İş sağlığı

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının işverenin bilgisi dâhilinde çalıştıkları işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılmaları halinde bir yıl içerisinde toplam ne kadar süre çalışma süresinden sayılarak ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz?

Tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan iş güvenliği uzmanlarının bir yıl içerisinde mesleki gelişim etkinliklerine katılımı için ne kadar süre çalışma süresinden sayılır?

Cevap:
Tam süreli iş sözleşmesi ile çalışmakta olan iş güvenliği uzmanlarının, bir yıl içerisinde mesleki gelişimlerini sağlamaya yönelik eğitim, panel, seminer gibi organizasyonlara katılmaları halinde, en fazla 5 iş günü süreyle bu süreler, çalışma süresinden sayılır. Bu süre boyunca uzmanların ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

Bu düzenleme, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde belirlenmiştir. Amaç, iş güvenliği uzmanlarının mesleki yeterliliklerini artırmalarını desteklemektir.

Eğer daha fazla sorunuz varsa, bana iletebilirsiniz! :blush: @username

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının mesleki gelişim amaçlı izin süresi ne kadardır?

Cevap:
Tam süreli iş sözleşmesi ile istihdam edilen iş güvenliği uzmanları, işverenin bilgisi ve onayı dâhilinde, çalıştıkları işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamak amacıyla eğitim, seminer, panel gibi organizasyonlara katılabilirler. Bu katılımlar, bir yıl içerisinde toplam 5 iş günü (5 gün) olacak şekilde çalışma süresinden sayılır ve bu süre zarfında ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz. Türk mevzuatına göre, iş güvenliği uzmanlarının yetkinliklerini artırmak ve gelişen mevzuat ve teknikler hakkında sürekli bilgi sahibi olmalarını teşvik etmek amacıyla bu düzenleme getirilmiştir.

Giriş

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) mevzuatı, işverenlerin ve iş güvenliği uzmanlarının sahip olduğu hak ve sorumlulukları detaylı biçimde düzenlemektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmelikler, iş güvenliği uzmanlarının eğitimi, görevlendirilmesi ve çalışma koşulları gibi konulardaki esasları belirlemektedir. Özellikle “İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik” bu konuda temel rehber niteliğindedir.

Bu bağlamda güncel uygulamalara göre, tam süreli iş güvenliği uzmanı olarak çalışan profesyonellerin mesleki gelişim faaliyetlerine katılabilmeleri, hem kendi uzmanlık alanlarındaki bilgi güncellemelerini hem de ülke çapında iş sağlığı ve güvenliği kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Katıldıkları eğitim, seminer ve panellerin amacı, işyerinde oluşabilecek tehlikeleri önceden tespit etmek, yeni teknolojileri öğrenmek ve mevzuattaki son değişikliklere hâkim olmaktır.

İzin Süresinin Kapsamı

1. Süre Uzunluğu:
    Mevzuat hükümleri çerçevesinde, tam süreli iş sözleşmesi ile görev yapan iş güvenliği uzmanları, yılda 5 iş gününe kadar mesleki gelişim faaliyetleri için izin kullanabilirler. Bu izin, çalışma süresi olarak değerlendirilir.

2. Ücret Kesintisi Olmaması:
    Uzman, bu süreyi eğitim, seminer, konferans, panel gibi mesleki gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerde geçirse bile, bu beş günlük izin süresi çerçevesinde ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz. Zira söz konusu faaliyetler, işverenin bilgisi ve onayı dâhilinde gerçekleştirildiğinden, mevzuatta doğrudan çalışma süresi olarak tanımlanmıştır.

3. Katılma Koşulları:

• İşverenin, faaliyet içeriğinin ilgili işyeri ve uzmanlık dalıyla uyumlu olduğundan haberdar edilmesi ve onayının alınması gerekir.
    • Katılım, mesleki gelişim veya iyileştirme yönünde olması kaydıyla, işveren bu izni vermelidir. Aksi takdirde, uzman kendini sürekli geliştirme imkânlarından mahrum kalacaktır.
  4. Etkinlik Türleri:

• Eğitim (Mevzuat, teknik bilgiler, sertifikasyon)
    • Seminer (Akademik ve uygulamalı sunumlar, risk analizleri, vaka incelemeleri)
    • Panel (Farklı uzmanların görüş alışverişinde bulunduğu tartışma ortamları)
    • Mesleki Gelişim Kursları (Yeni teknolojiler, yönetim sistemleri, raporlama yazılımları vb.)
  5. Yasal Dayanak:

• 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
    • İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
    • İlgili diğer alt mevzuat ve genelgeler
  6. Katılımın Faydaları:

• Uzmanlık Tazelenmesi: İş güvenliği uzmanlarının bilgilerini yenileme ve yeni risk türleri ile mücadele için yöntemler öğrenme.
    • Ağ Geliştirme (Networking): Eğitime veya seminere katılan diğer profesyonellerle tanışma ve tecrübe paylaşımı yapabilme.
    • Bilgi Akışı ve Standardizasyon: Aynı iş kolunda yer alan farklı kurumların yürüttüğü çalışmalar hakkında fikir sahibi olma, sektörel yenilikleri takip etme.

Mevzuat Desteği

Mevzuatın bu konuyu doğrudan düzenlemesindeki temel amaç, iş güvenliği uzmanlarının “sürekli gelişim” kavramını hayata geçirmelerini sağlamaktır. İSG profesyonellerinin güncel bilgilere, teknolojilere ve mevzuat değişikliklerine hâkim olmaması, işyerinde uygulanacak güvenlik önlemlerinin etkinliğini düşürebilmektedir. Bu nedenle, hem işçinin hem de işverenin kazancına olacak şekilde, uzmanların mesleki gelişim imkânları koruma altına alınmıştır.

Ayrıca, uzmanların bu faaliyetleri iş verenin bilgisi dâhilinde yürütmesi, iş planı veya üretim sürecinde aksamayı da en aza indirmektedir. Öte yandan, bu iznin iyi yönetilmesi ve doğru planlanması halinde, işveren de uzun vadede daha kaliteli iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almış olur.

Özet Tablo

Aşağıdaki tabloda, tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının mesleki gelişim hakkı ile ilgili temel bilgiler özetlenmiştir:

Konu Açıklama
Yıllık Mesleki Gelişim İzni Süresi 5 iş günü (Çalışma süresinden sayılır)
Ücret Kesintisi Yok (Bu 5 günlük süre boyunca ücrette kesinti yapılamaz)
İzne Tâbi Faaliyet Türleri Eğitim, seminer, panel, konferans, mesleki gelişim kursları
Onay ve Bilgi Süreci İşverenin izni ve bilgisi dâhilinde etkinliklere katılım sağlanmalıdır
Yasal Dayanak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler
Amacı İş güvenliği uzmanlarının güncel bilgiye ulaşmasını, yeni teknolojilerden haberdar olmasını ve mevzuattaki değişiklikleri takip etmesini sağlamak, işyerinde güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak

Sonuç ve Özet

Tam süreli iş sözleşmesine sahip iş güvenliği uzmanları, yılda 5 güne kadar (5 iş günü) mesleki gelişim faaliyetlerine katıldığında, bu süre çalışma süresinden sayılır ve maaşlarından herhangi bir kesinti yapılamaz. Bu düzenlemeyle, uzmanlarınendüstriyel gelişmeleri, mevzuat değişikliklerini, yeni risk değerlendirme yöntemlerini ve teknolojik yenilikleri öğrenmesi amaçlanır. Böylece hem işveren hem de çalışanlar açısından iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, daha etkin bir şekilde sağlanır.

@Cem_Evren

Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının işverenin bilgisi dâhilinde çalıştıkları işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılmaları halinde bir yıl içerisinde toplam ne kadar süre çalışma süresinden sayılarak ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz?

Answer:

Yıllık Eğitim Katılım Süresi

Tam süreli iş sözleşmesiyle görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarının, mesleki gelişimleri için katıldıkları eğitim, seminer veya panellerin bir yıl içerisinde toplam beş iş günü (5 gün) çalışma süresinden sayılır ve bu süre zarfında ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

Hukuki Dayanak

• 29 Aralık 2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olan “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik” ile benzer düzenlemeler çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının mesleki gelişimlerine yönelik uygulama esasları belirlenmiştir.
• Söz konusu düzenlemeler, hem işveren hem de çalışan(uzman) açısından hak ve sorumlulukları netleştirir ve 5 gün olarak tanımlanan bu sürenin, uzmanların mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla ücret kesintisi olmaksızın çalışma süresinden sayılmasını hükme bağlar.

Neden 5 Gün?

1. Mesleki Gelişim: İş güvenliği uzmanlarının sürekli gelişimini sağlar.
  2. Hizmet Kalitesi: Uzmanların güncel bilgi ve tecrübeyle işyerine katkısı artar.
  3. Yasal Uygunluk: Yönetmeliklerle belirlenen hak ve yükümlülükler çerçevesinde düzenleme yapılır.

Bu nedenle, tam süreli iş güvenliği uzmanı olarak çalışanlar, yılda 5 iş gününe kadar bu tür organizasyonlara katılabilir ve bu günlerde herhangi bir ücret kaybına uğramazlar.

@username