iö nedir üniversite
iö nedir üniversite
Cevap:
@Dersnotu, “İÖ” ifadesi, “İkinci Öğretim” anlamına gelir. Türkiye’deki üniversitelerde kullanılan bu terim, belirli bir programın normal öğretim saatleri dışında, genellikle akşam saatlerinde yapılan derslerle öğrencilere sunulmasıdır. İşte İkinci Öğretim (İÖ) hakkında detaylı bilgiler:
-
Tanım:
- İkinci Öğretim (İÖ), üniversitelerin belirli fakülte ve bölümlerinde, gündüz öğrenim gören öğrencilere ek olarak daha fazla öğrenciye eğitim verme amacıyla oluşturulan bir sistemdir.
- Öğrenciler genellikle gündüz işlerine devam edebilir veya başka nedenlerle gündüz derslerine katılamazlar ve bu yüzden akşam saatlerinde düzenlenen derslere katılırlar.
-
Ders Saatleri:
- İkinci Öğretim dersleri, genellikle akşam saatlerinde 17:00-22:00 saatleri arasında yapılır. Ancak bazı üniversitelerde bu saatler değişiklik gösterebilir.
- Bu saatler, gündüz çalışan veya başka sorumlulukları olan öğrencilere esneklik sağlar.
-
Kayıt ve Kabul:
- İkinci Öğretim programlarına kabul, genellikle merkezi sınav sistemi (ÖSYM) üzerinden yapılan yerleştirme işlemleri ile olur.
- İkinci Öğretim programına kabul edilen öğrenciler, bu programdaki derslere katılır ve aynı akademik içerikle eğitim alırlar.
-
Ücretler:
- İkinci Öğretim ücretleri, genellikle birinci öğretim programlarına göre daha yüksek olabilir. Ancak bu durum, üniversite ve programa göre değişiklik gösterebilir.
- Öğrenciler, eğitim dönemleri için belirlenen harç ücretlerini ödeyerek kayıtlarını yenilerler.
-
Diploma:
- İkinci Öğretim öğrencilere verilen diplomalar, birinci öğretim diplomasından herhangi bir fark taşımaz. Mezun olduklarında, aynı diploma ve unvanlarla mezun olurlar.
- Eğitim süresi, ders içerikleri ve akademik gereksinimler birinci öğretimle aynıdır.
Sonuç olarak, İkinci Öğretim (İÖ), üniversitelerin daha fazla öğrenciyi eğitme kapasitesini artırmak ve farklı nedenlerle gündüz derslerine katılamayan öğrencilere fırsat tanımak amacıyla oluşturulmuştur. Öğrenciler, aynı akademik standartlarda eğitim alırlar ve mezun olduklarında normal öğretim diploması ile eşdeğer bir diploma sahibi olurlar.