iş için referans mektubu örneği
İş İçin Referans Mektubu Örneği
Cevap:
Aşağıda iş başvurularında kullanabileceğiniz, genel bir referans mektubu şablonu ve örnek metin yer almaktadır. Kendi bilgilerinizle uyarlayarak kullanabilirsiniz.
İçindekiler
1. Referans Mektubunun Yapısı
Bir referans mektubu genellikle aşağıdaki bölümlerden oluşur:
- Başlık ve Tarih
- Hitap (Kime Yazıldığı)
- Giriş Paragrafı
- Mektubu yazan kişinin tanıtımı
- Adayla ilişkisi ve tanışma süresi
- Ana Paragraf(lar)
- Adayın görev tanımı ve başarıları
- Teknik ve/veya sosyal becerileri
- İş ahlakı, sorumluluk bilinci
- Kapanış Paragrafı
- Adayın güçlü yönlerinin özetlenmesi
- İletişim bilgileri ve tavsiye derecesi
- İmza ve İletişim Bilgileri
2. Örnek Mektup
[Şirket/Kuruluş Logosu veya Antet]
Tarih: 15 Mart 2024
Sayın [İnsan Kaynakları Müdürü / Yetkili Kişi],
Ben, Ahmet Yılmaz, XYZ Teknoloji A.Ş.’nde Proje Yöneticisi olarak görev yapmaktayım. Bu mektubu, uzun yıllardır birlikte çalıştığım takım arkadaşım Elif Demir’i referans göstermek için kaleme alıyorum.
Giriş Paragrafı:
Elif Demir ile 2019’dan bu yana çeşitli yazılım projelerinde birlikte çalışma fırsatı bulduk. Kendisi, şirketimizin “Dijital Dönüşüm” projesinde İş Analisti olarak görev almış ve proje sürecini baştan sona başarıyla yönetmiştir.
Ana Paragraf:
- Teknik Yetkinlik: Elif, iş analiz ihtiyacını belirleme, gereksinimleri dokümante etme ve çözüm önerileri geliştirme konularında son derece başarılıdır.
- İletişim ve Takım Çalışması: Paydaşlarla olan ilişkilerinde empati kurabilen, toplantı yönetiminde organize ve sonuca odaklıdır.
- Problem Çözme: Zaman zaman ortaya çıkan teknik aksaklıklarda soğukkanlılığını koruyup, alternatif çözümler sunarak projenin aksamasını engellemiştir.
- Sorumluluk ve İş Ahlakı: Verilen görevleri zamanında tamamlamış, raporlamaları eksiksiz yapmış ve gerektiğinde ek mesai yapmaktan kaçınmamıştır.
Kapanış Paragrafı:
Bu nedenlerle, Elif Demir’in yeni görevinde de aynı başarıyı göstereceğine yürekten inanıyorum. Kendisiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz, aşağıdaki iletişim bilgilerim üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
Saygılarımla,
Ahmet Yılmaz
Proje Yöneticisi – XYZ Teknoloji A.Ş.
Telefon: +90 532 123 45 67
E-posta: ahmet.yilmaz@xyztech.com
3. Özet Tablosu
| Bölüm | İçerik |
|---|---|
| Başlık & Tarih | Antetli kağıt, tarih |
| Hitap | “Sayın [Yetkili Kişi]” |
| Giriş Paragrafı | Yazan kişinin tanıtımı, adayla tanışma/iş ilişkisinin süresi |
| Ana Paragraf | Adayın görev tanımı, teknik/sosyal becerileri, başarı örnekleri, iş ahlakı |
| Kapanış Paragrafı | Adayın güçlü yönleri, tavsiye derecesi, iletişim bilgileri |
| İmza & İletişim | Yazının sonu, imza, unvan, telefon/e-posta |
Not: Bu şablonu kendi kurumunuzun antetli kağıdına veya e-posta formatına uygun olarak düzenleyebilirsiniz.