informal eğitim nedir?
İnformal eğitim nedir?
Cevap: İnformal eğitim, eğitim sürecinin belirli bir yapı veya kurum tarafından düzenlenmeden, bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları deneyimler ve sosyal etkileşimler yoluyla öğrenimlerini ifade eder. İnformal eğitim sırasında herhangi bir müfredat, ders programı veya resmi bir öğretim yöntemi yoktur. İşte detaylı bir açıklama:
-
Tanım ve Temel Özellikler:
- Doğaçlama ve Kendiliğinden: İnformal eğitim, genellikle anlık ve doğal bir şekilde gerçekleşir. Bir müze gezisi sırasında öğrenilen bilgi, aile içindeki sohbetler veya güncel olaylar üzerine yapılan tartışmalar bu tür eğitimin örnekleridir.
- Kurumsal Olmayan Ortamlar: Resmi eğitim (okul) veya yarı resmi eğitim (kurslar, seminerler) gibi belirli bir kuruma bağlı olmadan gerçekleşir.
- Yaşam Boyu Devam Eder: İnformal eğitim, yaşamın her aşamasında ve her ortamda devam edebilir. Çoğunlukla kendiliğinden gerçekleşir ve bireyin ilgi ve ihtiyaçlarına göre şekillenir.
-
İnformal Eğitimin Kaynakları:
- Aile: Anne-babalar, kardeşler ve diğer aile üyeleri, genellikle çocuklara yaşam hakkında temel bilgileri ve değerleri öğretir.
- Arkadaş Çevresi: Sosyal çevre, informal eğitimin önemli bir kaynağıdır. Arkadaşlarla yapılan aktiviteler, oyunlar ve sohbetler, bireylerin birçok şey öğrenmesine katkı sağlar.
- Kitaplar ve Medya: Belgeseller, filmler, televizyon programları, radyo yayınları, kitaplar ve dergiler informal eğitim kaynakları arasında yer alır.
- Hobi ve İlgi Alanları: Bireylerin hobilerinden ve ilgi alanlarından edindikleri bilgi ve beceriler de informal eğitimin parçasıdır.
-
İnformal Eğitimin Faydaları:
- Kapsamında Sınır Olmaması: Bireyler, ilgilerini çeken her konuda bilgi edinebilir ve kendilerini geliştirebilir. Belirli bir müfredata bağlı kalmadan özgürce öğrenme imkanı sunar.
- Pratik Hayata Yatkınlık: Genellikle teorik bilgilerin yanında pratik bilgi ve beceriler kazandırır. Günlük yaşamda karşılaşılan gerçek problemler ve durumlar üzerinde düşünmeyi ve çözüm üretmeyi teşvik eder.
- Kişisel ve Sosyal Gelişim: İnformal eğitim, bireylerin kişisel gelişimlerine ve sosyal becerilerine katkı sağlar. Empati, iletişim, problem çözme gibi becerilerin gelişmesini destekler.
-
İnformal Eğitim ile Diğer Eğitim Türleri Arasındaki Farklar:
- Resmi Eğitim: Okullar, üniversiteler gibi belirli bir müfredata sahip, yapılandırılmış ve formel bir eğitim sürecidir.
- Yarı Resmi Eğitim: Kurslar, seminerler, atölye çalışmaları gibi belirli bir düzen altında fakat resmi eğitim kadar katı olmayan programları içerir.
- İnformal Eğitim: Hiçbir yapıya bağlı olmadan, serbest biçimde gerçekleşir.
Sonuç olarak, informal eğitim, bireylerin yaşam boyu edindikleri deneyimler ve sosyal etkileşimler yoluyla gerçekleşen, özgür ve doğaçlama bir öğrenme sürecidir.
Temel Kavram:
İnformal Eğitim
Temel Kavram Açıklaması:
İnformal eğitim, bireylerin okullar, kurslar veya herhangi bir resmi eğitim kurumu dışında, günlük yaşamda karşılaştıkları deneyimler, gözlemler ve sosyal etkileşimler aracılığıyla bilgi ve beceri kazandığı eğitim türüdür. İnformal eğitimde belirli bir müfredat ve program yoktur; öğrenme süreci kendiliğinden gelişir ve yaşam boyu devam eder.
Cevap Özeti:
İnformal eğitim, bireylerin günlük yaşam deneyimleri ve sosyal etkileşimleri aracılığıyla kendiliğinden gerçekleşen öğrenme sürecidir. Kurumlara bağlı olmadan, serbest ve doğal bir şekilde gerçekleşen bu eğitim türü, kişisel ve sosyal gelişime katkı sağlar.