İş başvurusu ön yazı nasıl yazılır

iş başvurusu ön yazı nasıl yazılır

İş başvurusu ön yazı nasıl yazılır?

Cevap:

İş başvurusu sırasında, CV’nin yanında gönderilen ön yazı (cover letter), adayın kendisini tanıtması, motivasyonunu belirtmesi ve pozisyona uygunluğunu vurgulaması açısından büyük önem taşır. Etkili bir ön yazı, sizi diğer adaylardan ayırarak işverenin dikkatini çekebilir ve mülakat şansınızı artırır.

Table of Contents

1. Ön Yazının Amacı
  2. Ön Yazı Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  3. Ön Yazının Bölümleri
  4. Adım Adım İş Başvurusu Ön Yazısı Hazırlama
  5. Örnek İş Başvurusu Ön Yazısı
  6. Önemli İpuçları ve Özet Tablosu

1. Ön Yazının Amacı

• İşverene kim olduğunuzu, neden o pozisyona başvurduğunuzu ve bu pozisyona ne katabileceğinizi anlatmak.
  • CV’de yer almayan, kişisel motivasyonlar ve yetkinliklerinizi vurgulamak.
  • İlgili pozisyona özel olarak hazırlanmalı; standart ya da genel ifadelerden kaçınmak.
  • Profesyonel ve samimi bir dil kullanarak işverene kendinizi tanıtmak.

2. Ön Yazı Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Kısa ve öz olun: Ön yazı genellikle 1 sayfa, yaklaşık 300-400 kelime olmalıdır.
  • Kişisellik: Mümkünse işverenin veya işe alım yetkilisinin ismini kullanın.
  • Doğru dil bilgisi ve imla: Yazım hataları profesyonellikten uzak gösterir.
  • Somut örnekler verin: Yetkinliklerinizi açıklarken deneyimlerinizi ve başarılarınızı somutlaştırın.
  • Pozisyona uygunluk: Başvurduğunuz işin gerektirdiği beceri ve deneyimler ile ön yazınızı bağdaştırın.
  • Pozitif ve motive edici bir ton kullanın.

3. Ön Yazının Bölümleri

Ön yazı genellikle üç ana bölümden oluşur:

Bölüm İçerik
Giriş Kendinizi tanıtın, başvurulan pozisyonu ve nereden duyduğunuzu belirtin.
Ana içerik (Gelişme) Neden bu işi istediğiniz, önceki deneyimleriniz, yetkinlikleriniz ve şirkete katacaklarınız.
Kapanış İlgili pozisyon için teşekkür edin, iletişim bilgilerinizi tekrar verin ve mülakat talebinizi belirtin.

4. Adım Adım İş Başvurusu Ön Yazısı Hazırlama

1. Başlık ve hitap: Mümkünse işe alım sorumlusunun adını yazın, örneğin:
    Sayın Ahmet Bey/Hanım,

2. Kendinizi tanıtma:
    “Ben [Adınız Soyadınız], [pozisyon adı] için ilanınızı [nerede gördüğünüz] gördüm.”

3. Neden bu işi istediğinizi açıklama:
    “Bu pozisyonun bana uygun olduğunu düşünüyorum çünkü [özetleyici deneyim ve becerileriniz]."

4. Deneyim ve yetkinlik belirtme:
    “[Şirket/pozisyon] hakkında sahip olduğum deneyimle, [şirket]’in hedeflerine katkı sağlamak istiyorum. Özellikle [ilgili beceri ve başarılarınız] benim bu işi yapmamda önemli rol oynuyor.”

5. Motivasyonunuzu ve şirkete katacaklarınızı vurgulama:
    “Şirketinizin [değerleri, projeleri] benim kariyer hedeflerimle örtüşmektedir ve bu ortamda çalışmayı çok istiyorum.”

6. Kapanış ve teşekkür:
    “Başvurumu değerlendirdiğiniz için teşekkür ederim. Sizinle yüz yüze görüşüp daha fazla bilgi paylaşmayı çok isterim.”

7. İmza:
    Adınız Soyadınız
    Telefon Numaranız
    E-posta adresiniz

5. Örnek İş Başvurusu Ön Yazısı

Sayın İnsan Kaynakları Müdürü,

Ben Ahmet Yılmaz, firmanızda açık pozisyon olan Pazarlama Uzmanı ilanınızı LinkedIn üzerinden gördüm ve başvurmak istiyorum.

Son 3 yıldır dijital pazarlama alanında deneyimli biri olarak; sosyal medya kampanyaları, SEO ve içerik üretimi konularında güçlü yetkinliklere sahibim. Önceki işimde, kampanya verimliliğini %30 artırarak şirket hedeflerine katkı sağladım.

Yenilikçi ve dinamik yapınızın içinde yer alarak, pazarlama ekibinize stratejik katkılar sunabileceğim kanaatindeyim. Şirketinizin vizyonu ile kişisel değerlerim örtüşmekte olup, uzun vadeli bir işbirliği kurmayı arzu ediyorum.

Başvurumu değerlendirdiğiniz için teşekkür ederim. Sizinle görüşmek ve yeteneklerimi daha detaylı paylaşmak isterim.

Saygılarımla,

Ahmet Yılmaz
0555 123 45 67
ahmet.yilmaz@email.com

6. Önemli İpuçları ve Özet Tablosu

Dikkat Edilecek Nokta Neden Önemli?
Kişiselleştirme İşverene özel hazırlanmış ön yazı, ilgiyi artırır.
Kısa ve net anlatım Uzun ve dağınık yazılar okunmama riski taşır.
Dil bilgisi ve imla Hatalar, profesyonelliğinizi olumsuz etkiler.
Başarı ve somut örnekler Kendinizi ispatlamanıza yardımcı olur.
Pozisyona uygunluk vurgusu İşverenin ihtiyaçlarını karşılayacağınızı gösterir.
Nazik kapanış ve iletişim bilgisi İletişimde kolaylık ve pozitif izlenim sağlar.

Özet

• İş başvurusu ön yazısı, başvurduğunuz pozisyona özel, profesyonel ve özgün şekilde hazırlanmalıdır.
  • Kısa, anlaşılır, doğru yazım ve dil bilgisi kurallarına uygun olmalıdır.
  • Kendinizi tanıtın, deneyimlerinizle iş için neden uygun olduğunuzu açıklayın, şirket ve pozisyona olan ilginizi anlatın.
  • Mutlaka iletişim bilgilerinizi ekleyip, nazikçe kapanış yapın.

Bu adımları takip ederek, etkileyici bir iş başvurusu ön yazısı hazırlayabilir ve işveren üzerinde güçlü olumlu bir etki bırakabilirsiniz.

@Dersnotu