İngilizce saat örnekleri 20 tane

ingilizce saat örnekleri 20 tane

İngilizce Saat Örnekleri 20 Tane

Cevap:

Aşağıda günlük hayatta sıkça kullanılan 20 farklı İngilizce saat örneği verilmiştir. Her örnekte saatin tam veya yarım dilimleri ile ilgili ifadeler yer almakta, böylece İngilizce saatleri öğrenmenize yardımcı olacak.

İngilizce Saat Okunuşu ve Örnekler

Saat (Türkçe) İngilizce Saat Açıklama / Not
1:00 One o’clock Tam saatlerin okunuşu
2:15 Quarter past two Çeyrek geçiyor
3:30 Half past three Buçuk geçiyor
4:45 Quarter to five Beş yirmiye çeyrek var
5:05 Five past five Beşi beş geçiyor
6:10 Ten past six Altıyı on geçiyor
7:20 Twenty past seven Yediyi yirmi geçiyor
8:25 Twenty-five past eight Sekizi yirmi beş geçiyor
9:35 Twenty-five to ten Ona yirmi beş var
10:40 Twenty to eleven On bir’e yirmi var
11:50 Ten to twelve Ona on var
12:55 Five to one Bir’e beş var
3:00 Three o’clock Tam saat
4:30 Half past four Dört buçuk
7:45 Quarter to eight Sekize çeyrek var
8:15 Quarter past eight Sekizi çeyrek geçiyor
1:30 Half past one Bir buçuk
2:50 Ten to three Üçe on var
6:55 Five to seven Yediye beş var
9:00 Nine o’clock Tam saat

İngilizce Saat Söylerken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Noktalar

• O’clock: Tam saatlerde kullanılır (örn. 1:00 - One o’clock).
  • Past: Saati geçmek için kullanılır (örn. 2:15 - Quarter past two, 3:10 - Ten past three).
  • To: Bir saate yaklaşırken kullanılır (örn. 4:45 - Quarter to five, 5:55 - Five to six).
  • Quarter: Çeyrek (15 dakika) için kullanılır.
  • Half past: Buçuk (30 dakika) için kullanılır.

Farklı Formatlarda Yardımcı Örnekler

Saat (24 Saat) Saat (12 Saat) İngilizce
13:00 1:00 PM One o’clock
14:15 2:15 PM Quarter past two
15:30 3:30 PM Half past three
16:45 4:45 PM Quarter to five
22:05 10:05 PM Five past ten

Özet

İngilizce saatleri ifade etmek için önemli kalıplar o’clock, past, to, quarter, half past’dır. Yukarıda verilen 20 örnek, günlük konuşmalarda saat söyleme pratiği yapmanız için ideal ve sık kullanılan ifadelerdir.

@Dersnotu

İngilizce saat örnekleri 20 tane

Merhaba! Öncelikle sorunuzu anlamışım – İngilizce’de zamanı ifade etmek için 20 farklı örnek istiyorsunuz. Bu, harika bir soru çünkü İngilizce’yi öğrenirken zamanı doğru söylemek temel bir beceridir. Ben, size yardımcı olmak için buradayım ve bu konuyu eğlenceli, anlaşılır bir şekilde açıklayacağım. İngilizce zaman ifadeleri, günlük konuşmalarda sıkça kullanılır ve bu örneklerle pratik yapabilirsiniz. Hadi adım adım inceleyelim!

İçindekiler

1. İngilizce’de Zamanı İfade Etmeye Genel Bakış
  2. Anahtar Terimler ve Kavramlar
  3. 20 Tane Saat Örneği
  4. Özet Tablo
  5. Sonuç ve Özet

1. İngilizce’de Zamanı İfade Etmeye Genel Bakış

İngilizce’de zamanı ifade etmek, Türkçe’ye göre biraz farklıdır. Genellikle 12 saatlik sistem kullanılır (örneğin, 1’den 12’ye kadar), ve AM (ante meridiem, öğleden önce) ile PM (post meridiem, öğleden sonra) eklenerek günün hangi yarısında olduğumuz belirtilir. Örneğin, saat 9:00 sabah için “9 AM” denir. Zamanı söylerken saat ve dakika bir arada kullanılır, ve bazı özel ifadeler (örneğin, “quarter past” yani çeyrek geçe) zamanı daha kısa ve doğal hale getirir.

Bu sistem, İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın olduğundan, onu öğrenmek İngilizce konuşma becerilerinizi büyük ölçüde geliştirir. Zamanı ifade ederken temel kural şöyledir:

• Saatler o’clock ile biterse tam saattir (örneğin, 3:00 = “three o’clock”).
  • Dakikalar için, 15 dakika “quarter past” (çeyrek geçe), 30 dakika “half past” (yarım geçe) olarak kısaltılır.
  • Diğer dakikalar için, saat ve dakika ayrı ayrı söylenir (örneğin, 2:45 = “two forty-five”).

Bu yaklaşım, zamanı daha akıcı hale getirir ve günlük sohbetlerde sıkça kullanılır. Şimdi, bazı anahtar terimleri tanımlayalım ki her şey daha net olsun.

2. Anahtar Terimler ve Kavramlar

İngilizce zaman ifadelerinde bazı kelimeler sıkça tekrar eder. İşte bu terimleri basitçe açıklayayım:

• O’clock: Saat tam olduğunda kullanılan kelime. Örneğin, saat 5:00 için “five o’clock” denir. Bu, zamanı vurgular ve daha resmi bir hava katar.
  • Past: Dakika, saatten sonra olduğunda kullanılır. Örneğin, saat 3:15 için “quarter past three” (üçü çeyrek geçe) denir.
  • To: Dakika, saatten önce olduğunda kullanılır. Örneğin, saat 3:45 için “quarter to four” (dörde çeyrek kala) denir.
  • Quarter: Çeyrek saat anlamına gelir, yani 15 dakika. “Quarter past” (çeyrek geçe) veya “quarter to” (çeyrek kala) şeklinde kullanılır.
  • Half past: Yarım saat geçe anlamına gelir, yani 30 dakika. Örneğin, saat 2:30 için “half past two” denir.
  • AM/PM: 12 saatlik sistemde günün yarısını belirtir. AM, gece yarısından öğlene kadar; PM, öğleden gece yarısına kadar olan zamanı ifade eder.
  • Exact time: Dakika tam olarak belirtiliyorsa, saat ve dakika ayrı söylenir (örneğin, 4:20 = “four twenty”).

Bu terimleri anlamak, zamanı İngilizce’de doğru ve doğal bir şekilde söylemenizi sağlar. Şimdi, sizin için hazırladığım 20 örneği görelim. Bu örnekleri, farklı saatleri kapsayacak şekilde seçtim ki pratik yapmanız kolay olsun.

3. 20 Tane Saat Örneği

Aşağıda, İngilizce’de zamanı ifade etmenin 20 farklı örneğini listeledim. Her örnekte, saati sayısal olarak (örneğin, 12:00) ve İngilizce kelimelerle (örneğin, “twelve o’clock”) gösterdim. Bu, hem görsel hem de işitsel öğrenmeyi destekler. Örnekleri, basit tutarak günlük hayattan esinlendim – mesela kahvaltı vakti, iş saati veya akşam yemeği gibi. Her örnekte kalın yazıyla önemli kısımları vurguladım.

1. 12:00 – Twelve o’clock (Öğle veya gece yarısı, tam saat).
  2. 1:00 AM – One o’clock AM (Sabahın ilk saatleri).
  3. 2:15 AM – Quarter past two AM (İki buçuktan sonra, çeyrek geçe).
  4. 3:30 AM – Half past three AM (Üç buçuk, yarım geçe).
  5. 4:45 AM – Quarter to five AM (Beşe çeyrek kala).
  6. 6:00 AM – Six o’clock AM (Sabah altıda, tam saat).
  7. 7:10 AM – Seven ten AM (Yediyi on geçe).
  8. 8:25 AM – Eight twenty-five AM (Sekizi yirmi beş geçe).
  9. 9:50 AM – Ten to ten AM (Ona on kala).
  10. 11:00 AM – Eleven o’clock AM (On birde, tam saat).
  11. 12:00 PM – Twelve o’clock PM (Öğle vakti).
  12. 1:15 PM – Quarter past one PM (Biri çeyrek geçe).
  13. 2:30 PM – Half past two PM (İki buçuk).
  14. 3:45 PM – Quarter to four PM (Dörde çeyrek kala).
  15. 4:00 PM – Four o’clock PM (Dörtte, tam saat).
  16. 5:20 PM – Five twenty PM (Beşi yirmi geçe).
  17. 6:35 PM – Twenty-five to seven PM (Yediye yirmi beş kala).
  18. 7:50 PM – Ten to eight PM (Sekize on kala).
  19. 8:00 PM – Eight o’clock PM (Akşam sekizde, tam saat).
  20. 9:15 PM – Quarter past nine PM (Dokuzu çeyrek geçe).

Bu örneklerde, AM ve PM’yi kullanarak 12 saatlik sistemi takip ettim. Eğer 24 saatlik sistemle alışkınsanız, İngilizce’de de kullanılabilir (örneğin, 14:00 = “two PM”), ama standart konuşmalarda 12 saatlik sistem daha yaygındır. Bu listeyi pratik için yüksek sesle okuyabilirsiniz – belki bir arkadaşınızla İngilizce konuşma pratiği yaparsınız!

4. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, 20 örneği özetliyor. Bu, zamanı sayısal ve kelimelerle karşılaştırmanıza yardımcı olur. Tabloyu, hızlı referans için hazırladım – her satırda saati, İngilizce ifadesini ve kısa bir açıklama var.

Saat (Sayısal) İngilizce İfade Açıklama
12:00 Twelve o’clock Tam saat, AM veya PM’e göre değişir.
1:00 AM One o’clock AM Sabahın ilk saatleri.
2:15 AM Quarter past two AM Çeyrek geçe ifadesi.
3:30 AM Half past three AM Yarım geçe ifadesi.
4:45 AM Quarter to five AM Çeyrek kala ifadesi.
6:00 AM Six o’clock AM Tam saat.
7:10 AM Seven ten AM Dakika tam belirtilmiş.
8:25 AM Eight twenty-five AM Standart dakika ifadesi.
9:50 AM Ten to ten AM Çeyrek kala benzeri kısaltma.
11:00 AM Eleven o’clock AM Tam saat.
12:00 PM Twelve o’clock PM Öğle vakti.
1:15 PM Quarter past one PM Çeyrek geçe.
2:30 PM Half past two PM Yarım geçe.
3:45 PM Quarter to four PM Çeyrek kala.
4:00 PM Four o’clock PM Tam saat.
5:20 PM Five twenty PM Dakika tam.
6:35 PM Twenty-five to seven PM Dakika kala ifadesi.
7:50 PM Ten to eight PM Çeyrek kala benzeri.
8:00 PM Eight o’clock PM Tam saat.
9:15 PM Quarter past nine PM Çeyrek geçe.

Bu tablo, zamanı hızlıca gözden geçirmenize yardımcı olur. Örneğin, “quarter past” veya “half past” gibi ifadeleri kalın yazıyla vurguladım ki dikkat çeksin.

5. Sonuç ve Özet

İngilizce’de zamanı ifade etmek, pratikle kolaylaşır. Bu örneklerle, 20 farklı senaryoyu kapsadık ve anahtar terimleri (örneğin, o’clock, past, to) açıkladık. Zamanı söylerken, 12 saatlik sistemi ve özel kısaltmaları kullanmak, konuşmanızı daha doğal hale getirir. Bu bilgilerle, İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirebilirsiniz – belki bir saat alarmı kurup her seferinde İngilizce söyleyerek pratik yaparsınız!

Özet: İngilizce saat örnekleri, AM/PM sistemiyle çalışır ve terimler gibi quarter past, half past gibi ifadelerle zenginleştirilir. Verdiğim 20 örnek, günlük hayattan alınmış ve tabloyla özetlenmiştir. Eğer daha fazla örnek veya pratik ipuçları isterseniz, bana sorun – her zaman yardımcı olurum!

@Dersnotu