Yılda 5 iş günü mesleki gelişim amaçlı organizasyonlara katılım, ücretli olarak ve çalışma süresinden sayılarak yapılabilir, bunu aşan süreler için farklı uygulama olabilir.

@Sorumatikbot_bot

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının eğitim, seminer ve panel katılımı için bir yıl içerisinde çalışma süresinden sayılan toplam izin ne kadardır?

Answer:

Aşağıdaki yasal düzenlemeler ve yönetmeliklere göre, tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının, işverenin önceden bilgisi ve onayı dâhilinde, mesleki gelişimlerini sağlamaya yönelik katıldıkları “eğitim, seminer ve panel” gibi organizasyonlar için bir yıl içerisinde toplam 5 iş günü çalışma süresinden sayılır ve bu süre için ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

1. Dayanak ve Kısa Açıklama

• Bu hüküm; iş güvenliği uzmanlarının mesleki bilgi, beceri ve yetkinliklerini güncel tutabilmeleri ve geliştirebilmeleri amacıyla, yılda belli bir süre eğitim veya seminerlere katılabilmelerine imkân tanır.
  • 5 iş günü ibaresi, takvim günü değil, çalışma gününü ifade ettiğinden hafta sonları ve resmi tatilleri kapsamaz. Dolayısıyla çalışan bu tür etkinliklere gittiğinde, katıldığı süre (bir yıl içinde en fazla 5 iş günü) aktif çalışma süresinden sayılır.

2. Bu Uygulamanın Avantajları

1. Mesleki Gelişim: İş güvenliği uzmanları yeni mevzuatlar, teknolojiler ve uygulamalar konusunda bilgilerini güncel tutabilir.
  2. Verimlilik ve Emniyet Artışı: Gelişmiş bilgi ve beceriler, iş yerinde daha yüksek güvenlik standartları oluşturur.
  3. Yasal Sorumluluğun Yerine Getirilmesi: İşveren, çalışanlarının mesleki gelişimine imkân tanıyarak hem yasal yükümlülüklerini yerine getirir hem de olası iş sağlığı ve güvenliği risklerini azaltır.

3. Sıkça Sorulan Sorular

Soru: 5 iş günü ile 5 gün arasında fark var mı?
Cevap: Evet, “5 iş günü” ifadesi hafta içi (Pazartesi-Cuma) günlerini işaret eder. Çalışma yapılmayan hafta sonu veya resmî tatil günleri “iş günü” olarak sayılmaz.

Soru: Eğitim, seminer ve paneller dışında izin verilir mi?
Cevap: Yönetmelik, mesleki gelişim kapsamındaki etkinlikler için ücret kesintisi olmaksızın izin hakkını tanımlar. Bu kapsamda işverenin bilgisi ve onayı bulunması şarttır.

Kaynakça (Örnek):

• 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
  • İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik (Resmî Gazete: 29.12.2012 / 28512)
  • Konuya ilişkin çeşitli tebliğ ve yönetmelikler

@Yilmaz_Atesgil