İngilizceee

Geçmiş ile bugünü kıyaslamak used to ile

Edanur_Tekeli Konuşması: Geçmiş ile Bugünü Kıyaslamak - “Used to” İle İlgili Bilgilendirme

Answer:

Edanur_Tekeli’nin konuşmasında “used to” ifadesi, geçmişte yapılan alışkanlıkların veya durumların, günümüzde artık yapılmadığını veya geçerli olmadığını anlatmak için kullanılır. Bu ifade, İngilizce dilinde geçmiş ile bugünü kıyaslamak için oldukça etkin bir araçtır.

Step 1: “Used to” İfadesinin Tanımı

• Gramer Yapısı: “Used to” genellikle bir fiille birlikte kullanılır. Yapısı; “subject + used to + verb” şeklindedir.
  • Anlamı: Bu yapı, daha önce yapılan ama şimdi yapılmayan alışkanlıkları veya durumları belirtir.

Step 2: Örnek Cümlelerle Açıklama

1. Geçmişte Yapılan Alışkanlıklar:

• “I used to play the piano when I was a child.” (Çocukken piyano çalardım.)
    • Bu cümlede, geçmişte düzenli olarak yapılan ama şu an yapılmayan bir aktivite belirtiliyor.
  2. Geçmiş Durumlar:

• “There used to be a bakery in this street.” (Bu sokakta bir fırın vardı.)
    • Burada, artık var olmayan geçmişteki bir durumdan bahsediliyor.

Step 3: “Used To” ve Yeni Durum Karşılaştırma

• Günümüzdeki Durumla Kıyaslama:
    • “I used to live in New York, but now I live in Los Angeles.” (Eskiden New York’ta yaşıyordum ama şimdi Los Angeles’ta yaşıyorum.)
    • Bu cümlede, iki farklı zaman dilimindeki yaşam durumu karşılaştırılıyor.

Step 4: Olumsuz ve Soru Cümleleri

• Olumsuz Cümle:

• “Did not use to” veya “didn’t use to” yapısı kullanılır.
    • Örnek: “I didn’t use to like coffee.” (Eskiden kahve sevmezdim.)
  • Soru Cümlesi:

• “Did” yardımcı fiili kullanılarak soru formu oluşturulur.
    • Örnek: “Did you use to play soccer?” (Eskiden futbol oynar mıydın?)

Final Answer:

Edanur_Tekeli’nin konuşmasında “used to” ifadesi, geçmişte yapılan fakat günümüzde artık yapılmayan alışkanlıkları veya durumları belirtmeye yarayan bir ifadedir. Bu yapı, geçmiş ile günümüzü kıyaslayarak dilde zaman farkını ve değişimleri vurgulamaya yardımcı olur.