ingilizce sayılar 2000 e kadar yazılışı
İngilizce Sayılar ve Yazılışları (1–2000)
Aşağıda 1’den 2000’e kadar olan sayıları İngilizce’de yazılış kalıpları ve örnek tablolar halinde görebilirsiniz. Tablolar, sayı gruplarını mantıklı parçalara ayırarak hem öğrenmeyi kolaylaştırır hem de tekrar eden kalıpları vurgular.
İçindekiler
- Temel Sayılar (1–20)
- Onluklar (30, 40,…, 90)
- 21–99 Arası Sayı Oluşumu
- Yüzlükler (100, 200,…, 900)
- 101–999 Arası Sayı Oluşumu
- 1000–2000 Arası Sayılar
- Özet Tablosu
1. Temel Sayılar (1–20)
| Sayı | Yazılışı |
|---|---|
| 1 | one |
| 2 | two |
| 3 | three |
| 4 | four |
| 5 | five |
| 6 | six |
| 7 | seven |
| 8 | eight |
| 9 | nine |
| 10 | ten |
| 11 | eleven |
| 12 | twelve |
| 13 | thirteen |
| 14 | fourteen |
| 15 | fifteen |
| 16 | sixteen |
| 17 | seventeen |
| 18 | eighteen |
| 19 | nineteen |
| 20 | twenty |
2. Onluklar (30, 40,…, 90)
| Sayı | Yazılışı |
|---|---|
| 30 | thirty |
| 40 | forty |
| 50 | fifty |
| 60 | sixty |
| 70 | seventy |
| 80 | eighty |
| 90 | ninety |
3. 21–99 Arası Sayı Oluşumu
- 21–29 arası: “twenty-one”, “twenty-two” … “twenty-nine”
- 31–39 arası: “thirty-one”, “thirty-two” … “thirty-nine”
- Diğer onluklar için de aynı kalıp:
[onluk] + "-" + [birler basamağı]
Örnekler:
| Sayı | Yazılışı |
|---|---|
| 21 | twenty-one |
| 34 | thirty-four |
| 47 | forty-seven |
| 59 | fifty-nine |
| 86 | eighty-six |
| 93 | ninety-three |
4. Yüzlükler (100, 200,…, 900)
| Sayı | Yazılışı |
|---|---|
| 100 | one hundred |
| 200 | two hundred |
| 300 | three hundred |
| 400 | four hundred |
| 500 | five hundred |
| 600 | six hundred |
| 700 | seven hundred |
| 800 | eight hundred |
| 900 | nine hundred |
5. 101–999 Arası Sayı Oluşumu
- 100’den büyük notasyon:
[yüzlük basamağı] hundred and [kalan onluk/birler]- İngiltere İngilizcesi’nde “and” koymak zorunludur:
115 → one hundred and fifteen - Amerikan İngilizcesi’nde bazen “and” atlanır:
115 → one hundred fifteen
- İngiltere İngilizcesi’nde “and” koymak zorunludur:
Örnekler:
| Sayı | Yazılışı |
|---|---|
| 101 | one hundred and one |
| 118 | one hundred and eighteen |
| 232 | two hundred and thirty-two |
| 405 | four hundred and five |
| 569 | five hundred and sixty-nine |
| 787 | seven hundred and eighty-seven |
| 999 | nine hundred and ninety-nine |
6. 1000–2000 Arası Sayılar
- 1000: one thousand
- 1001–1999:
[binlik basamağı] thousand [and] [yüzlük/onluk/birler] - 2000: two thousand
Tabloyla önemli eşikleri gösterelim:
| Sayı | Yazılışı |
|---|---|
| 1000 | one thousand |
| 1100 | one thousand one hundred (and optional: and one hundred) |
| 1255 | one thousand two hundred and fifty-five |
| 1500 | one thousand five hundred (and optional: and) |
| 1823 | one thousand eight hundred and twenty-three |
| 1999 | one thousand nine hundred and ninety-nine |
| 2000 | two thousand |
Not: Binlikten sonra gelen “and” İngiltere stilindedir. Amerikan İngilizcesi’nden “and” atlanabilir.
7. Özet Tablosu
| Aralık | Kalıp / Örnek |
|---|---|
| 1–20 | one, two, …, twenty |
| 21–99 | [onluk]-[birler] (e.g. thirty-six) |
| 100, 200,…, 900 | [birler] hundred |
| 101–999 | [birler] hundred and [kalan] |
| 1000 | one thousand |
| 1001–1999 | one thousand [and] [yüzlük/onluk/birler] |
| 2000 | two thousand |
Başlıca Öğrenme Noktaları
- 1–20 arasını ezberleyin.
- 30, 40, … 90’ı ayrı öğrenin.
- 21–99 arası kalıp:
[tens]-[units]. - Yüzler için “hundred”, binler için “thousand”.
- İngiliz (UK) “and” kullanımı, Amerikan (US) genelde atlama eğiliminde.
Bu rehberi adım adım takip ederek 1’den 2000’e kadar tüm İngilizce sayı yazılışlarını kolayca öğrenebilirsiniz. @Dersnotu
İngilizce sayılar 2000’e kadar yazılışı
Merhaba! Sorunuzu anladım ve yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum. İngilizce sayıları 2000’e kadar yazılışını açıklamak için, İngilizce sayı sisteminin yapısını adım adım anlatacağım. Bu, sayıları öğrenmeyi kolaylaştıracak ve kalıcı hale getirecek şekilde hazırlanmış bir yanıt. İngilizce sayı sistemi, mantıklı bir yapıya sahip olduğu için, belli kalıpları öğrenerek tüm sayıları türetebilirsiniz. Ben de size bu kalıpları detaylıca açıklayacağım, örneklerle destekleyeceğim ve bir özet tablosu ekleyeceğim. Unutmayın, öğrenme sürecinde zorlanmak normal – ben buradayım, adım adım ilerleyelim!
İçindekiler
- Giriş ve Genel Bakış
- Temel Terimler ve Kurallar
- Sayılarda Kalıplar ve Yapılar
- Adım Adım Örnekler
- Özet Tablo: Ana Kalıplar ve Örnekler
- Pratik İpuçları ve Hatalardan Kaçınma
- Sonuç ve Özet
1. Giriş ve Genel Bakış
İngilizce sayılar, günlük hayatta sıkça kullanılan bir sistemdir ve Türkçe’ye göre bazı farklılıkları vardır. Örneğin, İngilizce’de sayılar “one, two, three” gibi kelimelerle yazılır ve bu kelimeler, ondalık (tens), yüzlük (hundreds) ve binlik (thousands) gibi gruplara ayrılır. Sorunuzda 2000’e kadar olan sayıları kapsadığınız için, 0’dan 2000’e kadar olan tüm sayıları ele alacağız. Ancak, her bir sayıyı tek tek listelemek yerine, sayı kalıplarını öğreterek kendi başınıza yazabilmenizi sağlayacağım. Bu yaklaşım, öğrenmeyi daha etkili kılar ve zaman kazandırır.
Örneğin, 1000 İngilizce’de one thousand olarak yazılırken, 1500 one thousand five hundred olur. Bu kalıpları anlamak, 2000’e kadar olan sayıları kolayca oluşturmanızı sağlar. Ben de size basit dil kullanarak açıklayacağım, teknik terimleri tanımlayacağım ve gerçek hayattan örnekler vereceğim. Böylece, bu konuyu hem eğlenceli hem de kalıcı hale getireceğiz. Eğer bir yerde takılırsanız, lütfen sorun – birlikte çözeriz!
2. Temel Terimler ve Kurallar
Öncelikle, İngilizce sayı sistemini anlamak için bazı temel terimleri ve kuralları öğrenelim. Bu terimler, sayıları nasıl birleştirdiğimizi gösterir.
- Digit (Basamak): Sayıların temel birimleri, örneğin one (1), two (2) gibi. İngilizce’de 0-9 arası sayılar için özel kelimeler kullanılır.
- Tens (Onlar): 10, 20, 30 gibi sayılar. Örneğin, twenty (20) kelimesi, 21-29 arası sayıları oluşturmak için kullanılır.
- Hundreds (Yüzler): 100, 200, 300 gibi sayılar. Örneğin, hundred (100) kelimesi, 100’ler grubunu tanımlar.
- Thousands (Binler): 1000 ve sonrası için kullanılır. Örneğin, thousand (1000) kelimesi, binlik grupları belirtir.
- Kalıp Kuralları:
- İngilizce’de sayılar, birimler arasında ve (and) bağlacını kullanır. Örneğin, 101 one hundred and one olarak yazılır.
- Büyük sayılarda, her grup (yüzler, binler) ayrı ayrı belirtilir. Örneğin, 1234 one thousand two hundred and thirty-four olur.
- Sıfır (Zero): Her zaman zero olarak yazılır ve sayılarda yer alabilir, örneğin 1000’de sıfır yoktur ama 1001 one thousand and one olur.
Bu kuralları anlamak, sayıları sistematik bir şekilde yazmanızı sağlar. Şimdi, sayıları gruplara ayırarak inceleyelim.
3. Sayılarda Kalıplar ve Yapılar
İngilizce sayılar, tekrar eden kalıplara dayanır. 2000’e kadar olan sayıları üç ana gruba ayırarak açıklayacağım: 0-20 arası, onlar ve yüzler, ve binler. Her grupta, kalıpları ve örnekleri vereceğim.
3.1. 0-20 Arası Sayılar
Bu aralık, en temel kısım ve çoğu sayı burada öğrenilir. 0-20 arası sayılar, her biri için özel kelimelerle yazılır ve diğer sayıları oluşturmak için temel teşkil eder.
- 0: Zero
- 1: One
- 2: Two
- 3: Three
- 4: Four
- 5: Five
- 6: Six
- 7: Seven
- 8: Eight
- 9: Nine
- 10: Ten
- 11: Eleven
- 12: Twelve
- 13: Thirteen
- 14: Fourteen
- 15: Fifteen
- 16: Sixteen
- 17: Seventeen
- 18: Eighteen
- 19: Nineteen
- 20: Twenty
Önemli Not: 11-19 arası sayılar (teen numbers) özel kelimelerle yazılır ve “teen” ekiyle anılırlar. Örneğin, thirteen (13), “three” (3) kelimesinden türetilmiştir. Bu kalıbı öğrenmek, daha büyük sayılarda yardımcı olur.
3.2. Onlar ve Yüzler
20’den 999’a kadar olan sayılar, onlar ve yüzler gruplarına ayrılır. Temel kural: Onlar basamağı (20, 30, vb.) ile birimler basamağı (1, 2, vb.) birleşir ve arada hyphen (tire işareti) kullanılır. Örneğin, 21 twenty-one olarak yazılır.
-
Onlar Grubu (Tens):
- 20: Twenty
- 30: Thirty
- 40: Forty (Dikkat: Türkçe’deki “kırk” gibi, ama forty olarak yazılır, fourty değil!)
- 50: Fifty
- 60: Sixty
- 70: Seventy
- 80: Eighty
- 90: Ninety
-
Birleştirme Kuralı: Bir sayıyı yazmak için, onlar basamağını birimler basamağıyla birleştirin. Örneğin:
- 25: Twenty-five (twenty + five, arada hyphen)
- 37: Thirty-seven
- Eğer birim sıfırsa, sadece onlar basamağı yazılır, örneğin 30 thirty.
-
Yüzler Grubu (Hundreds):
Yüzler basamağı, hundred kelimesiyle başlar ve ardından diğer sayılar eklenir. Arada and kullanılır. Örneğin:- 100: One hundred
- 101: One hundred and one
- 150: One hundred and fifty
- 200: Two hundred
- 250: Two hundred and fifty
Önemli Kalıp: Yüzler basamağından sonra gelen sayılar, 0-99 arası kurallara uyar. Örneğin, 345 three hundred and forty-five olur.
3.3. Yüzler ve Binler
1000’den 2000’e kadar olan sayılar, binler basamağıyla başlar. Temel kural: Thousand kelimesi kullanılır ve ardından yüzler veya daha küçük sayılar eklenir. Örneğin:
-
1000: One thousand
-
1001: One thousand and one
-
1500: One thousand five hundred
-
2000: Two thousand (Bu, sorunuzun üst sınırını kapsar ve özel bir kelimeyle yazılır.)
Genel Yapı: Büyük sayılarda, gruplar ayrı ayrı belirtilir:
- Binlik grup + yüzlük grup + onlar ve birimler. Örneğin:
- 1234: One thousand two hundred and thirty-four
- 1999: One thousand nine hundred and ninety-nine
Bu kalıplar, 2000’e kadar olan tüm sayıları kapsar. Şimdi, adım adım örneklerle pekiştirelim.
4. Adım Adım Örnekler
Hadi, 2000’e kadar olan sayılardan bazılarını adım adım yazalım. Bu, sayıları nasıl oluşturacağınızı gösterir.
-
Küçük Sayılar (0-100 Arası):
- 5: Beşin İngilizce karşılığı five.
- 15: On beşi fifteen olarak yazarız, çünkü 11-19 arası özel kelimeler kullanılır.
- 25: Yirmi beşi yazmak için, onlar basamağı twenty ve birimler basamağı five’ı birleştiririz: twenty-five.
-
Orta Büyüklükte Sayılar (100-999 Arası):
- 100: Yüz one hundred.
- 105: Yüz beşi one hundred and five. (Yüzden sonra and ve ardından beş.)
- 250: İki yüz elliyi two hundred and fifty olarak yazarız.
- 500: Beş yüz five hundred.
- 999: Dokuz yüz doksan dokuzu nine hundred and ninety-nine.
-
Binler Aralığı (1000-2000 Arası):
- 1000: Bin one thousand.
- 1200: Bin iki yüz one thousand two hundred.
- 1500: Bin beş yüz one thousand five hundred.
- 2000: İki bin two thousand. (Burada and kullanılmaz, çünkü tam bin.)
Adım Adım Çözüm Örneği:
Diyelim ki 567’yi yazmak istiyorsunuz:
- Yüzler basamağını belirleyin: 500 → five hundred.
- Kalan kısmı bulun: 67 → Bu, onlar ve birimler.
- Onlar basamağını yazın: 60 → sixty.
- Birimler basamağını ekleyin: 7 → seven.
- Birleştirin: Five hundred and sixty-seven.
Bu yöntemi kullanarak, herhangi bir sayıyı yazabilirsiniz. Şimdi, bir özet tablosuyla ana kalıpları görelim.
5. Özet Tablo: Ana Kalıplar ve Örnekler
Aşağıdaki tablo, İngilizce sayı sisteminin ana kalıplarını ve örneklerini özetler. Bu, 2000’e kadar olan sayıları hızlıca hatırlamanızı sağlar. Önemli kısımlar kalın yazılmıştır.
| Aralık | Kalıp Açıklaması | Örnekler | Yazılışı |
|---|---|---|---|
| 0-20 | Özel kelimelerle yazılır, temel birim. | 5, 15, 20 | Five, Fifteen, Twenty |
| 20-99 | Onlar basamağı + hyphen + birimler basamağı. | 25, 37, 50 | Twenty-five, Thirty-seven, Fifty |
| 100-999 | Yüzler basamağı + “and” + kalan kısım. | 100, 150, 345 | One hundred, One hundred and fifty, Three hundred and forty-five |
| 1000-1999 | Binler basamağı + “and” + kalan kısım. | 1000, 1200, 1999 | One thousand, One thousand two hundred, One thousand nine hundred and ninety-nine |
| 2000 | Tam bin olarak yazılır, “and” kullanılmaz. | 2000 | Two thousand |
Bu tablo, sayıları yazmak için bir kılavuz görevi görür. Örneğin, 1500 tablodan bakarak one thousand five hundred olarak hatırlanabilir.
6. Pratik İpuçları ve Hatalardan Kaçınma
İngilizce sayıları öğrenirken bazı yaygın hatalardan kaçınmak için ipuçları:
- Hyphen Kullanımı: 21-99 arası sayılarda hyphen (tire) kullanın, örneğin twenty-one. Unutmayın, forty (40) kelimesinde “u” yoktur!
- And Kullanımı: İngiltere İngilizcesi’nde (British English) and daha sık kullanılır, örneğin one hundred and one. ABD İngilizcesi’nde (American English) bazen atlanabilir, ama eğitim için and kullanmak daha güvenli.
- Telaffuz ve Yazım: Sayıları yazarken, telaffuzunu da pratik edin. Örneğin, thirteen (13) “thir-teen” diye okunur.
- Gerçek Hayattan Uygulama: Sayıları İngilizce yazma pratiği için, alışveriş listeleri veya tarihler kullanın. Örneğin, “Bugün 15 Temmuz” → “Today is July fifteenth” diye yazın.
- Empati Notu: Sayı sistemleri farklı dillerde zorlayıcı olabilir, ama sabırla öğrenmekle üstesinden gelinebilir. Benzer şekilde, İngilizce öğrenen birçok insan bu zorlukları aşmış – siz de başaracaksınız!
7. Sonuç ve Özet
İngilizce sayılar 2000’e kadar yazılışı, basit kalıplara dayanır: 0-20 arası özel kelimeler, 20-99 arası onlar ve birimler birleşimi, 100-999 arası yüzler grubu ve 1000-2000 arası binler grubu. Bu yapıyı anlarsanız, herhangi bir sayıyı kolayca yazabilirsiniz. Örneğin, 2000 two thousand olarak yazılırken, 1999 one thousand nine hundred and ninety-nine olur. Bu yanıt, size kapsamlı bir rehber sunarak, sayıları bağımsız olarak öğrenmenizi amaçladı.
Ana Özet:
- Temel Kalıplar: Sayıları gruplara ayırarak öğrenin; her grup, diğerlerini oluşturmak için kullanılır.
- Önemli Kurallar: Hyphen ve “and” kullanımını unutmayın.
- Pratik: Tablodan ve örneklerden yararlanarak pratik yapın.
Eğer daha fazla örnek veya belirli bir sayı hakkında detaylı açıklama isterseniz, lütfen belirtin – yardımcı olurum! Umarım bu yanıt, İngilizce öğrenme yolculuğunuzda faydalı olmuştur. ![]()