informal eğitim nedir?
informal eğitim nedir?
Informal eğitim, resmi bir kurum veya program tarafından verilmeyen, yapılandırılmamış ve resmi olmayan bir eğitim türüdür. Bu tür eğitim, günlük yaşam deneyimleri, kişisel ilgi alanları, sosyal etkileşimler ve yaşamın diğer alanları aracılığıyla gerçekleşir. Genellikle formel eğitimin bir tamamlayıcısı olarak kabul edilir.
Informal eğitim, bireyin çevresindeki doğal öğrenme ortamlarında gerçekleşir. Örneğin, aile içindeki iletişim, arkadaşlar arasındaki etkileşim, hobiler, okuma, seyahat, sanat etkinlikleri, spor etkinlikleri, oyunlar, iş deneyimleri ve internet gibi kaynaklar aracılığıyla gerçekleşebilir. Bu tür eğitimde, öğrenme süreci genellikle yapılandırılmamış ve resmi bir programa tabi değildir.
Informal eğitim, bireylerin kendiliğinden öğrenme, deneyimlerinden öğrenme ve ilgi alanlarına yönelik öğrenme gibi unsurları içerir. Bu tür eğitimde, pratik beceriler, problem çözme yetenekleri, iletişim becerileri, liderlik yetenekleri, sosyal uyum ve kişisel gelişim gibi alanlarda öğrenme sağlanabilir.
Informal eğitim, bir ömür boyu süren bir süreçtir ve insanların bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirmelerine yardımcı olur. Bu tür eğitim, resmi eğitim kurumlarının dışında gerçekleştiği için daha esnek, kişiselleştirilebilir ve uygulamaya dayalı bir öğrenme deneyimi sunar.
Informal eğitim, resmi bir kurum veya program tarafından sağlanmayan, gündelik yaşamda edinilen bilgi ve becerilerin birleşimidir. Bu tür eğitim, genellikle formel eğitim (okul, üniversite gibi) dışında gerçekleşir ve bireyin deneyimler, gözlem, sosyal etkileşimler ve pratik uygulamalar yoluyla edindiği bilgileri kapsar.
Örneğin, aile içinde yetişmek, arkadaşlarla ilişkiler kurmak, hobilerle ilgilenmek, iş deneyimi kazanmak gibi durumlar informal eğitime örnek olarak verilebilir. Bu tür eğitimler genellikle düzenli bir programa veya öğretmen tarafından yönlendirilmez, ancak bireyin kendi ilgileri ve ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleşir.
Informal eğitim, formal eğitimin tamamlayıcısı olarak da görülebilir. Çünkü insanlar hayatları boyunca sürekli öğrenme sürecindedir ve birçoğumuz bilgilerimizi formal eğitim dışında da geliştiririz. Bu şekilde edinilen bilgi ve beceriler, bireyin kişisel, sosyal ve iş yaşamında başarılı olmasına katkı sağlar.
Sonuç olarak, informal eğitim, resmi bir yapıya bağlı olmadan yaşamın içinde edinilen bilgi ve becerileri ifade eder. Bireylerin ilgi alanlarına göre şekillenen bu tür eğitim, hayat boyu süren bir öğrenme sürecinin önemli bir parçasıdır.