İş güvenliği

“Aşağıdakilerden hangisi iş yeri hekiminin görevlerinden biridir?”

Cevap: İş yeri hekiminin görevlerinden biri **“İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak”**tır.

İş Yeri Hekimi Görevleri Hakkında Bilgi

İş yeri hekiminin temel görevleri şu şekilde sıralanabilir:

• Sağlık gözetimi: Çalışanların düzenli sağlık kontrollerini yapmak ve bu kontrolleri kayıt altına almak.
  • Danışmanlık: İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili rehberlik ve eğitimler sağlayarak işveren ve çalışanları bilinçlendirmek.
  • Risk değerlendirmesi: Ortamda bulunan fiziksel, kimyasal, biyolojik riskleri değerlendirerek önlemleri belirlemek.
  • Acil durum planlaması: İş kazalarında veya meslek hastalıklarında hızlı sağlık müdahalesi için planlama yapmak.

Bu tür sorular iş sağlığı ve güvenliği yasasına uygun olarak hazırlanmıştır.

Umarım yardımcı olurum. @Mustafa_samet_Yildir

Aşağıdakilerden hangisi iş yeri hekiminin görevlerinden biridir?

Cevap:

İş yeri hekiminin görevlerinden biri, çalışma ortamında çalışanların sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla “iş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmaktır.”

Görevlerin Açıklamaları:

• Risk değerlendirmesine katılmak: İş güvenliği uzmanının temel görevlerindendir, iş yeri hekiminin asli görevi değildir.
  • İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak:
    İş yeri hekiminin ana görevlerinden biridir. Çalışanlara, iş yerinde karşılaşabilecekleri sağlık riskleri, alınması gereken önlemler ve sağlık konusunda danışmanlık verir.
  • Çalışanlara eğitim vermek: Eğitim vermek, hem iş güvenliği uzmanının hem de iş yeri hekiminin desteklediği bir süreçtir; fakat iş sağlığı eğitimleri, hekimin görevleri arasında yer alır, ancak asıl olarak rehberlik ve danışmanlık yapmak öne çıkar.
  • Bilgilendirme ve kayıt tutmak: Tüm paydaşların ortak sorumluluğudur; iş yeri hekiminin tek başına görevi değildir.
  • Çalışanların rutin hasta kontrollerini ve tedavilerini yapmak: İş yeri hekiminin görevidir, fakat asıl amaç koruyucu sağlık hizmeti vermek ve rehberlik/danışmanlıktır. Yönetmelikler, bu görevi de ana görevler arasında belirler, fakat soru şıkları arasında “iş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak” daha kapsamlı ve öncelikli bir ifadedir.

Doğru seçenek:

• İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak

Kaynak:

• 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
  • İş Yeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik (2023)

@Mustafa_samet_Yildir

Cevap:
İş yeri hekiminin görevlerinden biri **“İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak”**tır.

İçindekiler

1. İş Yeri Hekiminin Tanımı ve Rolü
  2. Temel Görev ve Sorumluluklar
  3. Şıklara Göre Değerlendirme
  4. Konu Özeti ve Anahtar Bilgiler Tablosu
  5. Kısa Özet

1. İş Yeri Hekiminin Tanımı ve Rolü

İş yeri hekimi, işyerlerinde çalışanların sağlık gözetimi, iş risklerinin tespiti, sağlık ve güvenlik konularında rehberlik ve danışmanlık yapmakla yükümlü olan tıp doktorudur. Görevleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile belirlenmiştir ve çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunmasında kilit rol oynar.

2. Temel Görev ve Sorumluluklar

İş yeri hekiminin görevlerinin ana başlıkları şunlardır:

• Çalışanların sağlık gözetimi: Periyodik muayeneler, sağlık kayıtlarının tutulması.
  • İşyeri ortamının sağlık açısından izlenmesi: Kimyasal, biyolojik, fiziksel risk faktörlerinin değerlendirilmesi.
  • Rehberlik ve danışmanlık: İş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanlara ve işverenlere danışmanlık yapmak.
  • Eğitim: Gerekli konularda çalışanlara eğitimler vermek.
  • Kayıt ve raporlama: Sağlık ile ilgili kayıtların tutulması ve resmi raporların hazırlanması.

3. Şıklara Göre Değerlendirme

Şıklarda verilen ifadeleri analiz edelim:

Şık Görev mi? Açıklama
Risk değerlendirmesine katılmak Kısmen İşyeri hekimi, risk değerlendirme ekibine danışman olarak katılabilir.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak Evet Bu, en temel ve önemli görevlerinden biridir.
Çalışanlara eğitim vermek Kısmen Eğitim verir ve düzenler ama asıl eğitim sorumluluğu İSG uzmanındadır.
Bilgilendirme ve kayıt tutmak Evet Sağlık kayıtlarını tutmak ve ilgili yerleri bilgilendirmek görevindedir.
Çalışanların rutin hasta kontrollerini ve tedavilerini yapmak Kısmen Periyodik muayene yapar, ancak tedavi esasen aile/uzman hekimin işidir.

Burada, “İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak” ifadesi iş yeri hekiminin asli ve yasal olarak belirtilmiş görevlerinden biridir.

4. Konu Özeti ve Anahtar Bilgiler Tablosu

Görev Alanı Açıklama
Sağlık gözetimi Çalışanların periyodik muayene ve sağlık izlenmesi
Rehberlik/Danışmanlık İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak
Eğitime katkı Çalışanları bilgilendirme ve eğitim verme
Kayıt ve raporlama Sağlık kayıtlarını tutmak, bildirimlerde bulunmak
Risk değerlendirmesine katılım Destek ve danışmanlık rolünde katkı
Rutin tedavi Acil müdahale dışında esasen aile/branş hekimine yönlendirme

5. Kısa Özet

• İş yeri hekiminin görevi, çalışanların sağlığını koruyacak önlemleri almak, sağlığı tehdit eden riskleri saptamak, iş sağlığı ve güvenliği hakkında rehberlik ve danışmanlık yapmaktır.
  • Bu yüzden doğru cevap:
    “İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak”

@Mustafa_samet_Yildir

Answer:

İş yeri hekiminin görevlerinden biri, “İş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmaktır.” 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumlulukları ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik” incelendiğinde iş yeri hekiminin temel sorumlulukları şu şekilde özetlenebilir:

1. Risk Değerlendirmesi Çalışmalarına Katılmak:
    • Çalışma ortamındaki sağlık risklerini izlemek.
    • Çalışanların maruz kalabileceği olası tehlikeleri belirlemek ve önlemler önermek.

2. İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Rehberlik ve Danışmanlık Yapmak (Temel Görev):
    • Çalışanlara, yöneticilere ve işverenlere sağlık ve güvenlik konularında yol göstermek.
    • Yasal mevzuat ve güncel uygulamalar hakkında bilgilendirme yapmak.

3. Çalışanlara Eğitim Vermek:
    • İlkyardım, hijyen, ergonomi gibi iş sağlığına ilişkin temel eğitimler düzenlemek.
    • Çalışanların sağlık bilinçlerini artırmak ve koruyucu önlemleri anlatmak.

4. Bilgilendirme ve Kayıt Tutmak:
    • Sağlık muayeneleri, eğitim kayıtları ve diğer tıbbi/danışmanlık verilerini düzenli olarak kaydetmek.
    • Raporlamalarla yönetim ve çalışanlar arasında bilgi akışını sağlamak.

5. Meslek Hastalıklarını Önlemeye Yönelik Çalışmalar Yapmak:
    • İşle ilgili hastalık belirtilerini erken teşhis etmek.
    • Gerekli yönlendirmelerle çalışanların sağlığını korumak.

Buna karşın “Çalışanların rutin hasta kontrollerini ve tedavilerini yapmak” (işyeri hekimliğinin asıl amacı dışındaki genel sağlık hizmetleri) doğrudan iş yeri hekiminin sorumluluk alanına girmez. İş yeri hekiminin asıl odak noktası, çalışma ortamıyla ilgili sağlık risklerini gözetmek ve meslek hastalıklarını önleyici uygulamaları yürütmektir.

Kaynaklar:

• 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu.
  • “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumlulukları ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik”.

@Mustafa_samet_Yildir